!
Taurean Green1.jpg
22 maart 2021

Heroes Europees opnieuw in actie in Bossche bubbel

Door Rob de Keijzer

DEN BOSCH - Na de succesvolle bubbel in januari zal er deze week in de Maaspoort weer een Europese bubbel plaatsvinden. Heroes Den Bosch is er in geslaagd om de wedstrijden in de achtste finales en de kwartfinales naar Den Bosch te halen. Buiten de eigen bracket, bestaande uit Arged BMSLAM Stal Ostrow (POL), Belfius Mons-Hainaut (BEL), Heroes Den Bosch en BC Prometey (OEK), zullen ook Anwil Wloclawek (POL), Iraklis BC (GRI), Ironi Ness Ziona (ISR) en BC Kyiv Basket (OEK) naar Den Bosch komen om hun wedstrijden te spelen.

De tegenstander van Heroes Den Bosch, Arged BMSLAM Stal Ostrow, won in januari tijdens de eerdere bubbel alle drie de wedstrijden en werd soeverein winnaar in groep C. Heroes Den Bosch won alleen de wedstrijd tegen Donar en verloor de andere wedstrijd van BC Parma. Omdat BC Borisfen destijds, door coronaperikelen, niet kon afreizen naar de Maaspoort, werden er per ploeg maar twee wedstrijden gespeeld en ging Heroes Den Bosch, door de winst op Donar, verder in de FIBA Europe Cup.

In eigen land staat Arged BMSLAM Stal Ostrow op het moment op de derde plek in de ranglijst met 20 gewonnen en 10 verloren wedstrijden. Met 5 Amerikanen, 7 Polen, een Zweed en een Kroaat. De ervaring van hun point-guard, Taurean Green, is van groot belang voor de club. De inmiddels 35-jarige in Amerika geboren Georgiër (hij is in 2010 genaturaliseerd) won in 2006 en 2007 het NCAA nationaal kampioenschap met de Florida Gators. In 2007 werd hij gedraft door de Portland Trail Blazers, speelde bij Idaho Stampede, ging vervolgens naar de Denver Nuggets die hem stalden bij de Colorado ‘14ers. Van daar uit vertrok hij naar Zaragoza, van waar zijn zwerftocht door Europa begon. Men heeft ook nog de beschikking over Mark Anthony Ogden Jr, een voormalig NBA G League speler. Ervaring genoeg in de ploeg van coach Igor Milicic en het zal een hele kluif worden voor Heroes Den Bosch om deze ploeg aan de kant te zetten.

Normaal gesproken zou een ploeg in maart redelijk op orde en op elkaar ingespeeld moeten zijn. Hoe anders is dat bij Heroes Den Bosch dit jaar. Veel spelerswisselingen dit jaar geven coach Jean-Marc Jaumin niet echt de tijd om zijn ploeg op scherp te krijgen voor de afgelopen en aankomende wedstrijden. Gylvidas Biruta en Aleksandar Aranitovic werden in december afgetest, Scott Thomas zit met een blessure die het hele jaar duurt, Morgan Stilma liep een season ending blessure op, Jalen Nesbitt was alweer weg voordat de competitie begonnen was, Dominic Gilbert en Alan Herndon kwamen in december en daarna kwam ook nog jeugdinternational Jose Dimitri Maconda bij de groep. Een komen en gaan van spelers, wat nogal wat aanpassing vergde voor de technische staf. Tussendoor werd ook nog Henk Norel toegevoegd aan de selectie, maar zijn rentree was van korte duur. In februari werd besloten dat Norel zou toetreden tot de technische staf. Tot slot werd eind februari een oude bekende teruggehaald naar de Maaspoort. Jonathon Williams tekende een contract tot het einde van het seizoen.

De laatste wedstrijden van Heroes Den Bosch, tot afgelopen zaterdag, geven de club uit de Maaspoort helaas ook niet veel hoop voor de aankomende FIBA Europe Cup bubbel. Tegen Donar werd een 16 punten voorsprong in no time weggegeven en konden de Groningers met de punten huiswaarts keren, vorige week woensdag kwam de ploeg van Jaumin er in Rotterdam helemaal niet aan te pas. Tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord werd met 107-87 verloren en in de plaatselijke krant gaf Jaumin een dag later aan dat er “eens flink gepraat” zou moeten worden. De neuzen bij de Bosschenaren moeten allemaal de juiste kant op. Afgelopen weekend liet de ploeg in en tegen Zwolle zien dat er zeker strijd geleverd kan worden. Na een stroeve start in het eerste kwart draaide men de teugels verdedigend goed aan en werd er met 65-87 gewonnen van Landstede Hammers. Een mooie opsteker voor Heroes Den Bosch, dat nu in iets meer rust kan toewerken naar de Europese bubbel.

De wedstrijd voor Heroes Den Bosch in de FIBA Europe Cup staat gepland voor dinsdag 23 maart. Aanvang in de Maaspoort is 20.05 uur. Ziggo Sport zendt de wedstrijd live uit met commentaar van Ronald van Dam.