!
_A3H0734.jpg
3 april 2021

Apollo pakt winst in Friesland

Door Johan Span

LEEUWARDEN - Aris Leeuwarden heeft één helft kunnen hopen dat het een wedstrijd zou worden tegen Apollo Amsterdam. Halverwege stonden beide ploegen nog in evenwicht: 32-32. In het derde kwart maakten de Amsterdammers snel een einde aan alle spanning. De Friezen, wederom zonder Chad Frazier spelend, konden zich niet meer oprichten en moesten een 58-75 nederlaag slikken.

De strijd in de DBL om de rode lantaarn is losgebarsten. Vier teams komen daarvoor nog in aanmerking. Twee van de vier troffen elkaar zaterdag in het Leeuwarder Kalverdome. Aris Leeuwarden nam het op tegen Apollo Amsterdam. De Friezen verloren met 58-75.

De spanning voor een plek in de play-off is voor vier basketbalteams in de DBL inmiddels achter de horizon verdwenen. Blijft voor het kwartet over de strijd om plek negen om als ‘best of de rest’ het seizoen af te sluiten. Of nog erger, de gruwel om niet als rode lantaarndrager te eindigen in dit uitgedunde coronaseizoen 2020/2021. Apollo Amsterdam (8 punten), Aris Leeuwarden (6 punten), The Hague Royals (6 punten) en Almere Sailors (6 punten) maken onderling uit wie als Lampenier het seizoen, met nog vijf wedstrijden voor de boeg, gaat afsluiten.

De eerste uitdaging van Aris Leeuwarden was zaterdag in het eigen Kalverdome. Om zich in puntenaantal naast Apollo Amsterdam te nestelen, moest het team van coach Ferried Naciri de Amsterdammers met lege handen terugsturen. In Amsterdam verloor Aris de eerste confrontatie in de Elite B nipt met 82-78.

De eerste helft kon de dit seizoen uitgedunde brigade van Aris Leeuwarden Apollo Amsterdam nog de nodige tegenstand bieden. Na rust konden de Friezen geen enkele vuist meer maken richting de Amsterdammers. Te weinig scorend vermogen binnen het team van de geplaagde coach Ferried Naciri is niets meer of minder dan de realiteit. Coach Naciri: “Ja, het een goeie een reality check. Het is niet goed genoeg. Je mist gewoon snelheid van uitvoering. Misschien moet je wel realistisch zijn en zeggen dat het kwaliteit is. Dat is wat het is met de groep die er nu staat.”

Reinder Brandsma opende voor Aris. Beide teams hingen in het eerste kwart als aan een touwtje aan elkaar en konden geen afstand nemen. Tim Hoeve hield Aris met vijf puntjes op de been. Hij werd nipt afgetroefd door zijn collega guard Jacopo Bertotti met zeven puntjes. Een eerste achterstand van zes punten werd door Hoeve en de in het veld gekomen Giannis Dimakopoulos knap weggewerkt. De 16-16 na een kwart spelen was dan ook geheel terecht.

Verder dan twee puntjes voorsprong voor Aris in het tweede kwart kwamen de Friezen niet. Maar ook Apollo Amsterdam wist niet meer dan drie puntjes afstand te nemen. Het was en bleef een close game tot aan de rust. Reboundend was Aris (10 tegen 6) in het voordeel. Tien turnovers voor Aris tegen vier voor Apollo deden op dat moment al het ergste vermoeden. De beide schutters van het eerste kwart hadden hun kruid in het twee kwart verschoten en bleven droog staan. Het stokje bij Aris werd overgenomen door Dimakopoulos met 7 punten, maar hij kreeg ook al drie fouten achter zijn naam. De schutterij bij Apollo werd met ieder 6 punten aangevuld door Lucas Faijdherbe, Sergio de Randamie en Benicio Leons. Toch was er bij een stand van 32-32 nog voor beide teams van alles mogelijk.

Berend Weijs opende na rust voor de Amsterdammers. Bertotti tilde het verschil naar 32-36, waar op dat moment Torben Tönjann nog even tegensputterde. Met een tweetje en een drietje zette Björn de Vries Aris nog weer even op voorsprong: 39-36. Maar na de gelijkmaker van Bertotti nam Apollo het heft in handen. Een 0-11 run naar 39-47, waaronder een bom van Bertotti en Faijdherbe, deed de Friezen capituleren. Na een buzzer beater van Floris Versteeg (waar hebben wij dat eerder gezien?) werd het derde kwart afgesloten bij een stand van 46-57.

Bij Aris was de geest uit de fles en de Friezen waren niet bij machte het tij nog te keren. De Amsterdammers liepen langzaamaan steeds verder uit. Met acht puntjes in de eerste vijf minuten en slechts vier in de resterend minuten van het laatste kwart, kwam Aris deze wedstrijd niet verder dan 58 punten. Topscoorder Bertotti zette voor de Amsterdammers met zijn 13e punt de 58-75 eindstand op het scorebord.

Coach Naciri: “Apollo speelde met heel veel enthousiasme en energie. Maar de foutjes die zij maken straffen wij niet af. De enige realiteit is dat wij nu enkel van Almere kunnen winnen. Dat is wat het is met de groep die er nu staat. Je probeert ertegen te vechten natuurlijk, maar op een bepaald moment is dit de realiteit. Je hebt nu heel veel wedstrijden na elkaar en je kunt niet echt trainen. Maar de komende twee weken hebben we wat meer trainingstijd en moeten wij aan wat dingetjes werken en het seizoen zo goed mogelijk afmaken. Je eindigt het seizoen met een team dat helemaal niet lijkt op het team dat er aan het begin van het seizoen staat. Een speler met gedragsproblemen en spelers die door corona weggaan. Twee blessures die heel lang duren en een speler die niet terugkomt. Maar dat zijn wel al je scorende spelers en de spelers die bij ons het verschil moeten maken. Die jonge Nederlandse spelers er omheen moeten zich gaan ontwikkelen en hun rol hierin gaan vinden binnen het team. Nu is het aan hen om dat verschil te gaan maken en daar zijn ze nog niet klaar voor.”