!
20210128 Donar-Parma CA.jpg
28 januari 2021

Donar in de wachtkamer

Door Rob de Keijzer

DEN BOSCH - Donar heeft het in de tweede wedstrijd in de FIBA Europe Cup niet weten te redden. BC Parma Perm was te sterk voor de Groningers, die tegen het einde van de wedstrijd de nederlaag nog enigszins wisten te beperken. Of de 81-93 genoeg is om als een van de vier beste nummers drie door te gaan naar de laatste zestien, is de vraag. Daar volgt morgen een antwoord op.

De nederlaag ontstond al vroeg in de wedstrijd. Het eerste kwart (17-26) gaf Donar niet thuis en legde daarmee onbewust al ‘de basis’ voor het verlies in deze wedstrijd. De andere kwarten (24-27, 20-21 en 20-19) was het verschil namelijk veel minder groot en had Donar met vlagen toch wel kans om BC Parma Perm echt pijn te doen.

Donar is in het eerste kwart geen schim van de ploeg die tegen Heroes Den Bosch in het veld stond. Slordig in de aanval en zeer gehaast basketbal helpen de ploeg niet naar het doel toe, de overwinning in deze wedstrijd. Tot 11-11 houdt Donar gelijke tred met de Russen, maar het zijn Adas Juskevicius en Lorenzo Williams die het eerste gaatje kunnen slaan: 11-17. Donar knokt zicht terug naar 15-17, waarna wederom Juskevicius een driepunter in het netje knalt: 15-20. BC Parma Perm blijft fel verdedigen, soms zelfs een full court press wat Donar weinig ruimte geeft om een fatsoenlijke aanval op te zetten. In het laatste gedeelte weet alleen Jarred Ogungbemi-Jackson voor Donar nog de weg naar de basket te vinden. Met nog 13 seconden te spelen pakt Ivan Rudez een time-out. De seconden daarna typeren dit eerste kwart. Donar neemt uit op de achterlijn, BC Parma verdedigt meteen full court en Donar komt met nog 7 seconden te spelen over de middenlijn. Daar blijven de Russen fel jagen en met nog een halve seconde te spelen haalt Justin Watts, een meter over de middenlijn, de trekker over voor een wanhoopsschot. Dat haalt niks uit, waardoor de stand 17-26 is in het voordeel van BC Parma Perm.

Watts begint het tweede kwart fel, wat resulteert in een blessure voor Nikolai Zhmako. Hij moet even aan de kant behandeld worden en zijn twee vrije worpen worden professioneel benut door Eigirdis Zukauskas. Watts zorgt er dan met een and-1 voor dat ook hij op het sheet verschijnt: 20-28.

Donar komt wat beter in het spel en sluipt via 23-31 naar 28-31. BC Parma Perm pakt de broodnodige time-out en hervat het spel met een fraaie alley-oop van Mareks Mejeris. Balverlies van Rudez zorgt voor weer een score van BC Parma Perm (28-35) en ook Donar pakt een time-out. BC Parma Perm blijft fel verdedigen en een schot van Davonte Lacy wordt geblokt. In de tegenaanval weten de Russen niet te scoren, wat Ogungbemi-Jackson even later wel doet voor 30-35. Donar kan helaas niet doordrukken en BC Parma Perm sluit via 32-40 en 36-48 uiteindelijk het kwart af met een 41-53 voorsprong.

In het derde kwart hetzelfde spelbeeld. BC Parma Perm is net iets feller en bij Donar oogt het wat krampachtiger. Ogungbemi-Jackson, topscorer deze avond met 25 punten, blijft wel hard werken, maar kan ook niet voorkomen dat de voorsprong van BC Parma Perm oploopt naar 20 punten: 49-69. Bij Donar zitten dan Henry Caruso en Damjan Rudez al op de bank met vier, waardoor die andere Rudez (Ivan) iets moet sleutelen aan zijn rotatie. Als Lacy dan ook gaat scoren loopt de achterstand van Donar toch iets terug in dit kwart. Uiteindelijk staat er na 30 minuten een 61-74 score op het bord en verliest Donar dit kwart maar met één puntje.

Met 20-19 is het laatste kwart dan voor Donar. De toon wordt gezet door Juwann James die de 2.10 meter lange Boris Savovic blockt. Lacy kan daarna de marge naar 10 brengen door middel van een driepunter. BC Parma Perm is nog niet onder de indruk en loopt via Juskevicius en Savovic weer uit naar 64-81. Donar geeft niet op en blijft, onder aanvoering van Leon Williams, jagen op de Russen. Een 10-0 run, met onder andere back to back driepunters van Ogungbemi-Jackson, brengt Donar op 78-87. Savovic doet wat terug, maar weer een driepunter van Ogungbemi-Jackson brengt de marge naar minder dan tien punten: 81-89. Het slotakkoord is dan toch voor BC Parma Perm dat met een alley-oop van Mejeris de wedstrijd afsluit bij 81-93.

Voor Donar was Ogungbemi-Jackson goed voor 25 punten, gevolgd door Lacy met 18. Bij BC Parma Perm kwamen er maar liefst vijf spelers in de dubbele cijfers. Uitschieters waren Savovic met 23 en Mejeris met 17 punten.

Morgen speelt BC Parma Perm haar tweede wedstrijd tegen Heroes Den Bosch. Beide ploegen zullen dan strijden om de groepswinst. Voor Donar Groningen zit de bubbel erop. De ploeg van Ivan Rudez moet nu wachten op de uitslagen van morgen om te kijken of ze bij de vier beste nummers drie horen. Wordt vervolgd!

Boxscore Donar-BC Parma
  1. Boxscore Donar-BC Parma Download pdf