!
kb1.jpg
18 december 2019

Hard gelag voor Hammers in Letland

Door Ties Rozema

VENTSPILS, 18 december 2019 - Landstede Hammers is in de tweede wedstrijd in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup tegen een oorwassing aangelopen. De ploeg pakte even brutaal de leiding, maar ging uiteindelijk met 111-74 hard onderuit in Letland.

Hoewel Landstede Hammers aanvankelijk brutaal de leiding neemt, wordt al snel duidelijk dat Ventspils letterlijk en figuurlijk een maatje te groot is voor de Zwollenaren. Onder leiding van Devon van Oostrum start Landstede voortvarend en komt het zelfs op 6-13. De thuisploeg ziet zich genoodzaakt een time-out te nemen en dan begint Ventspils langzaam te draaien. Een drietje van Martez Walker zet de Hammers nog wel op 14-18, maar dan volgt een 12-0 run van de Letten. Vooral Janis Berzins is in deze fase een plaag voor de defensie van de Zwolse ploeg, dat het in de eerste minuten al lastig had met de grote sterke Klavs Cavars. De spurt van Ventspils wordt uiteindelijk gestopt door een drietje van Sherron Dorsey-Walker. Landstede Hammers weet daarmee de schade te beperken tot 28-23.

In het tweede bedrijf geven de Hammers, ondanks de kerstsfeer in het Olympic Center, geen cadeautjes weg. De ploeg van Herman van den Belt verdedigt goed langs de driepuntslijn en geeft daarmee weinig open schoten weg. Wel vallen daardoor gaatjes inside, waar Ventspils handig gebruik van maakt. Dankzij onder meer een driepunter van Kevin Bleeker en gesprokkelde puntjes uit vrije worpen weet Landstede tot halverwege het kwart redelijk in de buurt te blijven van Ventspils. De Letse ploeg zet dan echter de turbo aan en scoort maar liefst 21 punten in de laatste vijf minuten voor de rust. Ook verdedigend doet de thuisploeg er een schepje bovenop en daar heeft Landstede het zichtbaar lastig mee. Zo loopt de Letse voorsprong voor rust uit naar 60-36 en is de spanning volledig uit de wedstrijd.

Na de rust is de Letse routinier Janis Kaufmanis lekker op dreef. Mede dankzij zijn scores loopt Ventspils verder en verder uit. Landstede bewijst zichzelf daarbij geen dienst door in de eerste zeven minuten slechts vier puntjes te scoren. De Zwollenaren komen onder de borden zichtbaar lengte en kracht te kort tegen de sterke Letten, maar zien ook een aantal ballen ongelukkig uit de ring draaien. In de eindfase van de derde periode komt Landstede dan toch nog een aantal keren heel aardig door met drietjes van Ralf de Pagter en Bleeker. Die laatste zorgt met een dunk uit een fijne pick and roll play met Dorsey-Walker zelfs nog voor een highlight. Echt baten doet het niet, want na dertig minuten speeltijd is het al 90-52 voor de thuisploeg.

In de laatste tien minuten speelt Ventspils op het gemak de wedstrijd uit. Halverwege de laatste periode schiet Kristaps Gluditis zijn ploeg al naar honderd punten. De Zwollenaren laten de koppen echter niet hangen en blijven zowel in aanval als verdediging werken. De ploeg weet daarmee de schade nog enigszins te beperken en wint zelf het slotkwart (21-22). De wedstrijd is echter luid en duidelijk voor de gastheren wanneer Bart van Schaik vanaf de vrije worplijn de 111-74 eindstand op het scorebord zet. Landstede Hammers, dat tot nu toe knap opereert in Europa, had weinig in de melk te brokkelen tegen een van de sterkste teams in de FIBA Europe Cup.

Scores Landstede Hammers: Bleeker 14, Dahlman 13 (6 rebounds), Dorsey-Walker 13, Walker 12, De Pagter 7, D. van Oostrum 6 (8 assists), Kherrazi 6, N. van Oostrum 2 (6 assists), Van Schaik 1.

Scores Ventspils: Berzins 22, Cavars 19 (9 rebounds), Shorts 16, Gulbis 16, Kaufmanis 13, Gluditis 9, Zakis 8, Washpun 4, Luther 2 (14 rebounds).