!
Netje knippen.jpg
2 mei 2021

BAL wint DBL Cup 2021

Door Ties Rozema

ZWOLLE - De DBL Cup 2021 is ten prooi gevallen aan Basketbal Academie Limburg. In het Zwolse Theater van de Sport was de ploeg te sterk voor Yoast United. In een aantrekkelijke wedstrijd liep de ploeg van Radenko Varagic in het vierde kwart uiteindelijk uit naar 88-98. Het is de eerste keer in de clubhistorie dat de ploeg uit Weert er met de beker vandoor gaat.

Van zenuwen lijkt aan beide kanten geen sprake te zijn. Zowel Yoast United als BAL komen al vlot tot scoren. De beide tegenstrevers spelen vlot en durven het initiatief te nemen. Aan de kant van de Limburgers is het Trevor Jasinsky die zich direct laat gelden, terwijl aan de andere zijde Andres Ibarguen de basket meermaals weet te vinden. De center profiteert daarbij van het aangeven van Austin Luke. De spelmaker, die in de halve finale nog 52 punten scoorde, wordt aan banden gelegd door Roel van Overbeek, maar heeft met zijn passes toch nog een waardevolle inbreng in de Bemmelse aanval. Tegen het einde van de eerste periode slaat BAL dankzij twee drietjes van Ivan Simic nog wel een klein gaatje naar 20-26, maar vlak voor de zoemer verkleint Ibarguen dit onder de basket nog tot 22-26.

Het duurt even voor de ploegen in het tweede kwart weer op gang komen. Voordat het echter kan uitdraaien op een moeizame strijd, vliegen er over en weer een paar ballen door de ring. Zo schiet Sander Hollanders namens BAL zijn eerste drietje binnen en rondt Kaleb Warner aan de andere kant succesvol een drive af. Hoewel Yoast productief blijft, slaat BAL gedurende het kwart toch een klein gaatje. De ploeg wordt daarbij vooral geholpen door een karrenvracht aanvallende rebounds en dus extra scorekansen. Het harde werken van Quatarrius Wilson is hierbij van grote waarde voor de Limburgers, die via een drietje van Tom Ackermans komen tot een voorsprong van 30-40. Mede dankzij driepunters van Jett Speelman komt Yoast United voor de rust nog wel terug tot 43-49. Opvallend is het spel van Luke, die in de eerste helft niet scoort, maar al wel 10 assists achter zijn naam heeft staan.

Jasinsky.jpg

BAL is na de rust duidelijk bij de les, terwijl Yoast nog niet helemaal wakker lijkt. Binnen twee minuten loopt de ploeg uit Weert uit naar 47-58: reden voor Matthew Otten om in een time-out zijn troepen tot de orde te roepen. Dit helpt, want in de opvolgende aanval is het direct Ibarguen die scoort, wederom op aangeven van Luke. Als kort daarop Wilson tegen zijn derde fout aanloopt en uit voorzorg naar de kant wordt gehaald, is het feest voor zijn directe tegenstander Ibarguen. De Colombiaan rijgt de scores aaneen en bereikt nog in de derde periode de grens van 30 punten. Dankzij deze flinke productie loopt Yoast United in en pakt zelfs een minimale 70-69 voorsprong. De ploeg van Radenko Varagic houdt het hoofd echter koel en gaat dankzij een hookshot van Wietze Nossek en vrije worpen van Jef de Vries toch nog met een 71-73 voorsprong het slotkwart in.

Luke2.jpg

Jasinsky komt namens BAL direct goed door met een and-1. De Amerikaan komt hiermee op 20 punten in de wedstrijd. Als even later Hollanders een lay-up maakt, lijkt Yoast al snel weer net achter de feiten aan te lopen. Via een bommetje van Warner en een dunk van Ibarguen komt de Bemmelse formatie nog wel terug, maar enkele ongelukkige turnovers en gemiste open kansen geven BAL lucht. Het blijft echter spannend wanneer Speelman met nog anderhalve minuut te gaan via een driepunter zorgt voor 88-92. Belangrijke scores komen dan echter op naam van Hollanders, die ongehinderd naar de ring mag gaan en kort daarna vanuit de hoek een knappe driepunter binnen knalt. Dit is de doodsteek voor Yoast. Uiteindelijk bepaalt floorleader Van Overbeek vanaf de vrije worplijn de eindstand op 88-98.

BAL wint de DBL Cup: de eerste keer in de historie van de Limburgse club dat de beker wordt gewonnen. Een prestatie van formaat voor de mannen uit Weert, die samen met Yoast United een zeer aantrekkelijke finale op het parket zetten.

Bekerwinnaars.jpg