!
imagedsadssda.jpg
22 januari 2020

Zwolle loopt tegen muur in Kiev

Door Ties Rozema

KIEV, 22 januari 2020 - Landstede Hammers heeft in Oekraïne tegen BC Kyiv Basket geen moment mogen denken aan de winst. De Zwollenaren kwamen al snel op een flinke achterstand. Deze werd in het slotkwart nog enigszins beperkt, maar de overwinning was luid en duidelijk voor Kyiv. Uiteindelijk won de thuisploeg met 89-76 van de Zwollenaren, die nu definitief zijn uitgeschakeld in de FIBA Eruope Cup.

Bij BC Kyiv blijft guard Kasey Shepherd vandaag aan de kant. Het ontbreken van de topscorer van de Oekraïners biedt perspectief voor Landstede Hammers, maar dit verwaterd in de openingsfase al gauw. De Hammers hebben moeite om in de aanval de open man te vinden en komen slechts mondjesmaat tot scoren. Aan de andere kant vliegen de ballen van zowel dichtbij als veraf raak. Kyiv mikt vijf op vijf drietjes raak, waarvan Maksym Pustozvonov er drie voor zijn rekening neemt. Zo loopt BC Kyiv in het beginkwart al uit naar 31-13 en lijkt het een lange avond te worden voor Landstede Hammers.

In de tweede periode mikt Viacheslav Petrov al rap de zesde driepunter van zijn ploeg raak. Daarna versoepelt de ijzeren greep waarin BC Kyiv de Hammers tot dan toe heeft gehouden enigszins. Dit leidt direct tot een sterke drive en score van Mike Schilder. De Zwolse bankspeler valt in het tweede kwart prima in en is even later goed voor een goed geplaatste floater. Bovendien weet hij uit de pick and roll Noah Dahlman enkele keren succesvol e bedienen. Een andere opvallende invalbeurt is voor Kevin Bleeker, die tweemaal een Zwolse fast-break dunkend weet af te ronden. Helaas is de landing na zijn tweede dunk niet goed. Bleeker blesseert zijn knie en keert deze wedstrijd niet weer terug op het veld. Ondanks deze tegenslag is het kwart voor de Hammers, die bij rust terug zijn gekomen tot 48-34.

Alle hoop op een Zwolse inhaalrace wordt na de rust vakkundig de kop ingedrukt. De eerste score is weliswaar voor Sherron Dorsey-Walker, maar na een matig kwart is BC Kyiv in het derde kwart weer heer en meester. Vooral inside is de ploeg te sterk voor de Hammers, die fysiek te kort komen tegen de oersterke Vladyslav Koreniuk en de atletische Amerikaan Kyndahl Hill. Dit duo is goed voor zeventien Oekraïense punten in deze derde periode. Even lijkt Landstede tegen een achterstand van dertig punten op te lopen, wanneer Martez Walker en Dorsey-Walker beide een driepunter raken en de pijn iets verzachten. Na dertig minuten spelen en een 76-50 stand is echter wel duidelijk dat de thuisploeg als winnaar uit de bus gaat komen.

In het slotkwart lijkt BC Kyiv het wel te geloven. De ploeg pakt nog wel de nodige puntjes mee, maar de scherpte is er wel vanaf. Landstede Hammers kan daardoor de stand een stuk draaglijker maken. Met name Devon van Oostrum krijgt het nog even op de heupen en is in de slotfase nog goed voor al zijn elf punten, waaronder drie bommetjes. De aandacht gaat daarnaast nog uit naar de twee jongelingen van de Hammers. Bart van Schaik pakt vers in het veld een steal en weet uit de dribbel een vrijstaande Jerom Oude Aarninkhof te vinden die zijn drietje raak ziet ploffen. Het laatste woord is voor Dahlman, die vanuit de hoek met een voor hem zeldzame driepunter de eindstand bepaalt op 89-76. Landstede Hammers kon bij tijd en wijle goed meekomen met BC Kyiv, dat echter op de beslissende momenten doortastender, efficiënter en vooral sterker was.

In de andere wedstrijd in Groep K won Ventspils met 96-81 van Egis Kormend, waardoor de Hammers nu definitief uitgeschakeld zijn voor een plekje in de kwartfinale.