!
imager.jpg
29 januari 2020

Hammers nipt onderuit tegen Ventspils

Door Randall de Jong

ZWOLLE, 29 januari 2020 - Landstede Hammers heeft in de FIBA Europe Cup in een razend spannende slotfase niet weten te winnen van Ventspils. Met nog een minuut te gaan hadden de Zwollenaren een minimale voorsprong, maar de bezoekers uit Letland wisten uiteindelijk met 87-89 te winnen.

Bij beide ploegen ging er het nodige mis in de laatste twee minuten en werd er niet gescoord. Het was echter wel enorm spannend en dat vergoedde alles. Vlak voor tijd leek Marcel Vitols, terwijl de schotklok bijna verstreken was, zich vast te lopen. De eerste overwinning in deze poule voor Landstede Hammers leek nabij. Met een knappe schijnbeweging zette de Let echter Mohamed Kherrazi op het verkeerde been. BK Ventspils kwam op voorsprong en deze score bleek achteraf beslissend te zijn.

Met 16 seconden op de klok was er voor de thuisploeg nog tijd voor een aanval. Noah Dahlman zag zijn poging echter van de ring afstuiten. De Zwollenaren waren gedwongen een fout te maken. Wes Washpun miste één van zijn vrije worpen. Met nog 4 seconden en een achterstand van twee punten behoorde een overwinning voor de Hammers nog steeds tot de mogelijkheden. Devon van Oostrum kon echter geen van de schutters meer bereiken en werd zelf ook niet in de gelegenheid gesteld een poging te wagen. De wedstrijd eindigde in een 87-89 overwinning voor de bezoekers.

Net als bij alle andere wedstrijden vandaag in de FIBA Europe Cup, begon ook de avond in het Theater van de Sport met een indrukwekkende minuut stilte. Dit ter nagedachtenis van de afgelopen zondag omgekomen Amerikaanse basketbalgrootheid Kobe Bryant. Voor het reeds uitgeschakelde Landstede stond er niks anders dan de eer op het spel. Ventspils was bij een overwinning zeker van de kwartfinales.

Beide ploegen waren goed op schot het eerste kwart: 28-26. De ploeg van Herman van den Belt won ook het tweede kwart. Vlak voor rust kregen de Zwollenaren nog een kans de voorsprong te vergroten. Met nog enkele seconden te spelen viel een driepuntspoging van Martez Walker echter niet. Ronald Zakis wist uit de tegenaanval, in de buzzer, wel een drietje te scoren. Beide teams gingen met een 49-46 stand aan de thee.

De mannen van coach Arturs Visockis-Rubenis kwamen beter uit de kleedkamers. De eerste 9 punten waren voor de Letten. En dat complementeerde een 0-13 run. Landstede, dat in de uitwedstrijd nog vrij eenvoudig aan de kant was gezet, toonde veerkracht, bleef bij, en kwam in het laatste kwart zelfs weer op voorspong. Voldoende was het helaas niet. De Zwollenaren konden desondanks tevreden terugkijken op een uitstekende wedstrijd, die gerust reclame voor het basketbal genoemd mocht worden. Ventspils plaatste zich voor de volgende ronde en zal volgende week met Kyiv strijden om de groepswinst.

Boxscore Landstede Hammers - Ventspils
  1. Boxscore Landstede Hammers - BK Ventspils Download pdf