!
20191102 Apollo 1.jpg
2 november 2019

Apollo kan Hammers volgen

Door Bryant Abath

AMSTERDAM, 2 november 2019 - Apollo Amsterdam is redelijk in het voetspoor van Landstede Hammers gebleven, al lieten de Zwollenaren het niet gevaarlijk worden. Herman van den Belt liet zijn jonge spelers veel minuten maken. Apollo ging uiteindelijk met 84-96 ten onder.

Apollo en Landstede blijven gedurende de beginfase lange tijd in de buurt van elkaar. Na de driepunter van Sherron Dorsey-Walker zorgt bij de thuisploeg Mladen Vitkovic met een driepunter voor aansluiting. Toch is het Zwolle dat middels snelle passjes veelal de open man vindt. Voornamelijk Noah Dahlman en Kevin Bleeker weten daar gebruik van te maken en doen de bezoekers verder uitlopen. Apollo laat het niet verder komen. Van een verschil van 10 punten zorgen Xavier Cannefax en Keyshawn Bottelier voor 24-30 in het eerste kwart. Een hoge score voor beide teams al vroeg in de wedstrijd.

In het tweede kwart doet Zwolle daar een schepje bovenop, waarna Apollo volgt. De thuisploeg weet via een serie vrije worpen van Siem Uijtendaal mee te scoren. Zwolle krijgt dan aanvallend het momentum te pakken. In het bijzonder Bleeker en Dorsey-Walker zijn sterk op schot, en ook de jonge spelers Bart van Schaik en Jerom Oude Aarninkhof zitten goed in de wedstrijd. Bij 30-47 lijken de Hammers verder uit te lopen. Apollo besluit om aanvallend met hetzelfde wapen terug te antwoorden. Via een jumper van Noam Hasson en een driepunter van Kenyuoe Ondaan wordt het verschil kleiner. Ook Vitkovic en Cannefax zorgen voor een verzorgd afstandsschot, waardoor het verschil weer binnen de 10 punten is. De bezoekers blijven dankzij Dorsey-Walker en Bleeker overeind, met als gevolg een 53-62 stand bij rust.

Na de pauze is het Zwolle dat opnieuw zoekt naar Dorsey-Walker en ook geregeld Dahlman onder het bord vindt. Een sterke start is dan gemaakt voor Zwolle, maar daarna moeten de Zwollenaren, die Jordan Johnson aan de kant houden, weer omgaan met het verweer van de thuisploeg. Nadat Nigel van Oostrum het verschil rond de 20 punten heeft gezet, klamp Apollo weer aan. Berend Weijs en Vitkovic zorgen voor een kleiner verschil. Opnieuw een driepunter van de Serviër zorgt voor 66-79. Zwolle scoort vaak genoeg mee en blijft zo op een veilige marge. Het antwoord van Apollo komt via Hasson. Zijn driepunter zet het verschil op 15 na het derde kwart: 69-84.

Bij Apollo staan Vitkovic en Cannefax al op vier fouten, en dus spelen de jonge jongens. Echter, die maken het de Hammers niet makkelijk. Het is Uijtendaal die met een driepunter opent en later Ibrahima Drame die ook met de driepunter doorkomt. Zwolle zoekt en vindt in deze periode veelal Dahlman, maar de thuisploeg komt langzaamaan dichterbij. Cannefax zorgt met een and-1 voor een verschil van nog maar 9 punten, dat waren er tot voor kort 20 geweest. Middels Dahlman heeft Zwolle het laatste woord in de wedstrijd en gaat met 84-96 winnen. Voor beide teams was het in de Apollohal een aanvallend aantrekkelijke pot.

“Wij scoren 84 punten in deze wedstrijd, maar ja zij 96”, stelt Apollo-coach Patrick Faijdherbe. “In voorgaande jaren waren dit soort wedstrijden tegen de topteams veelal wedstrijden die wij wel wonnen. Aanvallend spelen we zeker goed, maar verdedigend was het vaak niet best. Alhoewel, zij schoten op een gegeven moment ook echt alles raak. Wij konden vaak ons spel spelen wat wij graag spelen. Wij namen een aantal goeie schoten, speelden goed samen en bleven daardoor ook in de buurt van de Hammers. Ook toen de jonge jongens op het cruciale moment in het veld stonden, bleven we goed meedoen. Ik vond dat Siem na zijn blessure weer sterk speelde, overigens net als de andere jonge jongens. Dat is in elk geval goed om naar de volgende wedstrijd tegen Aris Leeuwarden toe te werken.”