!
20200817 Sherrill.jpg
18 augustus 2020

Heroes Den Bosch naar Oost-Europa

Door Martin Hoekstra

MÜNCHEN – Heroes Den Bosch is bij de loting voor de FIBA Europe Cup in een poule met vier teams beland. Datzelfde geldt voor Donar als de Groningse formatie zich niet plaatst voor de groepsfase van de Basketball Champions League. Een confrontatie tussen beide clubs is ook nog niet uitgesloten.

Heroes Den Bosch neemt het in groep F op tegen Mornar Bar (Montenegro) en BC Borisfen (Wit-Rusland). De vierde tegenstander is de verliezer van een tweede kwalificatieronde voor de Basketball Champions League. Vier ploegen zouden dit kunnen zijn: Donar, Dnipro (Oekraïne), Iraklis Thessaloniki (Griekenland) en Keravnos (Cyprus).

Mocht Donar niet voorbij Dnipro komen, dan belandt de Groningse formatie in groep E. Daarin stuit Donar dan op London Lions (Engeland), de verliezer van Belfius-Mons Hainaut (België) versus Anwil Wloclawek (Polen) en de verliezer van de tweestrijd tussen Sporting Club de Portugal (Portugal) en Fribourg Olympic (Zwitserland).

Roel van de Graaf, technisch manager bij Heroes Den Bosch, spreekt allereerst van een sportieve uitdaging voor de Bossche basketbalformatie. “Mornar Bar zie ik als de grote favoriet. Niet alleen voor onze groep, maar voor het hele toernooi. Van BC Borisfen valt nog weinig te zeggen. Dat gaan we in de komende tijd wel onderzoeken.”

Dnipro zou een eventuele vierde ploeg in de groep van Heroes Den Bosch kunnen worden. “Met Dnipro en Mornar Bar praat je wel over ploegen die een vier tot vijf keer hogere begroting hebben dan Heroes Den Bosch.”

Van de Graaf zou er geen voorstander van zijn als Donar in de groep van Heroes Den Bosch belandt. “Dat is niet goed voor het Nederlandse basketbal. Het zou beter zijn wanneer Donar zich plaatst voor de Basketball Champions League.”

Bob van Oosterhout, eigenaar van Heroes Den Bosch, vindt dat de loting zwaar is uitgevallen voor Heroes Den Bosch. “Sportief is het erg lastig, maar wij geloven dat we alleen beter worden door ons te kunnen optrekken aan sterke teams.”

Een eerste reactie van coach Jean-Marc Jaumin: “Het is een uiterst sterke poule, maar dat maakt Europees basketbal juist zo mooi. Wij willen graag de uitdaging aangaan om ons met Europese clubs te meten en dat kan zeker als we naar deze teams kijken. In de komende periode gaan we ons goed voorbereiden op de tegenstanders en we zijn natuurlijk enorm benieuwd welk team de poule compleet gaat maken. Uiteraard zullen we er alles aan doen om de volgende ronde te bereiken.”

Heroes Den Bosch speelt de eerste wedstrijd van deze Europese campagne tegen één van de verliezende teams uit de tweede voorronde van de Champions League: BC Dnipro (UKR), Keravnos BC (CYP), Donar (NED) of Iraklis (GRE), in afwachting van een reactie van deze clubs wordt bepaald of deze wedstrijd uit of thuis gespeeld zal worden.

De tweede wedstrijd zal in de eigen Maaspoort worden gespeeld tegen BC Borisfen. Dit Wit-Russische team uit de stad Mogilev ging vorig seizoen onderuit (76-101 en 81-71) in de voorrondes van de FIBA EuropeCup tegen BC Dnipro.

Daarna reist de Bossche formatie van coach Jean-Marc Jaumin af naar Bar in Montenegro om het daar op te nemen tegen Mornar Bar. Dit sterke team kwam vorig jaar uit in de Champions League.

De return wedstrijden worden in dezelfde volgorde gespeeld.

De beste twee clubs van elk van de zeven poules de twee beste nummers drie gaan door naar de tweede groepsfase. Volgens planning vinden de eerste duels in principe op 14 oktober plaats.

Speeldata Heroes Den Bosch

14 oktober: Heroes Den Bosch – verliezer tweede kwalificatieronde Basketball Champions League (kan omgedraaid worden)

21 oktober: Heroes Den Bosch – BC Borisfen

28 oktober: Mornar Bar – Heroes Den Bosch

4 november: verliezer tweede kwalificatieronde BCL – Heroes Den Bosch (kan omgedraaid worden)

11 november: BC Borisfen – Heroes Den Bosch

18 november: Heroes Den Bosch – Mornar Bar