!
Lenie5_600dpi.jpeg
7 april 2021

Autobiografie over 91-jarige ex-international Lenie van der Velde

Door Luuk von Burg

Levensboekschrijver Jak Boumans gaat een boek uitbrengen over Lenie van der Velde, een van de eerste Nederlandse internationals. Ze speelde in 1949 haar eerste interland, waarna er nog 67 volgden, en werd maar liefst elf keer landskampioen.

Zijn vrouw deed boodschappen voor de 91-jarige Lenie van der Velde die, ondanks haar leeftijd, nog steeds zelfstandig woont in een flat in Almere. Ook Jak Boumans zelf maakte wel eens een praatje met haar, toen ze plots begon te vertellen over haar verleden als basketbalinternational. Schrijver en historicus Boumans werd nieuwsgierig en besloot eens in de archieven te duiken en stuitte inderdaad op een lange basketbalcarrière, waar Van der Velde ook na haar actieve carrière betrokken bleef bij het basketball.

Na begonnen te zijn bij korfbalvereniging Blauw-Wit is Van der Velde via het volleybal bij de oudste basketbalvereniging van Nederland terechtgekomen: DED in Amsterdam. Na een jaar bij DED te hebben gespeeld, maakte ze de overstap naar Blue Stars in Diemen en later naar Landlust Amsterdam. Bij de verschillende clubs werd ze in totaal elf keer landskampioen. “Toen kwamen de prijzen en bekers tevoorschijn”, vertelt Boumans. Van der Velden heeft al haar tegels van de elf landskampioenen nog en de grote beker, die ze in 1990 kreeg van het district Amsterdam voor haar verdienste in het basketball prijkt trots in de zelfstandige woning in Almere.

Krant 1960

Algemeen Handelsblad, 29-03-1961.

Haar sportcarrière bracht de 91-jarige ex-international op verschillende plekken. Zo reisde ze met de nationale ploeg af naar het Bulgaarse Sofia, dat tot toen nog achter het IJzeren gordijn lag, voor het Europees Kampioenschap basketbal voor vrouwen. In Sofia eindigde de Nederlandse vrouwen op de achtste plaatst, de Sovjet-Unie werd Europees kampioen. “Ze is nog steeds een sportvrouw in hart en nieren”, zegt Boumans. “Standaard staat de televisie op een sportkanaal afgesteld.”

Verjaardagskaarten

Op 19 april bereikt Lenie van der Velde de respectabele leeftijd van 92 jaar. “Wat zou het dan mooi zijn als zij overweldigd wordt met verjaardagskaarten”, zegt autobiograaf Boumans. Het boek over haar leven is nog in de maak, maar belooft een mooi verhaal te worden over een sportvrouw die zich ontpopte tot basketbalpioneer.

Mocht je een verjaardagskaart willen sturen dan kan dat t.n.v Lenie van der Velde.

Postadres:
Paul Kleestraat 40
1328 HG Almere.

Laten we als Basketball Nederland Lenie van der Velde een onvergetelijke 92ste verjaardag bezorgen.