!
imagefaf.jpg
28 januari 2020

Sterk Ventspils op bezoek bij Landstede

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 28 januari 2020 – Landstede Hammers peelt woensdagavond de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen in Europees verband. In Groep K van de FIBA Europe Cup kunnen de Hammers zich niet meer plaatsen voor de kwartfinale. Wat tegen het Letse Ventspils rest zijn de ervaring en de eer.

In het eigen Theater van de Sport wil Landstede Hammers goed voor de dag komen tegen Ventspils. Sowieso zal de ploeg van Herman van den Belt het beter willen doen dan december in Letland, toen de Zwolse formatie met name in het tweede en derde kwart werd overklast. Landstede Hammers had simpelweg geen antwoord op de snelle drives van guard TJ Shorts, de kracht inside van Klavs Cavars en de loepzuivere schoten van Janis Berzins.

Tegen de fysiek sterke Letten zal Landstede de aanwezigheid van Kevin Bleeker wel extra missen. De center, die zich in Zwolle goed ontwikkelt, liep vorige week in Kiev tegen een zware knieblessure aan en zal dit seizoen niet meer in actie komen. Gezien het verschil in rebounds in de vorige wedstrijd (27 van Landstede tegen 45 van Ventspils), zullen de overgebleven Zwolse bigs alle zeilen bij moeten zetten.

Winnen van een gerenommeerde ploeg als Ventspils is voor de Hammers in eigen huis wellicht nog te hoog gegrepen, maar de ervaring tegen een dergelijke ploeg kan alleen maar waardevol zijn. De Hammers zullen in elk geval vol goede moed aan de wedstrijd beginnen, nadat het afgelopen weekend tegen ZZ Leiden een plekje in de halve finale van het NBB-bekertoernooi veilig werd gesteld.

Ventspils won in de eigen Ests-Letse competitie het afgelopen weekend eenvoudig van de studenten van Latvijas Universitate uit Riga. Topscorer werd Wes Washpun, die in de eerste wedstrijd tegen Landstede amper in actie kwam. In de FIBA Europe Cup wonnen de Letten vorige week in eigen huis van Egis Kormend. In Groep K ging de ploeg tot dusver enkel onderuit in de thuiswedstrijd tegen BC Kyiv.

Landstede Hammers heeft wederom een zware pot voor de boeg. Wanneer de bezoekers, die zich al bijna geplaatst hebben voor de kwartfinale, de Zwollenaren onderschatten hebben de Hammers een kans. Normaal gesproken is Ventspils ook in Zwolle echter een maatje te groot voor Landstede, dat met name in de eerste groepsfase al een heel mooi visitekaartje heeft afgegeven in Europa.

Het duel in het Theater van de Sport begint om 19.30 uur en is live te volgen via de stream op het kanaal van de FIBA. De livestats zijn hier te vinden.