!
zwwww.jpg
8 januari 2020

Landstede na verlenging onderuit

Door Randall de Jong

ZWOLLE, 8 januari 2020 - Landstede Hammers is er net niet in geslaagd om een eerste overwinning te behalen in Groep K van de FIBA Europe Cup. Egis Körmend wist in de slotfase van de reguliere speeltijd een overtime te forceren en trok daarin met 90-94 aan het langste eind.

Met nog een minuut op de klok maakte Travis Taylor een onsportieve fout op Sherron Dorsey-Walker. Even daarvoor had diezelfde Amerikaan de thuisploeg met een driepunter op voorsprong gezet. De marge bedroeg op dat moment slechts één punt, maar de overwinning lag voor het oprapen. Dorsey-Walker miste echter één van zijn beide vrije worpen, en ziet uit het bijbehorende balvoordeel zijn driepuntspoging nipt van de ring af stuiteren.

Aan de overzijde wist Frank Turner zijn ploeg langszij te brengen door, na een fout van Devon van Oostrum, beide vrije worpen wel raak te gooien. De Zwollenaren hadden echter de laatste aanval nog, maar konden deze niet verzilveren. Na een bloedstollend spannend slot werd er dus verlengd.

In de overtime ging het dan toch mis voor Landstede. Körmend nam al snel een kleine voorsprong en leek de wedstrijd te gaan winnen. De gastheren gaven niet op; met nog minder dan een halve minuut te spelen mikte Devon van Oostrum een drietje raak: 88-90. De Zwolse ploeg moest fouten gaan maken, om te voorkomen dat de bezoekers de wedstrijd op tijd uit gingen spelen. De Hongaren faalden achter niet vanaf de vrije worplijn. Jordon Varnado, goed voor in totaal 28 punten, bepaalde met zijn vrije worpen de eindstand op 90-94. Het betekende de derde nederlaag voor de Hammers in de poule, waarmee het uitzicht op de volgende ronde wel heel ver weg is.

Het was echter een belabberd begin van de wedstrijd wat Landstede de kop had gekost. Het eerste kwart werd met 14-25 verloren, dit terwijl de drie overige kwarten werden gewonnen. De Zwolse formatie speelde aanvankelijk inspiratieloos en zonder passie. Körmend liep al binnen vijf minuten uit naar een 5-19 voorsprong. In het vervolg knokte de ploeg van Herman van den Belt zich in de wedstrijd. Vlak voor de rust liep het verschil terug naar 35-38. Een lay-up van Varnado en een dunk van Erjon Kastrati zorgden er toch nog voor dat beide teams met een 35-42 stand aan de thee gingen. Terug uit de kleedkamers volgde een kwart met 27 punten voor Landstede, met als gevolg een zinderend laatste kwart.

“Het begin van de wedstrijd heeft ons pijn gedaan”, concludeerde Herman van de Belt na afloop. “Aan de ander kant was het aan eind van de wedstrijd close, we hadden de laatste aanval en hadden kunnen winnen.”

“We hebben niet veel ervaring, maar we hebben goede karakters, vechters, spelers die in zichzelf geloven. We hebben op het derde kwart na defensief goed gespeeld”, aldus coach Matthias Zollner van de Hongaren.

Boxscore Landstede Hammers-Egis Körmend
  1. Boxscore Landstede Hammers - Egis Körmend Download pdf