!
20210120 Potts.jpg
20 januari 2021

BAL doet zichzelf tekort

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Als je de eindstand bekijkt (96-69) zou je denken dat Zorg en Zekerheid Leiden een makkelijk avondje heeft gehad. Dat was echter niet het geval. De Leidse ploeg pakte snel een voorsprong van 20 punten, maar zag Basketbal Academie Limburg goed terugkomen. Halverwege het derde kwart was het verschil nog maar drie punten. Daarna maakte Zorg en Zekerheid Leiden snel een einde aan de wedstrijd en liep het verschil alsnog flink op.

Wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Basketbal Academie Limburg toonden de laatste jaren vaak twee gezichten. Dat was woensdagavond in de Vijf Meihal wederom het geval. De Leidse ploeg nam snel afstand van de Limburgers. Emmanuel Nzekwesi had te veel kracht voor de Limburgse verdediging en slangenmens Worthy de Jong leverde ook een paar fraaie acties af. Daarbij kwam nog dat Quatarrius Wilson en Sander Hollanders al snel op twee persoonlijke fouten kwamen. Met nog twee minuten te spelen in het eerste kwart was het verschil al opgelopen tot meer dan 10 punten: 21-10. Bart Schild, de tweelingbroer van Jules Schild, en Trevor Jasinsky deden nog wat terug namens Basketbal Academie Limburg, maar konden niet verhinderen dat het kwart met een 25-15 stand werd afgesloten.

In de eerste vier minuten van het tweede kwart wist alleen Oshean Bratwaithe een keer de trekker succesvol over te halen. Aan Leidse zijde ging dat een stuk makkelijker. Halverwege bepaalde Jamayro de Windt, die tegen zijn oude vereniging speelde, met een lay-up het verschil op 20 punten: 37-17. Niets leek een ruime zege van de Leidse formatie in de weg te staan. Ploegen van Radenko Varagic blijven echter altijd knokken. Vervelend voor de Limburgers was het feit dat Wilson in acht seconden tegen zijn derde en vierde persoonlijke fout opliep en naar de kant moest. Uiteindelijk kwam Wilson ook niet meer terug in het veld, omdat Varagic het goed spelende vijftal langer binnen de lijnen wilde hebben.

Dat betaalde zich in het tweede en derde kwart zeker uit. Goede acties van Jasinsky, Wietze Nossek en Roel van Overbeek brachten BAL echter weer terug in de wedstrijd. Vlak voor rust was het verschil nog maar zeven punten, maar een driepunter van Carrington Love bepaalde de ruststand op 46-36.

Ondanks een driepunter van Michael Finke en wederom scores van Nzekwesi liet Basketbal Academie Limburg goed tegenspel zien. De formatie uit Weert sloop aan de hand van Jasinsky, Nossek en Schild dichterbij. Een score van Roel van Overbeek uit een fastbreak betekende halverwege het derde kwart 56-53. Mede door een nieuwe driepunter van Finke, vrije worpen van De Jong en een and-1 van Love werd de marge van 10 punten weer hersteld. Dankzij driepunters van Joost Bijl en Van Overbeek wisten de bezoekers de schade aan het eind van het derde kwart te beperken tot 70-62.

In het laatste kwart moesten de Limburgers Zorg en Zekerheid Leiden laten gaan. Love en Finke trokken aan de bel. Binnen drie minuten was het verschil opgelopen naar 17 punten. Zes minuten voor het einde van de wedstrijd noteerde Nossek de laatste punten voor BAL, dat de 17-jarige Armin Strojil zag debuteren. Love en Giddy Potts zorgden ervoor dat de Leidse ploeg niet stil viel. Mees van ‘t Hoff, die zijn eerste minuten maakte na hersteld te zijn van een hersenschudding schoot met één rake vrije worp de eindstand van 96-69 op het bord.

Zorg en Zekerheid Leiden was dus oppermachtig in het eerste en vierde kwart, maar had in de andere twee kwarten toch de nodige moeite met het enthousiast spelende Basketbal Academie Limburg. De 27 punten verschil aan de eindstreep deden eigenlijk geen recht aan het spel van de bezoekers.