!
20191021 David Bell.jpg
21 oktober 2019

Opdracht Donar is thuis winnen

Door Menno Schraven

DELFT, 21 oktober 2019 - Het Europese toernooi van de FIBA Europe Cup begint voor Donar dinsdagavond met een thuiswedstrijd tegen Phoenix Brussels. Wil Donar dit jaar de tweede ronde bereiken, dan is winst in het openingsduel eigenlijk een must.

Donar zit samen met nog een andere Belgische ploeg, Spirou Basket Charleroi, en het Turkse Pinar Karsiyaka in groep E. De Groningers spelen de eerste poulewedstrijd in het eigen MartiniPlaza. Vervolgens moet het team drie keer op reis voor een uitwedstrijd, om pas de laatste twee poulewedstrijden in Groningen af te werken. Samen met de beide Belgische teams strijdt Donar om de tweede plek die recht geeft op de volgende ronde. Ervan uitgaande dat de Turken, als op papier sterkste team, favoriet zijn voor het winnen van de poule. Al zegt dat nog niet al te veel, want afgelopen seizoen wist Donar de Turken zowel thuis als uit te verslaan.

De Groningers werkten dit seizoen eerder al twee Europese duels af, maar waren toen nog niet klaar om in de kwalificatie voor de Basketball Champions League Benfica van zich af te schudden. De Portugezen verloren vervolgens van Mornar Bar en komen nu Zorg en Zekerheid Leiden tegen in poule A van de Europe Cup, maar dat terzijde.

Tegen Brussel moet Donar er nu wel meteen staan. In de Dutch Basketball League wonnen de Groningers drie van hun vijf duels. Verloren werd er van Landstede Hammers en jammerlijk bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Afgelopen zaterdag overtuigde Donar wel in Den Helder, waar de Suns met 72-100 werden verslagen. Derhalve een goede ‘generale’ voor de confrontatie met Brussel.

Om de kansen van Donar op een thuisoverwinning op Brussel in te schatten, werpen we een nadere blik op die club en het team voor dit seizoen. Phoenix Brussel werd als club opgericht in 1957. Het speelde de afgelopen zes jaar onder de naam Basic-Fit (naar de bekende fitness keten), maar net als Donar zijn de Belgen dit jaar nog zonder hoofdsponsor. Daarop veranderde de club de naam deze zomer in Phoenix Brussels. De club komt sinds 2013 uit in de hoogste Belgische divisie. Vorig jaar eindigde het daarin als derde en haalde het de halve finale van de Belgische beker

Brussel werkt zijn thuiswedstrijden af in een relatief kleine hal in de gemeente Neder-Over-Heembeek, dicht bij Brussel. De gewenste bouw van een nieuw onderkomen is door de lokale politiek definitief afgewezen. Voor topwedstrijden wijkt Brussel een paar keer per jaar uit naar een grotere hal, Paleis 11 van Brussels Expo, goed voor een capaciteit van maximaal 15.000 toeschouwers.

In de Belgische nationale competitie presteren de hoofdstedelingen dit seizoen nog niet naar wens. Pas één wedstrijd won de door de Belg Serge Crevecoeur gecoachte ploeg, al drie keer werd er verloren. Dit weekend speelde het voor de beker en plaatste Brussel zich ten koste van Ieper, koploper in de sterke tweede klasse, voor de volgende ronde. Met 69-72 was de winst niet overtuigend. Al moet gezegd dat de thuisploeg bij aanvang vijf punten voorsprong cadeau kreeg, vanwege het verschil in competitieniveau. Een regel die ooit ook in Nederland voor de beker van toepassing was.

In het seizoen 2016-2017 kwam Brussel voor het eerst uit in de FIBA Europe Cup. Dit seizoen treedt het aan met vijf Amerikanen, een Poolse Belg en voor de rest een mix van ervaren Belgische spelers en jonge talenten.

Trouwe volgers van de Groningers en het Nederlandse basketbal moeten twee van de spelers in huidige Brusselse dienst nog wel kennen. De 38-jarige guard David Bell kwam in het seizoen 2011-2012 uit voor Donar, dat toen speelde onder de naam van de hoofdsponsor, GasTerra Flames. In Groningen had hij destijds een tweejarig contract, maar dat werd al na één seizoen door de club ontbonden, omdat het huwelijk niet het gewenste succes had. Niettemin is de zeer ervaren Bell in aanvallend opzicht momenteel de gevaarlijkste speler van de Belgen, met gemiddeld 14 punten per competitiewedstrijd. Donar mag hem niet vrij laten staan, want Bell beschikt over een gevaarlijk afstandsschot.

De kleine Belg Domien Loubry kwam twee seizoenen uit in de Nederlandse eredivisie. Dat was van 2006 tot 2008 voor Polynorm Giants en later West-Brabant Giants uit Bergen op Zoom. In dat tweede jaar reikten de Giants zelfs tot de halve finale van de play-offs. De coach in dat jaar? Heel toevallig was dat de huidige coach van Donar, Erik Braal, die Loubry precies één jaar onder zijn hoede had. Loubry is inmiddels 34 jaar en vult vanaf de bank minuten op de spelverdelerspositie in. Eerste pointguard bij Brussel is Desonta Bradford, die vorig jaar voor het eerst in Europa speelde, in de Hongaarse competitie.

De andere drie Amerikanen om in de gaten te houden, zijn Jonathan Augustin-Fairell, Khaliq Spicer en Andell Cumberbatch. Laatstgenoemde is een eerstejaars small forward (rechtstreeks van college), zeer atletisch, maar zonder echt te beschikken over een schot.

Inside oogt Brussel sterk met center Khaliq Spicer, die vorig jaar al in België speelde voor Limburg United. Verder is er Jonathan Augustin-Fairell. Een beweeglijke en met veel energie spelende center, goed voor tot op heden 10.3 punten gemiddeld in België. Deze Amerikaan beschikt ook over een paspoort van de Bahama’s en speelde een jaar in Oostenrijk en daarna vooral in Frankrijk voor diverse clubs op het eerste en tweede niveau.

Dan heeft Brussel nog de beschikking over een ervaren power forward, de Poolse Belg met een lastige naam, Aleksander Lichodzijewski, en een jonge center, Jonas Foerts. Op de guardpositie speelt bovendien een andere telg uit die familie, Niels Foerts.

Met deze spelers is bijna de gehele Belgische kern genoemd die het gaat opnemen tegen Donar. Voor de ruim vierduizend te verwachten Groningse toeschouwers belooft dit een mooie wedstrijd te worden, met hopelijk een positieve afloop van deze Nederland-België. Een goede kans om te oordelen hoe groot of klein de verschillen op dit moment zijn tussen het topbasketbal in beide landen.