!
20201007 Ogungbemi-Jackson.jpg
7 oktober 2020

Apollo kan tegen Donar geen vuist maken

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 7 oktober 2020 - Donar heeft de tweede thuiswedstrijd op rij gewonnen. Apollo Amsterdam kon in het eerste kwart de Groningers nog bijbenen, maar in het tweede bedrijf zette de thuisploeg direct een 15-0 run neer. Dat bleek te veel van het goede voor Apollo, dat Donar verder en verder uit zag lopen. Uiteindelijk won de thuisploeg afgetekend met 94-52.

Donar moet het in dit duel nog doen zonder de geblesseerde Juwann James. De power forward heeft nog te veel last van een knieblessure om aan de start te verschijnen. Aan de kant van Apollo Amsterdam moeten Hicham Kherrazi en oud-Donar speler Yoeri Hoexum de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan.

In de beginfase tasten de beide ploegen elkaar nog wat af. Donar laat Apollo de bal rondspelen en dit levert de nodige Amsterdamse scores op. Met name Sergio de Randamie is met 7 punten op dreef in het eerste kwart. Aan de kant van Donar laat Jarred Ogungbemi-Jackson zien dat hij er zin in heeft: hij is goed voor 8 punten. Na tien minuten spelen prijkt er een 18-14 stand op het scorebord.

Donar zet in het tweede bedrijf een tandje bij. De opbouw van Apollo wordt met een press verstoord en daar hebben de jonge guards van de Amsterdammers het zichtbaar moeilijk mee. Vanuit de straffere verdediging begint Donar meer te scoren en mede dankzij drie driepunters van Will Moreton zet Donar in vier minuten een 15-0 run neer. Hoewel de kansen op een stunt bij een stand van 35-14 voor Apollo wel verkeken zijn, komt de ploeg van coach Laki Lakner in de resterende minuten voor de rust wel weer meer in het spel. Keyshawn Bottelier komt van binnen en buiten een paar keer knap tot scoren en oud-Donar speler Skip Samson is succesvol van afstand. Aan de andere kant weet Donar de ring nog wel te vinden, maar de vliegende vaart van de eerste minuten is er een beetje uit. Zodoende weet Apollo bij rust de schade nog enigszins te beperken tot 47-29.

In de eerste minuten na de rust moet Apollo weer even bij de les gebracht worden. Zo is de Amsterdamse verdediging totaal afwezig als Thomas Koenis ongehinderd mag dunken en Ogungbemi-Jackson even later zomaar door kan lopen voor een lay-up. Aanvallend doet Apollo nog wel wat terug, met name van buiten de dirpeuntslijn. Vier verschillende spelers gooien een bommetje raak. Aan de andere kant slagen de Amsterdammers er echter niet in om Donar af te stoppen. De thuisploeg loopt, onder meer dankzij dunks van Koenis en Henry Caruso, verder uit naar 77-46.

Het laatste kwart is dan enkel nog een verplicht nummer voor beide ploegen. Aan de kant van Apollo zitten De Randamie en Versteeg in de foutenlast en zonder deze ervaren insidespelers heeft Apollo wel erg weinig lengte en body op het parket. Vooral Caruso profiteert hiervan door maar liefst driemaal op rij een aanvallende rebound uit de lucht te plukken. Het is dan ook niet verrassend als diezelfde Caruso in de slotminuut uit een aanvalsrebound scoort en daarmee de eindstand bepaalt op 94-52. Donar is letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor de bezoekers.