!
jankauf.jpg
17 december 2019

Landstede Hammers treft Letse topploeg

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 17 december 2019 – In Groep K in de FIBA Europe Cup gaat Landstede Hammers woensdag op bezoek bij Ventspils. De Letse recordkampioen is een gerenommeerde naam in Europa en staat momenteel te boek als de meest scorende ploeg in de FIBA Europe Cup.

De eerste wedstrijd in de tweede groepsfase leverde een nederlaag op voor Landstede Hammers. Na een zeer moeizaam tweede kwart vocht de ploeg van Herman van den Belt zich nog knap terug in de wedstrijd, maar uiteindelijk waren de Oekraïners van BC Kyiv met 68-77 toch te sterk voor de Hammers. Het was overigens de eerste maal in deze Europese reeks dat de Zwollenaren minder dan zeventig punten wisten te scoren en pas de tweede keer dat de tachtig niet werd gehaald. Over het algemeen doet Landstede het scorend gezien dan ook bijzonder goed in Europa.

De iets mindere productie zal deels te maken hebben gehad met het inpassen van Devon van Oostrum. De guard laat bij tijd en wijle al zien een klasbak te zijn, maar hij moet nog wel wennen aan zijn nieuwe teammatens en vice versa. Sinds de wedstrijd tegen Kyiv hebben de Hammers een week lang kunnen werken aan de team chemistry, aangezien de ploeg het afgelopen weekend geen competitieduel op de agenda had staan.

Coach Van den Belt en de zijnen hebben dan ook rustig kunnen toewerken naar het duel in en tegen Ventspils, dat vorige week in Hongarije ruim won van Egis Kormend. De Letten vallen in de FIBA Europe Cup vooral op door hun hoge scores. De ploeg komt gemiddeld net niet aan de honderd punten per wedstrijd, waarbij vooral de driepunter een voornaam wapen is. In zeven duels gooiden de spelers van Ventspils al 94 driepunters raak, tegen een schotpercentage van 42,7 procent. Ter vergelijking: Landstede Hammers, dat tot nu toe ook tot de veelschutters in de competitie behoort, mikte 71 drietjes raak tegen 41,8 procent. De gevaarlijkste klanten aan Letse kant zijn op dit gebied Janis Berzins, Janis Kaufmanis en de Amerikaanse forward Ryan Luther. Gezamenlijk zijn zij al goed voor bijna acht bommetjes per match. Luther doet dat opvallend efficiënt: maar liefst 61,8 procent van zijn afstandspogingen was raak.

Landstede Hammers moet dus goed bij de les blijven om niet tegen een waar lange afstandsbombardement aan te lopen. Ook in de aanval moeten de Zwollenaren een goede dag hebben. Tot nu toe wisten alleen Medi Bayreuth en Sigal Prishtina meer dan tachtig punten op het scorebord te zetten tegen de Letten. Het belooft dus een pittige avond te worden voor de Hammers tegen de ploeg die tot nu toe elke wedstrijd wist te winnen met een indrukwekkend verschil van maar liefst 26 punten per wedstrijd. Het zou in alle eerlijkheid een klein wonder zijn wanneer Landstede Hammers in Ventspils met de winst aan de haal gaat. De wedstrijd in Letland is dan ook zeker geen must win, maar onafhankelijk van het resultaat sowieso een erg waardevolle ervaring voor de Zwolse ploeg.

De wedstrijd tussen Ventspils en Landstede Hammers start woensdagavond om 18.00 uur en is live te volgen via het Youtubekanaal van de FIBA.