!
20191030 Koenis vs Taylor.jpg
30 oktober 2019

Fors verlies voor Donar

Door Mannus Etten

IZMIR, 30 oktober 2019 - Vorig seizoen was Donar in de FIBA Europe Cup twee keer te sterk voor Pinar Karsiyaka. Dit keer slaagden de Groningers daar niet in. Het sterke PInar Karsiyaka liep na de pauze (33-27) snel weg bij Donar. Uiteindelijk liep de schade nog flink op voor Donar: 77-57.

Afgelopen seizoen speelde Donar ook de tweede groepswedstrijd in Izmir. De Turkse formatie van Pinar Karsiyaka was toen niet sterk genoeg om thuis te winnen van Groningen. Maar ook de Turkse ploeg is net als Donar behoorlijk veranderd in samenstelling, dus hoe de verhoudingen nu zijn is onbekend. De lange Turkse voormalige international Semih Erden is er opnieuw bij.

Maar spelers zoals Sek Henry die het Donar vorig seizoen lastig maakten, zijn vertrokken. Daarvoor in de plaats is dan David Kennedy. Een speler die al een aantal maal heeft geflirt met een NBA-team. Zijn landgenoot Tony Taylor is een oude bekende van Donar. De Amerikaan speelde voor BC Enisey in het 2016-2017-seizoen.

Ondanks al die kwaliteiten zijn het de jonge spelers van Donar die een betere start hebben in de game. Donar start goed en halverwege is het dan 2-7. Met zelfs een fraaie dunk van Thomas Koenis. Er zijn dan nog maar ruim drie minuten verstreken. Maar de ploeg van Erik Braal zit dan al in foutenlast en er zijn nog veel minuten te spelen.

Het is Taylor die de thuisploeg op gelijke hoogte zet. Donar komt dan nog even op voorsprong, maar na een paar ongelukkige missers neemt Pinar Karsiyaka de leiding over. Bitim mag in de buzzer de eindstand van het eerste kwart op het bord zetten: 16-11.

Donar begint het tweede kwart goed door een paar defensieve stops te maken. Carrington Love mag uit een stop en de break scoren. De bal ging weliswaar niet door het netje, maar de punten worden vanwege goaltending wel genoteerd. De ploegen ontlopen elkaar niet heel erg en het blijft heel spannend. Continu een gaatje van ongeveer vijf punten. De Turkse ploeg is niet bij machte om afstand te nemen en Donar kan de controle niet overnemen. De thuisploeg staat in dit tweede kwart snel op vijf fouten, maar daar kan Donar te weinig van profiteren. Het is 33-27 bij de rust met Yildirim en Williams jr. als topscorers. Een gaatje van zes punten is te overbruggen in twee kwarten.

Na de rust komt Donar terug tot op twee puntjes bij 34-32, maar dan is het eigenlijk voorbij. De thuisploeg plaatst tweemaal een 7-0 run en een 6-0 run en de boeken kunnen dicht. Het is 56-39 na het derde kwart. De Amerikaan Taylor kwam nog niet echt in het stuk voor, maar staat nu op 12 punten. Shane Hammink is bij Donar een speler die redelijk effectief blijft.

In het laatste kwart laten de Turken het een klein beetje lopen en kan Donar even terug komen. Voldoende is het niet en Erden vermaakt het thuispubliek nog met een dunk. Het publiek in Mustafa Kemal Atatürk Karsiyaka Spor Salonu was luidruchtig aanwezig. Als de wedstrijd is afgelopen staat er 77-57 op het scorebord.

Donar schiet veel slechter overall dan zijn tegenstander. Een magere 19% van buiten de driepuntslijn en 33% van binnen. Dat is te weinig en dan wordt het moeilijk. Veel scores bij Pinar Karsiyaka komen uit de fastbreak.

Geen man overboord, zeker niet nu alle teams in de poule G gelijk staan qua punten. Alleen het verschil in punten vanavond maakt dat de Turkse ploeg aan de leiding gaat in de poule en dat Donar de rij sluit.