!
42.jpg
2 oktober 2019

Europese tegenstanders Landstede Hammers zijn bekend

OEGSTGEEST, 2 oktober 2019 – Nu de kwalificatierondes voor de Basketball Champions League achter de rug zijn, zijn de tegenstanders van Landstede Hammers in Group B van de FIBA Europe Cup bekend. Zorg en Zekerheid Leiden maakt nog geen deel uit van de groepsfase. De Leidse ploeg moet in de kwalificatiereeks afrekenen met BC Beroe uit Bulgarije. Donar zit wel in de groepsfase, maar kent pas twee van de drie tegenstanders.

Ten tijde van de loting, twee maanden terug, was alleen het Israëlische Ironi Ness Ziona als tegenstander van Landstede Hammers regio Zwolle, zoals de ploeg zich in Europa noemt, bekend. Ironi Ness Ziona was afgelopen seizoen nog tegenstander van Heroes Den Bosch. In Israël gingen de Bosschenaren met 91-85 onderuit, maar de thuiswedstrijd werd met 102-87 gewonnen.

De twee andere tegenstanders van Landstede Hammers zijn afvallers uit de eerste kwalificatieronde voor de Basketball Champions League. Het Cypriotische Keravnos werkte zich wel langs het Deense Bakken Bears, maar redde het niet tegen Lietkabelis uit Litouwen. In januari 2018 stuitte Donar op Keravnos. De thuiswedstrijd werd met 109-69 gewonnen. Dat er drie weken later op Cyprus verloren werd met 74-72, maakte niets meer uit.

De laatste tegenstander is ook al een bekende van Nederlandse team, namelijk Kapfenberg Bulls. De Oostenrijkse kampioen redde het in de kwalificatiereeks voor de Basketball Champions League niet tegen Kyiv Basket uit de Oekraïne. Kapfenberg Bulls werd afgelopen seizoen in de kwalificatiereeks voor de FIBA Europe Cup uitgeschakeld door Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg won het eerste duel in Oostenrijk met 62-79, de return in Leiden leverde een eenvoudige 68-57 overwinning op.

Zorg en Zekerheid Leiden

Tijdens de loting voor de kwalificatieronde voor de FIBA Europe Cup is Zorg en Zekerheid Leiden gekoppeld aan BC Beroe. Deze in 1958 opgerichte Bulgaarse club speelt haar thuiswedstrijden in Stara Zagora. Zorg en Zekerheid Leiden begon op 1 oktober met een uitwedstrijd, de return in Leiden staat gepland voor 9 oktober. Inmiddels is duidelijk dat de Leidse ploeg uit een ander vaatje zal moeten tappen, want in Bulgarije ging de formatie van Rolf Franke met 86-71 ten onder.

De Leidse club speelde ook afgelopen seizoen een voorronde. Daarin werk afgerekend met het Oostenrijkse Kapfenberg. In de uitwedstrijd werd met 62-79 gewonnen, waarna de thuiswedstrijd een formaliteit was: 68-57. Zorg en Zekerheid Leiden overleefde de eerste en tweede groepsfase om uiteindelijk in de achtste finales te worden uitgeschakeld door de latere winnaar Dinamo Sassari.

BC Beroe eindigde afgelopen seizoen in de Bulgaarse competitie als tweede achter Levski Lukoil. In de play-offs ging het in de halve finale mis. BC Balkan, dat vorig seizoen New Heroes Basketball over twee wedstrijden wist te verslaan, was in vijf wedstrijden te sterk voor BC Beroe. BC Balkan veroverde uiteindelijk ook de Bulgaarse titel.

Mocht Zorg en Zekerheid Leiden de groepsfase bereiken, dan wordt de Leidse club in Group A ingedeeld. PVSK-Veolia Pécs uit Hongarije was tijdens de loting al bekend als tegenstander. Inter Bratislava uit Slowakije is daar inmiddels bij gekomen. De Slowaakse formatie won in de eerste kwalificatieronde voor de Basketball Champions League thuis nog wel met 82-67 van Olympic Fribourg, maar ging in Zwitserland met maar liefst 89-50 onderuit.

De laatste deelnemer in groep A komt uit de tweede kwalificatieronde voor de Basketball Champions League. SL Benfica, dat Donar uitschakelde, bindt de strijd aan met Mornar Bar uit Slovenië.

Donar Groningen

Donar redde het voor de vierde keer op rij niet om zich te kwalificeren voor de Basketball Champions League. De Groningers strijden nu mee om de FIBA Europe Cup. Donar zit in Group E en stuit daarin op Basic-Fit Brussels en Spirou Basket Charleroi. Twee Belgische tegenstanders en dat is altijd goed nieuws voor de Groningse fans.

Afgelopen seizoen kruiste Donar de degens al met Spirou Basket Charleroi. In België werd met 92-64 verloren. Drie weken later werd het 76-73 voor Donar.

De vierde ploeg is nog niet bekend. Het gaat hier om een winnaar van een van de kwalificatiewedstrijden. Het Zweedse Boras Basket verloor in eigen huis met 70-77 van Pinar Karsiyaka. De Turkse ploeg kwam afgelopen seizoen ook uit tegen Donar. Beide wedstrijden werden een prooi voor Donar. In Turkije wer het 64-69 voor de formatie van coach Erik Braal. Drie weken later werd het 89-83 in MartiniPlaza.