!
turnerf.jpg
7 januari 2020

Landstede Hammers ontvangt Hongaren

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 7 januari 2020 – In het Theater van de Sport ontvangt Landstede Hammers woensdagavond Egis Körmend uit Hongarije. Beide ploegen zijn nog zonder winst in Groep K van de FIBA Europe Cup en zullen dan ook gebrand zijn op een eerste succes in de tweede ronde.

Als Landstede Hammers nog een rol van betekenis wil spelen in de tweede groepsfase, dan zal er in eigen huis gewonnen moeten worden van Egis Körmend, op papier de minste tegenstander van de Zwollenaren in de groep. De Hongaarse ploeg is niet onbekend met het Nederlandse basketbal: de voorbije seizoenen namen de Hongaren het al enkele keren, met wisselende resultaten, op tegen Donar.

In aanloop naar het duel in de FIBA Europe Cup speelde Landstede Hammers voor de NBB Beker in Werkendam tegen BC Virtus, dat met duidelijke cijfers aan de kant werd gezet. De bezoekers hadden het lastiger. In Körmend kwerd ternauwernood afgerekend met laagvlieger OSE Lions uit Oraszlany. De huidige nummer twee in de Hongaarse competitite was uiteindelijk met 72-71 net iets te sterk voor de bezoekers. Voor Egis Körmend was met name Frank Turner zeer belangrijk. Met maar liefst 30 punten had de guard een zeer belangrijk aandeel in de overwinning.

De 31-jarige Turner steeg boven zichzelf uit, maar is dit seizoen sowieso één van de steunpilaren van de ploeg. De spelverdeler komt in de Europese wedstrijden tot gemiddelden van 15 punten en 6 assists en zal dan ook een voornaam punt van aandacht zijn voor de Hammers. Voor coach Herman van den Belt is Turner geen onbekende: de spelverdeler startte in 2010 zijn professionele loopbaan bij (toen nog) EiffelTowers Den Bosch, waar hij twee seizoenen lang één van de smaakmakers was. De vlugge Amerikaan speelde daarna onder meer in België, Polen en Duitsland.

Naast Turner moet Körmend het vooral hebben van de inbreng van nog twee Amerikanen en een Canadees. Jordan Varnado is een gemakkelijk scorende forward, die het vorige seizoen speelde voor Troy University in de NCAA, Travis Taylor brengt onder de borden ruime ervaring in verschillende sterke Europese competities met zich mee en shooting guard Justin Edwards is vooral in de FIBA Europe Cup een trefzekere afstandsschutter gebleken.

Landstede Hammers zal het vooral druk krijgen met dit viertal, dat goed is voor ongeveer 60 van de 80 punten die Körmend gemiddeld op het scorebord zet. Weet de ploeg van Van den Belt deze productie in toom te houden, dan maken de Hammers een goede kans op de zo welkome eerste overwinning in de tweede groepsfase. De wedstrijd is live te zien via de website van de FIBA Europe Cup. De livestats zijn hier te vinden.