!
6.jpg
30 oktober 2019

Landstede pakt eerste Europese zege ooit

Door Randall de Jong

ZWOLLE, 30 oktober 2019 - Landstede Hammers heeft de eerste Europese overwinning uit de clubgeschiedenis binnen. Wat tegen Keravnos niet lukte, ging tegen Kapfenberg Bulls wel goed. Via een ruststand van 49-36 werd het 89-64 voor de Zwollenaren.

Landstede Hammers Regio Zwolle moest het doen zonder de geblesseerde Ralf de Pagter. Winst was toch eigenlijk wel noodzakelijk om zicht te houden op de volgende ronde. Zeker gezien het ongelukkige verlies vorige week op Cyprus en met de zware uitwedstrijd in Israël op het programma. En Landstede was strijdlustig, het speelde fysiek sterk. Verdedigend leek de thuisploeg bij vlagen niet te passeren.

De regerend landskampioen van Oostenrijk opende nog wel als sterkste. Ian Moschik mikte raak van buiten de driepuntslijn. Maar na nog geen twee minuten, Sherron Dorsey-Walker gooide de tweede Zwolse driepunter in het netje, nam Landstede het heft in handen. En al kwam de uitploeg vlak daarna nog een keer langszij, vanaf dat moment was de voorsprong voor de gastheren definitief. In het laatste gedeelte van het eerste kwart sloegen de Hammers een gaatje: 22-14.

Vlak voor rust groeide de voorsprong, na een 10-0 run, zelfs naar 19 punten. Twee driepunters op rij, eentje van Moschik en eentje van Jeremy Jones, voorkwamen dat de wedstrijd al voor de thee beslist werd. Beide teams zochten met een 49-36 stand de kleedkamers op. Terug op het veld slonk de voorsprong naar acht punten. Toch eindigde dit kwart nog gelijk, waardoor er met een 66-53 stand aan de laatste tien minuten werd begonnen.

Landstede startte het laatste bedrijf met driepunters van Mike Schilder en Martez Walker. Een doemscenario zoals op Cyprus was nu wel heel ver weg. Een drietje van Willie Atwood en een lay-up van Jeremy Jones voorkwamen dat de wedstrijd definitief op slot kwam te zitten. Niet veel later was de strijd wel gestreden toen een driepunter van Jordan Johnson het verschil over de 20 punten heen tilde. Een drietje van Dorsey-Walker in de schotklok, een halve minuut voor het verstrijken van de speeltijd, bepaalde de eindstand op 89-64.

“De eerste helft gaven we te veel aanvallende rebounds weg”, vond Martez Walker. “Daar hebben we de tweede helft aan gewerkt.” De Amerikaan waardeerde de steun van het publiek in eigen huis zeer. Hij had het vizier op scherp staan en leverde met zijn 25 punten een belangrijke bijdrage. Zijn coach vond dat het team een goede wedstrijd had gepeeld. “Defensief zat het goed in elkaar”, aldus Herman van den Belt.

“Ze speelden beter. We waren niet in staat om ons wedstrijdplan uit te voeren. We hebben een nieuw team, dat heeft wat tijd nodig om te bouwen. Zij hebben spelers die al langer samen spelen en zijn daardoor beter op elkaar ingespeeld”, reageerde verliezend coach Mike Coffin overduidelijk teleurgesteld.