!
20191104 Quincy Diggs.jpg
4 november 2019

ZZ Leiden kan goede zaken doen

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 4 november 2019 - Zorg en Zekerheid Leiden speelt dinsdagavond (aanvang 18.00 uur Nederlandse tijd) een uitwedstrijd tegen PVSK-Veolia. De Hongaarse ploeg staat in groep A van de FIBA Europe Cup onderaan met nog geen enkele overwinning. Zorg en Zekerheid Leiden staat momenteel tweede, met één nederlaag. Bij winst kan de Leidse ploeg goede zaken doen in de strijd om Europees te overwinteren.

Zorg en Zekerheid Leiden krijgt dinsdag al de kans om de wrange nasmaak van de ruime nederlaag bij Heroes Den Bosch weg te spoelen. Dat zou dan moeten gebeuren door in het Hongaarse Pécs een goed resultaat te halen. Als Benfica woensdagavond laat van Inter Bratislava zou de Leidse ploeg een gaatje kunnen slaan ten opzichte van de Slowaken, die afgelopen week met 80-67 onderuit gingen in Leiden.

PVSK-Veolia mag dan nog niet het zoet der overwinning gesmaakt mogen hebben, toch zijn de nederlagen niet al te groot. In de openingswedstrijd was Inter Bratislava met 88-87 te sterk, terwijl Benfica Hongarije verliet met een 81-89 overwinning. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Portugezen op driekwart van de wedstrijd met 54-75 voor stonden.

Het team van coach Ferenc József Csirke telt drie Amerikanen. Christopher McPhaul Smith is een 25-jarige guard. In de Europe Cup is hij gemiddeld goed voor 14 punten, 5 rebounds en 2 assists. Charles Justin Aiken is een 2.06 meter lange center/forward. In de twee duels voor de FIBA Europe Cup tekent de 29-jarige Amerikaan voor 15.5 punten, 7.5 rebounds en een efficiency van 24.0

Quincy Diggs is misschien wel de belangrijkste Amerikaan van het team. Diggs, een 1.98 meter lange guard/forward, liet tegen Inter Bratislava indrukwekkende statistieken zien: 16 punten, 6 rebounds, 9 assists en 2 steals. Dat leverde een efficiency score van 27.0 op. Diggs ontbrak een week later tegen Benfica.

Buiten drie Amerikanen en zeven Hongaren beschikt de ploeg uit Pécs ook nog over een Kroaat (Veljko Budimir) en een speler uit Servië (Andrija Ciric). Budimir is de vierde scorer van de ploeg met een gemiddelde 13.0 punten. Ciric is foul prone (gemiddeld vier persoonlijke fouten) en beperkt daarmee zijn speeltijd. Andras Rujak is een van de Hongaren die veel minuten maak: gemiddeld bijna 30 minuten. Rujak staat niet bekend als scorer, maar weet zijn ploegmaats goed te vinden.

In de Hongaarse competitie deelt PVSK-Veolia de koppositie met Falco-Vulcano. Beide ploegen zijn na vijf wedstrijden nog ongeslagen. Afgelopen zaterdag was PVSK-Veolia met 88-76 te sterk voor DEAC. Diggs werd niet ingezet door de coaches. Smith werd topschutter met 24, gevolgd door Ciric met 20 punten.

Diggs, die maar drie van de vijf wedstrijden meegedaan heeft, is in de Hongaarse competitie ook de topschutter van PVSK-Veolia. Gemiddeld noteert Diggs 24 punten, 3.7 rebounds, 5.3 assists en 2.0 steals. Smith (gemiddeld 16.8 punten) en Aiken (gemiddeld 14.6 punten en 6.8 rebounds) volgen. Budimir (14.0 punten) en Ciric (10.2 punten) scoren gemiddeld ook nog in de dubbele cijfers. Als ploeg staat PVSK-Veolia in Hongarije bovenaan als het gaat om scores, maar in de rebound valt er wel wat te halen. Slechts twee ploegen pakken in de Hongaarse competitie minder rebounds dan de formatie uit Pécs.

Als je de cijfers van PVSK-Veolia afzet tegen die van Zorg en Zekerheid Leiden, dan slaat de balans veelal in het voordeel van de Leidse ploeg uit. PVSK-Veolia noteert overigens wel hogere percentages tweepunters, driepunters en vrije worpen en krijgt veel meer scorende inbreng van de bank. Als het gaat om rebounds, second chance points, fastbreak points, punten uit turnovers, steals en blocks gaat, dan heeft Zorg en Zekerheid Leiden de overhand.

Cijfers zeggen op voorhand niets over de uitkomst van de wedstrijd. Zo is het, zeker voor PVSK-Veolia, van groot belang of Diggs dinsdagavond van de partij is. De wedstrijd is via het FIBA-kanaal live te volgen. Uiteraard worden de stats ook live gepresenteerd.