!
20200114 Topoverleg.JPG
14 januari 2020

Bekerduel tussen Donar en Feyenoord gestaakt

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 14 januari 2020 - Het bekerduel in MartiniPlaza tussen Donar en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord is gestaakt. Nadat eerst het scorebord al dienst weigerde, stopte net voor het einde van het eerste kwart ook de klok er mee. Donar stond op dat moment met 21-14 voor.

Donar speelt de eerste kwartfinalewedstrijd voor de Basketball Cup in eigen huis tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De ploeg van Erik Braal is door de schorsing van Drew Smith nog niet compleet. De return wordt komende donderdag gespeeld, althans volgens de planning.

Maar die planning komt er mogelijk anders uit te zien. Tijdens de warming-up is het te zien dat de schotklok, wedstrijdklok en de grote scoreborden haperen. In allerijl worden de ouderwetse scoreborden opgezocht. Een tafel erbij geplaatst, zodat een vrijwilliger de score kan bijhouden. Na vijftien minuten meer warming-up gaan de ploegen toch van start.

Carrington Love en Matt Williams openen en zo start Donar met een 5-0 run. Als Zeeuw & Zeeuw Feyenoord ook begint de scoren, lopen de Rotterdammers snel in. Nadat Thomas Koenis zijn tweede fout krijgt, komen de bezoekers aan de hand van Quentin Snider zelfs op voorsprong. Het is dan 10-14 met nog ruim drie minuten te spelen.

Jason Dourisseau is dan de eerste die namens Donar weer scoort. Het blijken de eerste punten te zijn van een 11-0 run tot het eind van dit kwart. Iets minder dan een minuut voor het einde van dat kwart ligt de wedstrijd opnieuw stil vanwege technische problemen. Het is 21-14 voor Donar als er opnieuw een lange break komt.

Er worden schotklokken op de reclameborden geplaatst inclusief een vrijwilliger om te voorkomen dat ze omvallen. Alleen hoe zal de wedstrijdklok vervangen worden? Uiteindelijk gaat het arbitrale trio op consultatie bij de coaches en wordt besloten om de wedstrijd te beëindigen. Er klinkt boegeroep vanaf de tribunes en hoe nu verder?

De commissaris zal het advies uitbrengen naar de Nederlandse Basketball Bond en de clubbesturen, dat er in overleg met de coaches is overeengekomen dat donderdag de wedstrijd opnieuw in Groningen gespeeld zal worden. In dat geval opnieuw zonder Drew Smith. Voor wedstrijd twee moet dan een andere datum gezocht worden.

Het laatste woord is aan de NBB. Advies van de commissaris overnemen. Mogelijk toch donderdag in Rotterdam met Smith en dan de return in Groningen herplannen? Of zal Donar een reglementair verlies van 0-20 toegekend krijgen? Woensdag zal er waarschijnlijk meer duidelijk gaan worden hoe men verder gaat in deze kwartfinale van de Basketball Cup.