!
Tim Troussel.jpg
16 januari 2021

Aris komt zwakke start te boven

Door Frank Brasker

DEN HAAG - The Hague Royals moet nog even wachten op de eerste winstpunten. In oktober kreeg de Haagse ploeg klop in Friesland en ook nu was Aris Leeuwarden de ploeg die de zege mocht begroeten. Na het eerste kwart stonden de Friezen nog met 20-15 achter. Via een double double van Craig Osaikhwuwuomwan sloot Aris Leeuwarden de wedstrijd alsnog winnend af: 66-86.

Aris Leeuwarden was op volle oorlogssterkte met een geheel fitte ploeg afgereisd naar Den Haag om volledig voor de winst te gaan. Debutant aan Haagse kant Bart Bijnsdorp trok echter direct de jump ball naar zich toe en zo kon de (her)start van het seizoen beginnen. The Hague Royals legde wederom veel energie in de aanval, wat direct resulteerde in een 7-1 voorsprong. Aris moest en ging wat terug doen met de nu al gevaarlijke luchtmacht, bestaande uit Craig Osaikhwuwuomwan (2.11 meter) en de Griekse Center Giannis Dimakopoulos (2.18 meter). Halverwege het eerste kwart stond de stand op 12-11 en was het tijd voor een time-out door de Belgische coach Ferried Naciri. Veel haalde dat nog niet uit, want het was telkens de uitstekende spelende Tim Troussel die de Hagenaren op voorsprong hield. Met 10 punten in het eerste kwart konden de groengelen beginnen aan het tweede kwart met een mooie 20-15 voorsprong.

Grote man aan Haagse zijde Troussel ging door waar hij aan het eind van het eerste kwart mee gestopt was, namelijk scoren. Na twee minuten spelen had Troussel hoogstpersoonlijk de stand naar 24-19 getild. Op dat moment ging bij Aris de vaart erin met een 8-0 run, waarna Alhassan Barrie (Barry) met een drietje voor wat opluchting zorgde aan Haagse zijde, zodat met nog vier minuten te spelen de stand gelijkgetrokken werd: 27-27. Vervolgens gaan de The Hague Royals weer aan de leiding, een steal van de ijzersterk spelende debutant Bijnsdorp, die hij vervolgens fraai verzilvert met een lay-up, zorgt voor wat lucht aan Haagse zijde. Als captain Deividas Kumelis twee keer raak schiet vanaf de vrije worp lijn lijkt er een verrassing in de lucht te hangen: 31-27. Troussel (wie anders deze avond) zorgt voor een klein Haags gaatje: 33-29. Als vervolgens Chad Frazier de stand voor Aris naar 33-31 tilt en er nog vijftien seconden op de klok staat, verwacht men in Den Haag met een minimale voorsprong te kunnen gaan rusten. Bijnsdorp trekt nog een bal uit de lucht, waarna deze simpel werd weggegeven door zijn captain, out of bounds! Frazier schoot de Friezen daarna met een voltreffer naar 33-34.

Het derde kwart nam Craig O. de Friezen mee aan de hand en dunkte hard raak voor 33-36. Via Bijnsdorp bleven de Royals nog in de wedstrijd: 37-38. Maar daarna was het vijf minuten lang een Friese Tsunami die over Den Haag heen denderde. Toen coach Bert Samson uiteindelijk in een time-out vluchtte was de wedstrijd feitelijk gespeeld: 37-49. De Friezen eindigden hun verpletterende 20-0 run met 37-58. Het derde kwart werd uiteindelijk met een stand van 46-63 afgesloten. Het vierde kwart ging nog over en weer en zodoende kon uitblinker Osaikhwuwuomwan via een double double de wedstrijd winnend afsluiten: 66-86.

Veel tijd om te herstellen heeft de Haagse formatie overigens niet, want donderdag komt Den Helder op bezoek waarvan The Hague Royals in oktober in het Zuiderpark met hetzelfde aantal punten verloor als nu tegen Aris.