!
20210118 Dupree McBrayer.jpg
18 januari 2021

Europees clubbasketball in een bubbel in Den Bosch

Door Rob de Keijzer

Vanaf volgende week zal de Maaspoort het toneel zijn voor twee bubbels in de FIBA Europe Cup. In een paar dagen tijd zullen zowel poule A - Belfius Mons-Hainaut (Bel), Iraklis BC (Gri), Egis Körmend (Hon) en Reggio Emilia (Ita) - als poule F, de groep met daarin Donar en Heroes Den Bosch, gespeeld worden.

Er vinden vier wedstrijden per dag plaats (26 januari tot en met 30 januari). Wij kijken alvast vooruit naar de poule van Donar Groningen en Heroes Den Bosch.

BC Parma Perm

Deze club uit Rusland bestaat pas sinds 2012. Tot 2009 was PBK Ural-Great Perm de club in Perm, maar die staakten hun activiteiten in 2009 vanwege financiële problemen. In 2012 werd dan de huidige club opgericht. In 2016 werd de Russische beker binnengesleept, een kunstje wat de ploeg in 2019 nog een keer herhaalde. Sinds 2016 speelt de ploeg op het hoogste niveau, de VTB United League. Het staat daar in de huidige ranglijst in de middenmoot op maar vijf puntjes van koploper Zenit.

De club speelt met twee Amerikanen (Lorenzo Williams en Robert Johnson), aangevuld met Russen, Litouwers en de Serviër Savovic.

Parma speelt haar thuiswedstrijden in de ‘Hammer’ thuisarena, die nu dus ingeruild zal worden voor de Maaspoort. De competitie in Rusland is tijdens deze pandemie ‘gewoon’ doorgegaan. Parma speelt voor het naar Den Bosch afreist drie wedstrijden in januari, waaronder de laatste op 23 januari voordat het drie dagen later zal aantreden in de FIBA bubbel tegen BC Borisfen.

BC Borisfen

Met BC Borisfen is er nog een Oost-Europese club aanwezig in groep F. De club uit Wit-Rusland bestaat evenals BC Parma Perm ook nog niet zo heel lang. In september 2010 zag deze club het levenslicht, waarna het een jaar later voor één jaar uitkwam in de Belarus Second League. In de jaren daarna deed de club mee in de hoogste Wit-Russische competitie.

De Amerikaan Dupree McBrayer (zie foto) is bij het schrijven van dit artikel de clubtopscoorder met gemiddeld 18 punten en 3 rebounds per wedstrijd. Onder de borden heerst de Amerikaan Brooks DeBisschop met gemiddeld 11 rebounds per wedstrijd. Deze 111 kilo zware power forward/center van de Northern Arizona University is bezig met zijn eerste profjaar in Europa.

BC Borisfen staat in de eigen competitie op de vierde plaats en zal in januari vier wedstrijden spelen alvorens het afreist naar Den Bosch. Vorig jaar werd het in de eerste kwalificatieronde uitgeschakeld in de FIBA Europe Cup door twee keer te verliezen (76-101 en 81-71) van het Oekraïense BC Dnipro.

Donar Groningen

Donar maakte indruk in de oefenwedstrijden voor aanvang van het seizoen, maar liep afgelopen weekend toch tegen een domper aan. In en tegen Leiden werd er met 98-67 verloren en was de ploeg geen schim van de formatie die een week eerder nog Landstede Hammers versloeg met 82-55. Voor Henry Caruso zal het deze week weer zijn eerste weerzien zijn met de Maaspoort, waar hij vorig jaar in maart toch halsoverkop vertrok toen de coronapandemie zijn intrede deed in Nederland. Lang was er sprake van een terugkeer naar Den Bosch voor de forward, maar uiteindelijk koos hij toch voor Donar. Deze week zal ook een andere oudgediende uit Den Bosch aansluiten bij de groep. Justin Watts komt, na een eerdere poging in het begin van het seizoen, dan toch de ploeg van coach Rudez versterken tot het eind van het seizoen. Hij zou met zijn ervaring nog wel eens van grote waarde kunnen zijn voor Donar de komende maanden.

Heroes Den Bosch

Ook voor Heroes Den Bosch was de herstart van de Dutch Basketball League niet de start waar men op had gehoopt. De ploeg van Jean-Marc Jaumin moest in de uitwedstrijd tegen Den Helder het onderspit delven, 94-86. Na een stroeve oefenwedstrijd tegen Yoast United (nipte winst in de laatste seconden van de wedstrijd, 77-75) was er nu dus het verlies tegen Den Helder Suns. Voor Heroes Den Bosch is deze tweede voorbereiding niet de makkelijkste en is het teamspel nog ver te zoeken. De trainersstaf moet, na het eerste begin van de competitie, het team weer helemaal opnieuw opbouwen na het vertrek van twee spelers en het aantrekken van drie nieuwe spelers. Alan Herndon en Dominic Gilbert kwamen naar Den Bosch toe, daar stond het vertrek van Aleksandar Aranitovic en Gilvydas Biruta tegenover. Tot overmaat van ramp is Morgan Stilma tot het eind van het seizoen uitgeschakeld met een knieblessure. Heroes Den Bosch besloot daarom om Henk Norel toch weer terug te halen bij het team, om zo in de rotatie wat meer lucht te krijgen en voor de broodnodige ervaring tijdens de FIBA Europe Cup wedstrijden.

Op dinsdag 26 januari nemen Heroes Den Bosch en Donar het om 18.00 uur tegen elkaar op. De volgende wedstrijden voor beide clubs staan gepland op donderdag 28 januari. Heroes speelt om 18.00 uur tegen BC Borisfen, Donar om 21.00 uur tegen BC Parma. De laatste wedstrijden staan op de rol voor vrijdag 29 januari. Donar opent dan om 18.00 uur tegen BC Borisfen, Heroes Den Bosch speelt om 21.00 uur tegen BC Parma.

Voor beide Nederlandse ploegen staan er eerst nog wedstrijden op het programma in de Dutch Basketball League. Heroes Den Bosch speelt op 21 januari uit bij Landstede Hammers en ontvangt op 23 januari The Hague Royals in de Maaspoort. Donar treedt op 20 januari aan in Bemmel tegen Yoast United en kan daarna toewerken naar de wedstrijden in de FIBA Europe Cup.