!
2019_Orange Lions_Vrouwen_Senioren_HON_Salem
8 oktober 2020

Basketbalsters ontvangen Hongarije en Slowakije in Nederlandse bubbel

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketbalsters treden op als gastvrouwen voor het tweede window van de kwalificatie voor EuroBasket 2021. De internationale basketbalbond FIBA heeft Nederland aangewezen als ‘bubbel’, wat betekent dat Slowakije en Hongarije hier naartoe komen om op 12 en 14 november tegen de Orange Lions te spelen. Aanvankelijk waren dat twee uitduels voor de ploeg van bondscoach Hakim Salem. De Nederlandse mannen reizen voor hun tweede window voor EuroBasket 2022 naar Turkije om daar tegen Zweden en Turkije te spelen op 27 en 29 november. Dat waren eigenlijk twee thuisduels.

Het belangrijkste criterium bij het aanwijzen van gastlanden waren voor FIBA de gezondheid van de spelers en de mogelijkheid om naar die landen te kunnen reizen; daarbij rekening houdend met de gezondheidsprotocollen van FIBA, inclusief het testen van de spelers, en het creëren van een veilige, afgesloten en goed te controleren omgeving om te kunnen basketballen. De Nederlandse Basketball Bond had zich uit financiële overwegingen alleen kandidaat gesteld bij de vrouwen als ‘host’. Of er publiek bij aanwezig kan zijn, is nu nog niet duidelijk. Daarover wordt later gecommuniceerd. Natuurlijk houdt de NBB de richtlijnen van de overheid omtrent het organiseren van sportevenementen nauwlettend in de gaten, om aanpassingen te kunnen maken waar nodig.

Om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap nemen de Nederlandse vrouwen het op tegen Hongarije en Slowakije. De Orange Lions hebben er inmiddels één wedstrijd opzitten. In november 2019 wonnen ze in het eerste window thuis met 66-56 van Hongarije. Er zijn in totaal negen poules, waarvan de poulewinnaars en vijf beste nummers twee zich plaatsen voor het EK.

Bondscoach Hakim Salem is blij met de twee thuisduels. “De eerste bubbel in Nederland. We gaan er een mooi evenement van maken, maar vooral genieten van onze duels. We hebben er veel zin en kijker er naar uit.”

De mannen zitten in een poule met Turkije, Zweden en Kroatië. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Maurizio Buscaglia begonnen de Orange Lions de kwalificatie in februari van dit jaar sterk met een sensationele 65-72 uitzege bij Turkije, om daarna thuis met 59-69 van Kroatië te verliezen. De eerste drie landen in de groep van Nederland plaatsen zich voor EuroBasket 2022.

Technisch directeur Okke te Velde deelt de mening van Salem. “Het is een geweldige kans voor de vrouwen. Het is toch een verschil of je twee keer thuis speelt of uit. Dat het bij de mannen Turkije is geworden, is lastig, maar we staan er positief in. We hebben daar begin dit jaar uit gestunt, bewaren goede herinneringen aan Istanbul. Uit hebben we de laatste paar keer goed gespeeld. De bijna-stunt in Litouwen, gewonnen in Turkije. Bovendien spelen we nu tegen Zweden en Kroatië, die ook ook uit spelen.”