!
_A3H6697.jpg
20 februari 2021

Apollo pakt de eerste punten

Door Johan Span

LEEUWARDEN - Apollo Amsterdam heeft eindelijk de eerste punten binnen. De Amsterdammers stonden vlak na het begin van het laatste kwart elf punten voor, maar Aris Leeuwarden vocht zich terug. Na een aanvallende fout van Mukama kreeg Apollo met nog één seconde te gaan de bal uit op de aanvallende helft. Floris Versteeg werd de held van de dag door een driepunter erin te knallen: 60-63.

Aris Leeuwarden hunkerde, na een kwartet nederlagen op rij, weer naar de smaak van het zoet der overwinningen proeven. Zaterdag moest het nog puntloze Apollo Amsterdam in eigen Kalverdome het eerste slachtoffer worden. Daarna resteren er in deze halve corona-competitie nog drie wedstrijden. Zaterdag 27 februari uit in Weert tegen BAL. Zaterdag 6 maart thuis tegen Heroes Den Bosch en donderdag 11 maart uit tegen Den Helder Suns. Vier must-win wedstrijden voor de Friezen om nog (piepkleine) kans te maken op een ticket uit te komen in de Elite A.

Een plek in de elite A kan het team van Aris-coach Ferried Naciri nu definitief vergeten na de nederlaag tegen Apollo Amsterdam. Na een knappe start waren de Friezen in het tweede kwart volledig de weg kwijt. De 18-8 voorsprong verdween begin tweede kwart na een 0-14 run voor de Amsterdammers als sneeuw voor de zon. Apollo kwam langszij en was het gelijk erop en erover. Het was ex-Aris speler Dexter Hope die met een drietje plus score de trekker overhaalde. Met slechts zeven puntjes in het tweede kwart tegenover drieëntwintig voor Apoll, gingen beide teams rusten bij een magere 25-31 stand voor de Amsterdammers. Elf keer balverlies gaf het Leeuwarder team ook al niet het zo broodnodige zelfvertrouwen.

Naciri: “We maken bij ons veel fouten, slordig in passing en we lezen het spel niet goed meer. Alles ligt gewoon open. Ja, dan maak je het jezelf heel moeilijk. Amsterdam wilde vandaag gewoon meer dan wij.” Op de vraag hoe dat kan antwoordde Naciri: “Maar dat vraag ik mij ook af. Dat kan eigenlijk niet, maar dat is wel zo. Welke wedstrijden hebben wij echt gedomineerd? Geen enkele. Je verwacht dat de jongens hongerig zijn om zich te laten zien en om te winnen. Dan komen we steeds tegen tegenstanders die hongeriger zijn dan wij en dan moet iedereen goed naar zichzelf kijken.”

Apollo gooide er na rust nog wel even een schepje bovenop met een 0-7 runnetje. Een hard werkende, maar niet al te gelukkig in de afwerking, Reinder Brandsma verdween al rap met vier persoonlijke fouten naar de bank. Vervanger Giannis Dimakopoulos zocht via de vrije worplijn (3 uit 8) ook vergeefs naar het netje. Bij een stand van 26-40 dreven er donkere wolken boven het Kalverdome. Sjoerd Koopmans, samen met Jean Victor Mukama en Chad Frazier als enige met een voldoende, wist ook nu van geen wijken een zette de achtervolging in. De Friezen krabbelden zich terug naar 35-40 en plots was het weer een wedstrijd. Floris Versteeg, Onne de Moes en Dexter Hope verstoorden echter met drie vuurpijlen de opmars van de Friezen. Met nog een kwart te gaan stond er 40-49 op het scorebord.

Keyshawn Bottelier opende nog wel voor de Amsterdammers, maar daarna gooide Aris er onder aanvoering van Jean-Victor Mukama een 13-0 run tegenaan. Met nog zes minuten te gaan waren beide teams weer volledig evenwicht: 51-51. Mukama zette Aris op voorsprong. Maar nu was het oud-Aris speler Hicham Kherrazi die de verdere opmars voor de Friezen verstoorde met een bommetje. Nog even mocht Aris, na twee benutte vrije worpen van Björn de Vries, via de weer herstelde Chad Frazier aan de overwinning ruiken. Noam Hasson zette Apollo met nog 27 seconden te gaan weer op voorsprong. Sjoerd Koopmans leek, met nog 23 seconden op de klok, Aris naar overtime (60-60) te schieten. In de dying second knalde Versteeg de Amsterdammers alsnog naar hun eerste zege in dit corona seizoen. Uitslag: 60-63.

Naciri na afloop: “Apollo Amsterdam heeft verdiend gewonnen, absoluut, omdat zij dat meer wilden dan wij.”