!
24022020 NED KRO Worty de Jong schot.jpg
17 november 2020

Alles is anders voor Worthy de Jong op weg naar de bubbel in Istanbul

Door Ronald van Dam

Het zijn rare tijden. Hij heeft al vijf weken geen wedstrijd meer gespeeld en toch staan international Worthy de Jong eind deze maand twee belangrijke EK-kwalificatieduels te wachten. Voor het tweede window reizen de Orange Lions af naar een bubbel in Turkije, waar op vrijdag 27 november eerst Zweden de tegenstander is, gevolgd door gastland Turkije twee dagen later. Nederland speelt voor een ticket voor EuroBasket 2022.

“Het is heel veel aanpassen”, zo omschrijft de 32-jarige guard die bezig is aan zijn tiende seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden, de huidige omstandigheden waarin hij zo goed en kwaad als het kan als professional zijn sport bedrijft. “Het is een bizarre situatie, ongekend, voor iedereen onbekend terrein. Niemand heeft zoiets eerder meegemaakt, alles is compleet anders dan anders.”

Nu de Dutch Basketball League stil ligt, is er bij zijn club Leiden voor gekozen dat er alleen op vrijwillige basis wordt getraind en dan ook nog met het in acht nemen van de coronavoorschriften. Dus met bijvoorbeeld maar twee man per basket, op anderhalve meter afstand van elkaar. Gelukkig traint De Jong al anderhalve week met het Nederlands mannenteam voor het tweede EK-kwalificatiewindow, waar met toestemming van sportkoepel NOC*NSF wel contact tussen de spelers onderling is toegestaan.

“Er zijn veel regels, je moet met van alles rekening houden”, zegt De Jong. “Het doel is zo fit mogelijk te blijven, maar tegelijkertijd zo min mogelijk contacten met anderen te hebben. Je wilt er toch niet aan denken dat je op het laatste moment nog wordt besmet en positief wordt getest, waardoor je niet mee kunt vliegen naar Turkije. Als we daar zijn zullen we vooral veel tijd op de hotelkamer doorbrengen. We zullen weinig anders van Istanbul zien dan het hotel en de hal.”

2020_Orange Lions_EKQF_TUR_De Jong.jpg

Zijn laatste wedstrijd in de DBL met Zorg en Zekerheid Leiden speelde De Jong op zondag 11 oktober. Het was pas de tweede wedstrijd van het seizoen. Vijf weken zonder wedstrijdritme, dat heeft ongetwijfeld invloed de conditionele toestand van De Jong en de andere in de DBL uitkomende internationals die bondscoach Maurizio Buscaglia mee neemt naar Istanbul. Zeker ten opzichte van de internationals in buitenlandse competities, die wel wedstrijden spelen. “Dat zal straks moeten blijken”, zegt De Jong. “Gelukkig kunnen we bij het Nederlands team wel met contact trainen en onderling 5-5 spelen, zodat je wedstrijden kunt simuleren. Het is wel een voordeel, nu de competitie stil ligt, dat we langer dan anders van tevoren samen zijn, ook al is het met een deel van de definitieve selectie. Daardoor ben je toch wat beter op elkaar ingespeeld en dat kan straks wat voor je doen.”

De Nederlandse basketballers vertrekken naar de bubbel in Istanbul met één zege (een verrassende 65-72 uitoverwinning op Turkije) en één nederlaag (59-69 thuis tegen Kroatië) op zak. De in het buitenland spelende internationals vliegen overigens rechtstreeks naar Turkije. De Orange Lions, tweede in groep D achter de Kroaten, zouden dit window eigenlijk twee keer thuis spelen, maar omdat de FIBA als gevolg van de coronapandemie met bubbels werkt, treedt Nederland nu twee keer aan in lstanbul.

Om zich te plaatsen voor het EK in 2022 dienen de Lions bij de eerste drie in de groep te eindigen. “Er staat wat op het spel”, realiseert De Jong zich. “Maar laten we niet te ver vooruit kijken en ons nu vooral focussen op elkaar beter maken tijdens deze trainingsperiode in Amsterdam.” Zijn gemoed noemt de captain van de Lions ondanks de lastige situatie goed. “Ik ben enorm gemotiveerd om het Nederlands team bezig te zijn. Het is vooral zaak op je te focussen op dingen die je wel kunt en je niet te druk te maken om zaken waar je toch geen invloed op.”

Foto's: fiba.com