!
_A3H4508 small.jpg
3 oktober 2020

Aris Leeuwarden pakt de eerste winst

Door Johan Span

LEEUWARDEN, 3 oktober 2020 - Aris Leeuwarden had vorig seizoen een koude start. Blessures gooiden roet in het eten. Die kant leek het dit seizoen ook weer op te gaan. Geen Torben Tönjann en geen Craig Osaikhwuwuomwan. Toch bleven de punten in het Kalverdijkje. Nieuwkomer The Hague Royals had het zwaar tegen de Friezen. Via een ruststand van 40-30 ging de winst met 81-63 naar de Friezen.

De DBL-competitie start dit seizoen met twaalf teams. Drie meer dan afgelopen seizoen. Zaterdag was Aris Leeuwarden gastheer van The Hague Royals uit Den Haag; een van de drie nieuwkomers. Almere Sailors (Almere) en Yoast United (Bemmel) zijn de overige twee. Door de aangescherpte coronamaatregelen mag er de eerste drie weken geen publiek bij sportwedstrijden aanwezig zijn. In een sfeerloos Kalverdome leek de start van de competitie dan ook meer op een doordeweeks oefenpotje. Inzet was echter een plek bij de eerste zes in de reguliere competitie welke recht geeft op rechtstreekse play-off deelname. De thuisclub moest spelen zonder de geblesseerden Tim Hoeve, Craig Osaikhwuwuomwan (schouder) en Torben Tönjann (Knie).

De voorbereiding bij de Leeuwarders was kort en met twee oefenpotjes mager. Het juiste ritme ontbrak dan ook nog bij het team van coach Ferried Naciri.

Coach Ferried Naciri: “Het was wel een must win game voor ons natuurlijk. Ik ben blij met de overwinning, maar we hebben ook gezien waar we nog een hoop werk aan hebben.” Dat de formatie Den Haag met ruime cijfers werd verslagen, geeft wel veel vertrouwen voor het komende seizoen. Zeker ook als je deze wedstrijd kijkt naar de individuele resultaten. Bij Aris kwamen Cedric DeDecker (18 punten), Thomas Smallwood (18 punten, 13 rebounds), Jean Victor Mukama (16 punten, 10 rebounds), Chad Frazier (14 punten) en Sjoerd Koopmans (10 punten) in de dubbele cijfers. Tel daar het rebound overwicht van de thuisploeg bij op en de overwinning is verklaard.

Thomas Smallwood verloor de sprongbal, maar zette voor Aris de eerste vier punten op het scorebord. Na de 7-3 voorsprong was het oud-Aris speler Deividas Kumelis (hij arriveerde vrijdag pas in Den Haag) die twee vrije worpen raak schoot. Van afstand wisten Jean Victor Mukama (twee keer) en Chad Frazier voor de thuisploeg gemakkelijk het netje te vinden. De 19-10 voorsprong na de eerste 10 minuten was dan ook dik verdiend.

Het tweede kwart ging in de beginfase gelijk op waarna bij de thuisploeg een schotloze periode volgde. De Friezen kregen een 0-8 runnetje (29-23) om de oren mede (zijn enige wapenfeit) door een drietje van Jens te Velde. Coach Naciri had daarna twee time-outs nodig om zijn spelers weer op de rails te krijgen. Mukama pakte voor de thuisploeg de draad weer op, waarna ook Cedric DeDecker zijn kunsten steeds meer begon te tonen. Bij rust was het verschil weer tien punten: 40-30.

Een drietje van Kumelis deed de thuisploeg echter weer even schrikken, waarna ook Eric Kibi bij de Hagenezen zich begon te roeren. Met nog vier minuten te gaan in het derde kwart leek het bij 46-43 weer een wedstrijd. DeDecker vuurde nogmaals een bommetje af (4 uit 7), waarna vanaf de vrije worplijn het laatste kwart met een geringe 55-49 voorsprong inging.

Sjoerd Koopmans wees de thuisploeg daarna met een drietje de weg naar een ruime overwinning. DeDecker hield zijn hoofd koel vanaf de vrije worplijn door er drie achtereen te verzilveren en de winst was binnen. The Hague Royals stond vijf minuten helemaal droog en Aris bleef scoren en liep steeds verder weg. Reinder Brandsma mocht de 81-63 eindstand op het scorebord zetten.

Coach Naciri: “We hebben een korte voorbereiding gehad en missen wat spelers. We hebben nog niet veel ritme op kunnen doen op de training en dat helpt niet. We hadden momenten dat het heel goed ging, maar ook heel veel momenten dat wij niet het tempo van de wedstrijd konden bepalen en niet snel genoeg konden weglopen. Als wij tegen andere teams gaan spelen, zoals volgende week tegen BAL, komen wij niet weg met de dingen waar wij vandaag wel mee weg konden komen.”