!
20191029 David Kennedy.jpg
29 oktober 2019

Donar waakt voor Turkse revanche

Door Menno Schraven

DELFT, 29 oktober 2019 - In deze tweede poulewedstrijd van Donar in de FIBA Europe Cup wacht de Groningers een hete avond in het Turkse Izmir. Tegenstander Pinar Karsiyaka verloor verrassend zijn eerste wedstrijd en moet thuis winnen om de aansluiting in deze poule te behouden. Vorig jaar verloor de Turkse ploeg bovendien twee keer van Donar. Reden temeer voor revanche.

Waar Donar de eerste poulewedstrijd tegen Brussel in eigen huis won met 75-63, verloren de Turken In het Belgische Charleroi verrassend met 81-76 van Spirou Basket. In de eigen, sterke Turkse competitie gaat het Karsiyaka voorlopig nog voor de wind. Uit vijf competitiewedstrijden behaalde het de maximale score en daarmee is het de trotse lijstaanvoerder. Het team wordt geleid door coach Ufuk Sarıca die ook de bondscoach is van het Turkse nationale team.

Karsıyaka werd twee keer kampioen van Turkije. In 1987 en in 2015, na winst in de halve finale op twee Turkse grootmachten, Fenerbahçe Ülker en Anadolu Efes. De club staat bekend om het opleiden van jonge eigen talenten en een goed scoutingapparaat voor het aantrekken van minder bekende, maar sterke buitenlandse spelers. Karsiyaka heeft een brede selectie met vijf Amerikanen, een Fransman en een mix van goede, ervaren Turkse spelers en grote talenten.

Starters in de wedstrijd tegen Charleroi waren vier Amerikanen en Amath M’Baye, een Franse power forward van 2.06 meter. Tony Taylor is een point guard van 1.83. D.J. (David) Kennedy is een guard/forward van 1.98 meter die als topscorer van zijn team goed was voor 16 punten tegen Charleroi. Verder zijn Brandon Triche, een shooting guard van 1.93 meter, en Jordan Morgan, een power forward, belangrijk voor het team.

Van de bank komen onder meer de Turkse spelers Metecan Birsen, een sterke forward van 2.08 meter, Onuralp Betim, een twintigjarige zeer talentvolle forward van 1.98 meter en center en aanvoerder van de ploeg Semih Erden. De 2.11 meter lange Erden kwam in de NBA uit voor Boston en Cleveland en een aantal andere grote Turkse clubs. De vijfde Amerikaan, guard Tony Crocker, was vorige week nog geblesseerd.

Eind oktober 2018 won Donar in Izmir knap met 64-69 en drie weken later werd het in MartiniPlaza nog eens 89-83 in Gronings voordeel. Coach Erik Braal beschikt dit seizoen echter over een geheel andere ploeg en ook Pinar Karsiyaka heeft flinke personele wisselingen ondergaan.

Derhalve twee voor elkaar onbekende teams, waarvan de Turken over een vele malen ruimer budget dan Donar beschikken en op papier een bredere en sterkere ploeg hebben. Voor de eigen fanatieke Turkse aanhang zal Karsiyaka tegen een team uit Nederland geen steek willen laten vallen. Aan Donar de taak stevig van zich af te bijten en vooral het eigen spel te spelen.

De coaches Braal en Meindert van Veen hebben hun ploeg ongetwijfeld goed voorbereid op deze zware uitwedstrijd. Een mooi meetmoment om te kijken hoe ver en volwassen Donar al is in dit nog jonge seizoen. Een derde overwinning tegen Karsiyaka is niet onmogelijk, maar wel een helse klus. Een nederlaag met minder dan tien punten is zeker geen schande, maar dat is niet waar de Groningers helemaal voor naar Izmir zijn afgereisd.