!
20200920 Fesenko.jpg
20 september 2020

Missie Donar start dinsdag

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 20 december 2020 - Ruim een maand geleden begon Donar aan de voorbereiding voor het seizoen 2020-2021. Voor de start van de Dutch Basketball League moeten de Groningers zich proberen te kwalificeren voor de Basketball Champions League. Daartoe moeten twee hindernissen genomen worden, alleen op een andere wijze dan gebruikelijk.

Dit seizoen is nu vanaf de start door de huidige coronacrisis al bijzonder. Donar zou namelijk eerst twee rondes van twee wedstrijden spelen om door te kunnen stoten naar het hoofdtoernooi van de Basketball Champions League. De organisatie heeft nu besloten dit om te zetten naar vier toernooien op twee plaatsen. Donar mag afreizen naar Cyprus. Wat daarnaast ook bijzonder is aan dit seizoen, de kwalificatieronde start voordat de finale van het seizoen 2019-2020 is gespeeld; de finale vindt namelijk op 4 oktober in Athene plaats.

Voor Donar zal de wedstrijd in Cyprus tegen Dnipro uit de Oekraïne het begin zijn van het officiële seizoen. Het is te hopen dat de vernieuwde ploeg onder leiding van Ivan Rudez een betere start heeft dan vorig jaar. In de eerste wedstrijd werd er een 30-punten verschil verlies geleden tegen Benfica en was de hoop voor het hoofdtoernooi direct vervlogen. Indien Donar de wedstrijd (het gaat om ‘’een wedstrijd) wint, dan wacht Keravnos of Iraklis in de volgende ronde.

In de voorbereiding heeft Donar een viertal oefenwedstrijden gespeeld, twee keer tegen Bakken Bears uit Denemarken en twee keer tegen Mons uit België. Deze games lieten zien dat er wel kwaliteit in de ploeg aanwezig is, maar dat de routine en consistentie nog ontbreekt. Het leverde een paar spannende wedstrijden op tegen Bakken Bears. Het tweeluik tegen Mons was er een met twee gezichten.

Voor Dnipro is het de eerste keer dat ze mee doen aan de voorronde van de Basketball Champions League. De tegenstander van dinsdag heeft net als Donar spelers in de gelederen met NBA-ervaring. De veteraan en center Kyrylo Fesenko speelde 135 wedstrijden in de NBA. Daarnaast mag er wel wat verwacht worden van de jonge Jared Terrell die 14 wedstrijden speelde voor de Timberwolves. De meer ervaren speler, Henry Dugat, is een andere belangrijke pion voor Dnipro. Het overgrote deel van het team wordt gevormd door Oekraïners en dat is niet per definitie een voordeel voor Donar.

Aan de zijde van Donar is het interessant om te zien wat de nieuwe Amerikanen gaan brengen en Damjan Rudež. In de voorbereiding liet hij zeker zien te beschikken over inzicht in het spelletje, maar de statistieken op zichzelf lieten nog niet zien dat Donar een ex-NBA’er in het team heeft. Gezien zijn postuur zal hij mogelijk de match-up gaan worden voor Fesenko.

De rol van Thomas Koenis lijkt door de komst van de Rudež -broers een klein beetje veranderd te zijn. In de laatste twee seizoenen onder Braal was hij de man in de paint. In de laatste openbare wedstrijd tegen Mons nam Koenis slechts twee schoten.

Henry Caruso, die op het laatste moment werd ingevlogen, liet een positieve indruk achter in diezelfde wedstrijd. Hij zou wel eens een belangrijke wisselspeler kunnen worden. Het fundament van Donar dit seizoen zal vooral door Jackson, Lacy, Koenis en Rudež gevormd gaan worden.

Donar heeft waarschijnlijk een pittige tegenstander, mede ook omdat Dnipro al langer samen speelt met de huidige selectie dan Donar.

Dinsdag om 15.30 uur gaat het beginnen voor Donar in de Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall.