!
20191211 Dorsey-Walker.jpg
11 december 2019

Landstede Hammers redt het niet

Door Randall de Jong

ZWOLLE, 11 december 2019 - Landstede Hammers is de tweede groepsfase met een thuisnederlaag begonnen. BC Kyiv bewerkstelligde in het tweede kwart een gaatje. Door een sterk derde kwart kwamen de Zwollenaren weer in de wedstrijd. Een paar keer was het close, onder andere 65-69 enkele minuten voor tijd, maar uiteindelijk ging de winst naar BC Kyiv: 68-77. LATER MEER

Landstede Hammers Regio Zwolle liet zich de eerste helft overrompelen. BC Kyiv Basket speelde erg fysiek en de thuisploeg had daar, behoudens een kleine opleving aan het einde van het eerste kwart, geen antwoord op. Na enkele minuten sloeg het team uit de Oekraïne een gaatje. Toch stonden de gastheren plots voor na een lay-up van Sherron Dorsey-Walker. De Amerikaan mikte ook nog de bonusworp raak en de 9-0 run was compleet. Het bleek de enige Zwolse voorsprong van de wedstrijd: 17-15. Een lay-up van Kyndahl Hill zorgde er voor dat de eerste tien minuten met een gelijke stand werden afgesloten. Het tweede kwart maakte Kyiv wel het verschil. Door een 0-10 run aan het einde van dit bedrijf kwam het verschil voor het eerst in de dubbele cijfers. Beide teams gingen met een 28-41 stand aan de thee.

Hoe anders was het de tweede helft. Het matte was er af bij de Hammers. Er stond ineens een team dat nog in een overwinning geloofde. En waar voor de rust de rebounds onder de eigen basket vaak verloren gingen, pakte de Zwolse defensie met een gezonde dosis agressie nu wel iedere bal. Een driepunter van Kevin Bleeker aan het begin van het laatste kwart bracht het verschil zelfs terug tot slechts één punt: 54-55. Maar het verhaal van de tweede helft was toch wel dat elke keer als Landstede dacht de aansluiting te vinden, Kyiv toch weer iets wegliep. Tot twee minuten voor het einde maakte Landstede echter nog steeds kans op de overwinning, het verschil was vier punten. Een and-1 van Bogdan Bliznyuk en een drietje van Maksym Pustozvonov gooiden de wedstrijd echter definitief op slot.

Ondanks dat de ploeg van coach Ainars Bagatskis een maatje te groot was, had er ook maar zo een resultaat gehaald kunnen worden. Landstede begon daarvoor niet scherp genoeg aan de wedstrijd. De eerste fastbreak liet tot in de tweede helft op zich wachten. Dat er voor rust maar één van de acht driepuntspogingen raak ging, hielp ook niet. De vervanging van een sleutelspeler een week geleden eveneens niet. En ondanks dat Devon van Oostrum er in zo'n kort tijdsbestek al verrassend goed stond, kon niet verwacht worden dat de vervanger van Jordan Johnson al zo snel vlekkeloos was ingepast.

“Op het moment dat we terugkwamen, maakten we wat domme beslissingen. We waren aan het gokken”, aldus Herman van den Belt na afloop. De coach vond dat het de tweede helft een stuk beter stond dan de eerste helft. Hij was er tevreden over dat zijn team had gestreden en in een resultaat bleef geloven.

  1. Boxscore Download pdf