!
CA210129 Christian Aarts-9281.JPG
29 januari 2021

Heroes houdt BC Parma één helft bij

Door Rob de Keijzer

DEN BOSCH - Heroes Den Bosch en BC Parma waren al geplaatst voor de laatste zestien, maar de eerste plaats stond nog op het spel. De Russen liepen in het eerste kwart al weg. Toch wisten de Bosschenaren zich snel te herpakken. Vlak vopor rust (38-39) kwam Heroes Den Bosch zelfs nog even op een voorsprong te staan. In de tweede helft maakte BC Parma snel duidelijk dat zij ook voor de Bosschenaren een maatje te groot waren: 85-63. Donar kon nog mee als een van de vier beste nummers drie, maar zo ver kwam het niet. Heroes dus door naar de laatste zestien, voor Donar zit het Europese avontuur er op.

Heroes Den Bosch begint met Dominic Gilbert, Miha Lapornik, Thomas van der Mars, Alan Herndon en DeMario Mayfield aan deze wedstrijd. Jaumin koos er bewust voor om niet met een startende pointguard te spelen. De Russen laten zich niet van de wijs brengen, in tegenstelling tot de Bosschenaren die in het begin zeker zoekende zijn in de aanval. Er wordt veel verwacht van Lapornik, die vaak betrokken is bij de aanval, maar hij kan het nog niet waarmaken dit kwart. Bij 5-4 in het voordeel van BC Parma komen er twee turnovers voor Heroes Den Bosch, wat resulteerde in evenzovele scores voor BC Parma, 9-4. Thomas van der Mars perst er twee dunks uit, onderbroken door een driepunter van Lorenzo Williams. Even later loopt BC Parma uit naar een 18-8 voorsprong. Heroes Den Bosch heeft redelijk wat moeite met de sterke Russen en kan dit kwart geen potten breken. BC Parma schiet in dit kwart met scherp (6 op 9 van achter de driepuntslijn) en gaat met 25-16 aan de leiding na de eerste 10 minuten.

Kwart twee geeft een iets ander spelbeeld. Heroes Den Bosch speelt een stuk feller en zorgt er met degelijk spel voor dat de Russen er scorend niet aan te pas komen. Via 27-20 loopt de ploeg van Jaumin naar 32-30 en na een onsportieve fout van Gleb Sheiko pakt het zelfs met 34-35 de voorsprong. Een and-1 van van der Mars zet Heroes op 34-38, en wat dan volgt is aan beide kanten slordig spel, veel turnovers en missers. Het zijn uiteindelijk toch de Russen die met een voorsprong gaan rusten: 39-38

BC Parma laat in het derde kwart zien dat er toch niet veel te halen valt tegen hen. Heroes Den Bosch blijft in eerste instantie prima bij tot 44-42, maar drie driepunters op rij geven BC Parma weer een voorsprong van 11 punten. Via Mareks Mejeris en Eigirdas Zukauskas lopen ze verder uit naar 59-42. Heroes Den Bosch komt dit kwart niet verder dan 11 punten, waardoor de achterstand verder oploopt tot 65-48.

Lapornik begint het vierde kwart met een onsportieve fout. De vrije worpen worden feilloos gemaakt door Sheiko en BC Parma loopt verder weg van de Bosschenaren, 65-50: Vladimir Ivlev scoort back to back en mag ook nog aanleggen vanaf de vrije worp lijn en met de stand van 72-51 wordt wel duidelijk dat Heroes Den Bosch deze achterstand niet meer te boven komt. Lapornik en Van der Mars doen nog wat terug, maar Maxim Grigoryev en wederom Ivlev zorgen ervoor dat het verschil rond de 15 punten blijft. Als de wedstrijd gespeeld is zet Jaumin de jeugd nog even aan het werk. Sam Vianen, Jose Dimitri Maconda, Florian Rijkers en Quincy Antoine Tjon Affo mogen ook even wat Europese sfeer opsnuiven. Dat doen ze niet onverdienstelijk. Een mooie score van Vianen en een alley-oop van diezelfde Vianen sluiten het Europees avontuur voor Heroes Den Bosch af: 85-63.

“De eerste helft speelden we redelijk goed”, vertelde Lapornik na de wedstrijd. “In het tweede kwart hadden ze moeite met onze zone en kwamen we sterk terug. De tweede helft startten zij redelijk agressief en wisten wij eigenlijk niet goed wat te doen. We pasten ons niet aan en wij stopten in feite met basketbal spelen.”

Kazys Maksvytis, de coach van BC Parma, was vanzelfsprekend blij met de winst. “Het was niet makkelijk om de focus te houden. We zaten vijf dagen in ons hotel omdat de eerste wedstrijd uitviel en daarna hadden we twee wedstrijden achter elkaar. Ik was blij dat het in de eerste wedstrijd al beslist was, zo konden we in de tweede wedstrijd onze topspelers wat meer rust geven, omdat we over een paar dagen alweer moeten spelen in de VTB League.”

Topscorer aan de kant van Heroes Den Bosch was Lapornik met 15 punten, gevolgd door Van der Mars en Mayfield, allebei met 11 punten. Bij BC Parma was Grigoryev de meest scorende speler met 15 punten, gevolgd door Juskevicius met 14 en Zukauskas met 13.

Boxscore BC Parma Perm-Heroes Den Bosch
  1. Boxscore BC Parma Perm-Heroes Den Bosch Download pdf