!
20210917 Ververs Hollanders.jpg
17 september 2021

BAL en Zorg en Zekerheid Leiden strijden om de SuperCup

Door Martin Hoekstra

Komende zondag vindt in Leiden de strijd om de SuperCup plaats. De in 2011 ingevoerde SuperCup is een strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. In dit geval dus Zorg en Zekerheid Leiden en de verrassende bekerwinnaar Basketbal Academie Limburg. Het duel begint om 15.00 uur.

De allereerste wedstrijd om de SuperCup vond op 24 september 2011 plaats in Utrecht. Zorg en Zekerheid Leiden veroverde deze grote beker door Donar met 66-60 te verslaan. In 2012 ging de beker eveneens naar de Leidse formatie door in Den Bosch de winst te pakken met 57-67.

Daarna speelde Zorg en Zekerheid Leiden nog vier maal voor de SuperCup. In 2013 verloor de Leidse ploeg in eigen huis van Den Bosch. Donar stond Leids succes twee keer in de weg. In 2014 was Donar met startende spelverdeler Maarten Bouwknecht met 78-67 te sterk. Ook in 2018 versloeg Donar het Leidse team opnieuw in MartiniPlaza: 74-69. Als gevolg van de bekerwinst in 2019 mocht Zorg en Zekerheid Leiden op 22 september 2019 aantreden tegen het thuis spelende Landstede Hammers. De Zwollenaren kenden niet al te veel moeite met de Leidse ploeg: 78-68.

Zorg en Zekerheid Leiden begint zondag om 15.00 uur dus aan de zevende wedstrijd om de SuperCup. Voor de tweede keer pas in de eigen Vijf Meihal. Het is de vraag in hoeverre de twee wedstrijden in Italië en het reizen van invloed zijn op het spel van de Leidenaren.

Basketbal Academie Limburg mocht zich afgelopen seizoen kronen tot bekerwinnaar. In een week tijd werd het bekertoernooi, dat toen de strijd om de DBL Cup heette, afgewerkt. Via zeges op Zorg en Zekerheid Leiden en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord bereikten de Limburgers de eindstrijd tegen een al eveneens verrassende tegenstander, namelijk Yoast United. De debutant op het hoogste niveau moest de beker aan het jeugdige Basketbal Academie Limburg laten.

Het blessurespook heeft dit seizoen al vroeg toegeslagen bij de Limburgse formatie. De Amerikaan Andrew Eudy viel vorige week uit met een op het oog zware knieblessure. Sander Hollanders, Joost Bijl en Stijn Hinztbergen misten de nodige oefenwedstrijden door blessures. Met welke spelers Basketbal Academie Limburg de strijd aan gaat binden, is op dit moment nog niet duidelijk. Feit is wel dat de Limburgers hun huid duur zullen verkopen. Daar zal coach Radenko Varagic wel op toezien.

Arie in 't Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream.