!
headerplaatje DBL nieuwe site.jpg
4 november 2019

Hammers als underdog naar Israël

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 4 november 2019 – Voor Landstede Hammers staat woensdag de uitwedstrijd tegen Irona Ness Ziona op het programma. De Israëliërs wonnen hun eerste twee wedstrijden en bezetten daarmee de eerste plaats in Groep B van de FIBA Europe Cup.

In aanloop naar de wedstrijd tegen Ironi Ness Ziona werd point guard Jordan Johnson afgelopen weekend tegen Apollo Amsterdam aan de kant gehouden. Martez Walker speelde slechts acht minuten en ook de speeltijd van andere sterkhouders werd binnen de perken gehouden. Van de vaste starters kwam alleen Sherron Dorsey-Walker boven de dertig speelminuten.

Landstede Hammers behaalde vorige week met overtuiging de eerste Europese winst in de historie van de club. De ploeg heeft daarmee nog volop uitzicht op een plaats in de volgende groepsfase. De wedstrijd in Israël tegen Ironi Ness Ziona is in dat opzicht geen must win, maar een stuntje hangt natuurlijk altijd in de lucht.

Daarvoor moet de Zwolse motor wel op volle toeren draaien, want bij de Israëliërs lopen enkele klasbakken rond. Bekende namen in de ploeg zijn die van scherpschutter Daequan Cook en center Jeff Withey. Beide heren hebben de nodige NBA-ervaring en kennen inmiddels ook het Europese basketball door en door. Withey is in de eerste twee duels in de FIBA Europe Cup zelfs goed voor gemiddeld 21 punten en 12,5 rebounds en werd beide speelronden gekozen in het team van de week.

De ploeg van coach Nadav Zilberstein bestaat echter uit veel meer dan alleen enkele oud NBA'ers. Een grote vinger in de pap hebben de spelverdeler Corey Fisher en power forward Jeremy Hollowell en de voornaamste invloed van binnen de eigen landsgrenzen komt van Golan Gutt en de 35-jarige en 33-voudige Israëlisch international Raviv Limonad.

De Hammers staan woensdag op het parket tegenover een talentvolle thuisploeg, die bovendien fysiek sterk is en dat voordeel ook durft te benutten. Herman van den Belt en zijn mannen laten zich het hoofd gelukkig niet vaak op hol brengen. Als de ploeg de rust weet te bewaren en de Zwolse driepunters weer doel treffen (met 49 procent is Landstede in deze categorie lijstaanvoerder in de FIBA Europe Cup), maken de Hammers een kans in Israël. In verdedigend opzicht moet het dan wel een ploeg met veelzijdige wapens weten af te stoppen.

Het duel tussen Ironi Ness Ziona en Landstede Hammers is woensdag vanaf 19.30 uur live te volgen via het videokanaal van de FIBA.