!
20210123-20210123-RobertVerboon-0350.jpg
25 januari 2021

Heroes en Donar strijden met Perm om twee plekken in volgende ronde

Door Martin Hoekstra

Heroes Den Bosch en Donar gaan deze week Europees aan de slag. In de Maaspoort wordt met BC Parma gestreden om twee plekken in de volgende ronde van de FIBA Europe Cup. Alle wedstrijden uit de Nederlands getinte poule zijn vanaf dinsdag te zien op Ziggo Sport.

Oorspronkelijk zouden beide ploegen deze week drie keer in actie komen. Om de belasting niet te hoog te maken, was de competitiewedstrijd tussen beide ploegen al verschoven naar 3 februari. Door het wegvallen van BC Borisfen verandert dat overigens niet.

Het afhaken van BC Borisfen betekent wel dat de drie ploegen dus twee startbewijzen voor de volgende ronde van de FIBA Europe Cup moeten verdelen. Eén Nederlandse formatie zal dus op zeker in Europa actief blijven.

BC Parma Perm

BC Parma Perm zag vorige week Robert Johnson om persoonlijke redenen zijn contract inleveren. De guard was dit seizoen goed voor gemiddeld 11 punten, 2 rebounds en 3 assists. Op tweede kerstdag schoot hij nog uit zijn slof met 24 punten en 5 rebounds in het duel tegen Khimki in de VTB League. Dit betekent dat er nog 1 Amerikaan over is in de ploeg van coach Maksvytis.

“Het is een moeilijke periode voor iedereen”, geeft de coach aan op de website van de club. “We mogen blij zijn dat er onder deze omstandigheden nog gespeeld kan worden, al zal het niet makkelijk worden. Normaal kan je een foutje nog goed maken in de wedstrijd daarna, nu is elke wedstrijd een finale”, geeft hij verder aan over de komende wedstrijden. “Donar is een van de beste en oudste basketbalclubs van Nederland en presteerde in 2018-2019 zeer goed in de FIBA Europe Cup. Heroes Den Bosch is 16-voudig kampioen en kwam vaak uit in Europees verband, wat natuurlijk geen garantie is voor de fans dat het nu een succes gaat worden.”

BC Parma Perm speelde op 17 januari de laatste wedstrijd in de VTB League, overigens al zonder Johnson. De wedstrijd werd overtuigend met 52-86 gewonnen. Topscorer was forward Eigirdas Zukauskas met 17 punten. Deze 28-jarige Litouwer is dit seizoen goed voor 10 punten en 6 rebounds gemiddeld en met zijn 105 kilo een geduchte tegenstander.

Schema

Op dinsdag 26 januari nemen Heroes Den Bosch en Donar het om 18.00 uur tegen elkaar op. Op donderdag speelt Donar om 18.00 uur tegen BC Parma, Heroes Den Bosch sluit het evenement op vrijdag eveneens om 18.00 uur af tegen het Russische BC Parma.

Alle wedstrijden zijn dus te zien via Ziggo Sport, dat de uitzendingen om 17.50 uur start. Je kunt er ook voor kiezen om de livestreams op het YouTube kanaal van de FIBA te volgen. De livestats zijn te bereiken via deze pagina.