!
20200908 Roel van Overbeek dbl.jpg
8 september 2020

BAL is incompleet Landstede de baas

Door Jeroen Welten

WEERT, 8 september 2020 - Basketbal Academie Limburg heeft een prima zege geboekt op Landstede Hammers. De Zwolse formatie was weliswaar verre van compleet, maar de Limburgers zagen vooral in het derde kwart alles lukken. Via een ruststand van 44-40 werd het uiteindelijk 89-63 voor Basketbal Academie Limburg.

De start van de wedstrijd is voor de Zwollenaren. Na vrije worpen van Noah Dahlman en een score van Ralf de Pagter kan Quatarrius Wilson nog wat terugdoen, maar BAL heeft veel moeite de Zwolse inside mannen af te stoppen en de eigen aanvallen willen nog niet lopen. Bij de stand van 2-12 is er nog weinig van te merken dat Landstede maar zes spelers van de eigenlijke selectie ter beschikking heeft. Die selectie is vandaag aangevuld met Niek van der Plas en Tobi Obiora. Bij BAL ontbreekt aanwinst Neil Masnic met een polsblessure. Roel van Overbeek weet dan door te komen met een lay-up en een driepunter en ook Wilson vindt het netje twee maal, waardoor het bij 11-12 weer een wedstrijd is. Weert blijft moeite houden met het verdedigen van De Pagter, waardoor die de volgende vier punten kan aantekenen en dan zelf al op tien staat. Bij Weert doet Ivan Simic Van Overbeek na en scoort ook met een lay-up en driepunter. Devon van Oostrum (driepunter) en Wietze Nossek bepalen de kwartstand op 18-19.

Het begin van het tweede kwart staat in het teken van drie punten. Driepunters van Jef de Vries en Trevor Jasinsky worden gevolgd door een score met bonus van Mike Schilder en een driepunter van Devon van Oostrum. Simic kan dat ook, waarna Jasinsky een fout maakt op een driepuntspoging van Devon van Oostrum. Die benut twee van de drie vrije worpen. Dan is het de beurt aan Schilder voor drie, waarna Van Overbeek met ook een driepunter de stand gelijk trekt naar 30-30. Vanaf dat moment komt BAL langzaam aan de goede kant van de score. Sander Hollanders maakt zeven punten en ook Nossek en Elay Wirjo (3) komen scorend door. Voor Landstede benut Nigel van Oostrum vier vrije worpen en scoren ook Schilder en De Pagter, die samen topscorer van de wedstrijd zouden worden met ieder 16 punten, nog. De rust wordt bereikt bij 44-40.

Hoewel je anders zou verwachten, valt de pauze niet goed bij de Zwollenaren. In het derde kwart weten alleen Dahlman, De Pagter en Schilder (3) ieder één keer te scoren. BAL gaat echter energiek verder en dit kwart zijn het Marijan Obad, Wilson en Van Overbeek die voor de meeste punten zorgen. De mooiste actie komt op naam van Obad die na eigen balverlies hard terug sprint voor een hard chase-down block. Het kwart eindigt bij 65-47.

Het vierde kwart begint zoals het derde geëindigd is. Pas bij 75-47 weet Zwolle in de persoon van Obiora de 17-0 run van BAL te stoppen. Bij Zwolle komen Dahlman en Schilder dan terug in het veld, terwijl bij BAL Stijn Hintzbergen, Joost Bijl en Kevin Verhallen verse energie mogen komen brengen. Dat doet de jeugd (samen met Van Overbeek en Hollanders) tot vreugde van het publiek niet onverdienstelijk, want het verschil blijft dankzij acht punten van Hintzbergen en twee driepunters van Bijl behouden. Bij 89-63 eindigt deze oefenpartij.

Volgende week woensdag volgt de herkansing in Zwolle, waarbij die ploeg er dan waarschijnlijk heel anders uit zal zien.

Scores BAL: Van Overbeek 15. Simic 14, Wilson 12, Hollanders 10, Hintzbergen 8, Obad 7, Bijl 6, De Vries 5, Jasinksy 5, Nossek 4, Wirjo 3, Verhallen 0.

Scores Landstede: Schilder 16, De Pagter 16, Dahlman 10, Devon van Oostrum 10, Nigel van Oostrum 9, Obiora 2, Van Schaik 0, Van der Plas 0