!
20191021 Micah Downs.jpg
21 oktober 2019

ZZ Leiden begint bij Benfica

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 21 oktober 2019 – Zorg en Zekerheid Leiden heeft door de zege in het tweeluik tegen BC Beroe de groepsfase van de FIBA Europe Cup bereikt. Dat betekent minstens zes wedstrijden extra. Het eerste duel vindt woensdagavond plaats in Lissabon. SL Benfica is dan de tegenstander van de Leidse formatie.

Sport Lisboa Benfica is al jaren een van de topploegen van Portugal. Dit seizoen probeerden de Portugezen om zich te kwalificeren voor de Basketball Champions League. Mornar Bar stond in de laatste ronde in de weg, maar een ronde eerder rekende Benfica wel af met Donar. In de eerste wedstrijd in Portugal werd het maar liefst 95-65 voor de Portugezen. Zestien driepunters vlogen door het netje en dat is iets waar Zorg en Zekerheid Leiden rekening mee moet houden. Met name Betinho Gomes en Toure Murry schoten in dat duel met scherp. Beide spelers waren goed voor vijf driepunters. In de rebound moest Donar het ook afleggen. Benfica pakte 50 rebounds (Arnette Hallman was goed voor 10 rebounds) tegen Donar 35.

In de return, die feitelijk nergens meer om ging, pakte Donar wel de winst: 76-66. Dit keer vielen de Portugese driepunters niet als rijpe appelen van de boom: 7 uit 27, terwijl Donar nu ook meer rebounds pakte: 37 om 30.

Micah Downs, een 2.03 meter lange Amerikaanse forward, is een van de key players van Benfica. De voormalige speler van Avtodor Saratov was in de vier kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League gemiddeld goed voor 17.0 punten, 7.0 rebounds en 4.8 assists. Als je een minpunt zoekt voor deze 33-jarige small forward, dan zijn het wel de turnovers: gemiddeld 5.3 per wedstrijd.

Toure Murry was de tweede scorer van de ploeg met een gemiddelde van 15.3 punten. Deze 1.96 meter lange shooting guard, die meer drietjes dan tweepunters liet aantekenen, voerde de lijst bij de assists aan met een gemiddelde van 5.0.

Betinho Gomes is een 2.02 meter lange power forward, die over een goede driepunter beschikt. In de vier kwalificatiewedstrijden tekende João Gomes, zoals hij officieel heet, voor 12.3 punten.

Eric Coleman is een van de zes Amerikanen van Benfica. Deze 1.98 meter lange power forward kwam tegen Donar nog niet in actie. In de twee duels met Mornar Bar kwam hij gemiddeld tot 11 punten, 6 rebounds en 2 blocks.

Naast Downs, Murry en Coleman beschikt Benfica nog over drie andere Amerikanen: Gary McGhee (een 2.11 meter lange center), Arnette Hallman (tegenwoordig beschikt deze 2.04 meter lange power forward over de Portugese nationaliteit) en Damian Hollis (deze 2.06 meter lange power forward heeft ook een Hongaars paspoort).

Hoofdcoach Carlos Lisboa heeft in de vier voorgaande Europese duels negen spelers meer dan 10 minuten per wedstrijd gegeven. Downs en Murry waren de enige spelers met meer dan 30 minuten per wedstrijd.

De Portugese competitie is afgelopen weekend ook van start gegaan. Benfica versloeg Oliveirense met 77-67. Downs werd topschutter met 19 punten, Hallman was goed voor 16 punten. Ook Coleman (12 punten), Gomes (11 punten) en Murry (11 punten) zaten in de dubbele cijfers. Hollis kreeg een DNP-CD achter zijn naam, McGhee ontbrak op het wedstrijdformulier.

Arnette Hallman komt overigens niet voor het eerst in actie tegen Zorg en Zekerheid Leiden. De 31-jarige Amerikaan kwam in het seizoen 2015-2016 met FC Porto tegen de Leidse formatie uit. Porto won thuis met 77-51 en Hallman was in dat duel goed voor 9 punten, 7 rebounds en 4 assists. Tijdens de return in de Vijf Meihal was het een stuk spannender. Zorg en Zekerheid Leiden verloor dat duel overigens wel: 62-70. Hallman kwam niet verder dan 3 punten en 2 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden zal alle zeilen bij moeten zetten om in Lissabon een goed resultaat te halen. Het duel in Portugal begint woensdag om 18.30 uur en is via het videokanaal van de FIBA live te volgen.