!
20200205 Mike Schilder.jpg
5 februari 2020

Hammers verliezen laatste duel in Europe Cup

Door Ties Rozema

KORMEND, 5 februari 2020 - Landstede Hammers is er in Hongarije niet in geslaagd om het duel met Egis Körmend winnend af te sluiten. Lang gingen de Zwollenaren aan de leiding, maar in het vierde kwart was de druk van Körmend te groot. Uiteindelijk gingen de moegestreden Hammers met 87-80 onderuit.

Egis Körmend en Landstede Hammers spelen beide nergens meer voor in deze laatste wedstrijd in de tweede groepsfase. In Groep K zijn Ventspils en BC Kyiv al zeker van een plaats in de kwartfinale. Vanavond gaat het dan ook om de eer. De Hammers zijn daarnaast nog altijd zonder winst in deze tweede groepsfase. Winst in Hongarije zou dan ook een mooi toetje zijn van het Europese avontuur van de Zwollenaren. Landstede moet het daartoe wel doen zonder Martez Walker en de langdurig geblesseerde Kevin Bleeker.

De beide ploegen moeten in het eerste kwart duidelijk hun draai vinden. De thuisploeg mist enkele wide open driepunters, terwijl Landstede de bal onder het bord enkele malen van de ring ziet rollen. Halverwege het kwart pakt Egis Körmend via een driepunter van Jordon Varnado een kleine 11-7 voorsprong. De Hammers verdedigen zich dan de wedstrijd in. De pass lijnen worden goed dicht gehouden en dit levert de nodige steals op. Het extra balbezit betaalt zich uit en via onder meer een knappe drive van Ralf de Pagter en een driepunter van Mike Schilder pakken de Zwollenaren de leiding. Ook Körmend meent nu dat het tijd wordt om de teugels aan te spannen en dankzij een effectieve press komen de Hongaren weer langszij. De laatste woorden zijn echter voor Landstede, dat dankzij scores van Noah Dahlman en Devon van Oostrum het kwart afsluit met een 18-23 voorsprong.

Na de korte break komt Egis Körmend via een dunkje van Justin Edwards en een inside score van Varnado even op 28-27, maar dan is het Hammertime. Een goede stop van Jerom Oude Aarninkhof leidt tot een score uit de break van Devon van Oostrum waarna Landstede blijft profiteren van de slechte passing van Körmend. Ook beginnen de schoten van buiten te vallen. Devon van Oostrum gooit een bommetje raak en Oude Aarninkhof is goed voor twee rake driepunters. Zo lopen de Hammers uit naar 32-42. Tegen de rust is het echter Körmend dat voor spektakel zorgt. Eerst via een fijne alley-oop tussen Frank Turner en Edwards en daarna via een hard blockshot van Varnado op een scorepoging van Schilder. De leiding blijft met 37-44 echter in Zwolse handen.

Egis Körmend pikt direct na de rust direct weer een turnover mee. De vijftiende alweer van de thuisploeg. Dankzij de soepel scorende Dahlman en Sherron Dorsey-Walker bouwt Landstede de voorsprong gestaag uit. Varnado probeert een inside score van Dahlman nog te verhinderen, maar glijdt daarbij uit en blesseert zich. De Amerikaan kan op eigen kracht naar de kant, maar we zien de grote ster van de wedstrijd in Zwolle niet weer terug op het veld. Deze klap voor de Hongaren wordt direct gevolgd door een driepunter van Dorsey-Walker die daarmee zorgt voor 39-56. Iets later komen de Hammers na een steal van Schilder en een fijne break via Mo Kherrazi en Dahlman zelfs op 42-61. Körmend lijkt dan eindelijk door te krijgen dat er gewerkt moet worden om nog een kans te maken tegen de Hammers. De Hongaarse verdediging voert de druk op en in de aanval vallen de driepunters ineens als rijpe appelen uit de boom. Met name Csaba Ferencz is met drie rake bommen op schot, maar ook de inside scores van Turner zijn voor Egis Körmend zeer welkom. Ondertussen sprokkelt Landstede her en der de punten nog wel bij elkaar, maar de flow is de ploeg kwijt. Het kwart is nog wel nipt voor de Hammers, die met een 62-70 voorsprong de laatste periode ingaan.

Ondanks dat de eerste Zwolse aanval eindigt in een overschrijding van de shotclock, is er voor Landstede Hammers aanvankelijk nog niets aan de hand. De ploeg van Herman van den Belt lijkt zich zelfs helemaal te herpakken nadat Körmend zich heeft teruggeknokt tot 68-70. Koeltjes miks Dorsey-Walker twee driepunters op rij binnen voor 68-76. De opleving is echter van korte duur. In de resterende zeven minuten weet Landstede nog maar vier schamele puntjes op het scorebord te zetten. De kleine rotatie breekt de Zwollenaren zichtbaar op tegen de rap doorwisselende Hongaren. In korte tijd loopt Landstede tegen maar liefst vijf turnovers aan, die drie makkelijke scores opleveren voor de thuisploeg. Uiteindelijk komt Körmend twee minuten voor tijd op de onvermijdelijke voorsprong, voor het eerst sinds halverwege het eerste kwart. In de slotminuten komt Travis Taylor namens de thuisploeg nog enkele keren tot scoren. Zo wint Körmend uiteindelijk met 87-80 van Landstede Hammers, dat ondanks het uitblijven van overwinningen in Groep K mag terugzien op een geslaagd debuut in de FIBA Europe Cup, waarin het behalen van de tweede groepsfase al een prestatie van formaat genoemd mag worden.

Scores Landstede Hammers: Noah Dahlman 24, Sherron Dorsey-Walker 21, Devon van Oostrum 13, Ralf de Pagter 10, Jerom Oude Aarninkhof 6, Mike Schilder en Mohamed Kherrazi 3.