!
Kell III.jpg
19 augustus 2021

Loting FIBA Europe Cup

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – Midden oktober gaat het regular season van de FIBA Europe Cup weer van start. Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden (als de ploeg zich niet plaatst voor de Basketball Champions League) zijn verzekerd van een plaats in de eerste groepsfase. Donar is veroordeeld tot het spelen van kwalificatiewedstrijden.

De kwalificatiewedstrijden vinden plaats tussen 27 september en 1 oktober. Als een van de geplaatste teams is Donar al verzekerd van een plek in de halve finale van het kwalificatietoernooi. Donar komt dan uit tegen de winnaar van het duel tussen KK Kumanovo uit Noord-Macedonië en het Oostenrijkse Swans Gmunden. Als de Groningers dit duel weten te winnen, dan ontmoeten ze de winnaar van het duel tussen Sport Lisboa e Benfica uit Portugal en CSO Voluntari uit Roemenië. Alleen door dit kwalificatietoernooi te winnen, verzekert Donar zich van deelname aan het regular season.

Mocht Donar daarin slagen, dan komt de Groningse formatie uit in Groep C. Hoe toevallig is het dan dat Heroes Den Bosch ook in die groep uitkomt. De andere teams in deze groep zijn BC Parma (Rusland) en BC Opava (Tsjechië).

In het reguliere seizoen bestaat de eerste fase uit acht groepen van vier teams. De eerste twee van iedere groep plaatsen zich voor de tweede groepsfase, met vier groepen van vier.

Zorg en Zekerheid Leiden begint op 13 september aan de kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League. Het eerste duel is tegen Belfius Mons-Hainaut. Als de Leidse ploeg dit duel niet wint, dan stromen de Leidenaars door naar Groep F. De tegenstanders in die groep zijn Telenet Giants Antwerpen (België), Ionikos BC (Griekenland) en Spotting Clube de Portugal.

Als Zorg en Zekerheid Leiden zich langs Belfius Mons-Hainaut weet te spelen, dan is Tsmoki Minsk de volgende tegenstander in de kwalificatieronde voor de Basketball Champions League. Verliest de Leidse ploeg dit duel, dan zou het in groep E een oude bekende tegenkomen, namelijk Bahcesehir College (Turkije). De groep wordt aangevuld met Mornar Bar (Montenegro) en de winnaar van een kwalificatiecyclus, bestaande uit BC Dnipro (Oekraïne), Trefl Sopot (Polen), Iraklis BC (Griekenland) en Akademik Plovdiv (Bulgarije).

Dan is er nog één andere optie mogelijk: Zorg en Zekerheid Leiden komt één zege te kort om de Basketball Champions League te halen. Het team van Geert Hammink belandt in dat geval in Groep G. Tegenstanders daarin zijn Peristeri BC (Griekenland) en Hakro Merlins Crailsheim (Duitsland). De vierde ploeg is de verliezer van een van de halve finales van de kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League, bestaande uit het trio Bakken Bears (Denemarken), London Lions (Engeland) en Nutribullet Treviso (Italië).