!
Yoast - Zeeuw & Zeeuw Rotterdam-4.jpg
28 februari 2021

Belangrijke winst Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Door Vincent Decates

BEMMEL - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball moest het duel tegen Yoast United winnen om aanspraak op de Elite A in eigen hand te houden. De Rotterdammers leken bij rust op rozen te zitten met een 28-46 voorsprong. Yoast United kwam in het derde kwart terug tot zes punten (45-51), maar wist niet dichterbij te komen. Jeroen van der List bleek lastig te bespelen voor de kleinere Bemmelnaren, die uiteindelijk een 69-78 nederlaag moesten slikken. Mochten beide ploegen op gelijke hoogte eindigen na elf wedstrijden, dan heeft Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball op basis van het onderlinge resultaat het voordeel.

Hoewel de belangen vooraf dus groot waren, kent de wedstrijd een trage start. Halverwege het kwart is staat het slechts 4 tegen 5. Daarna gaat het lopen bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, dat ineens makkelijk de weg naar de ring vindt. Yoast blijft vooral missen, maar weet dankzij driepunters van Kaleb Warner en Keime Helfrich redelijk in het spoor te blijven van de Rotterdammers. Het scorebord geeft aan het einde van het kwart 12-16 aan. Waarbij de Gelderse equipe slechts 28 procent raak schiet, tegenover 46 bij de bezoekers.

In het begin van het tweede kwart slaat Feyenoord gelijk een gat, dat - zo zal blijken - niet meer achterhaald wordt door de Bemmelnaren. Al na enkele seconden gooit Mack Bruining een driepunter raak, gevolgd door twee sterke scores inside van Coens Stolk en Juan Davis. Yoast zet daar, op een lay-up na, weinig tegenover: de schoten gaan simpelweg niet door de ring. Als de ploeg uit de Randstad vervolgens verder uitloopt naar 16-28, vraagt coach Matthew Otten snel om een time-out. Die lijkt te werken: bij Yoast komt de pit terug en ze forceren de Rotterdammers tot enkele turnovers. Het is echter van korte duur, aanvallend wil het niet vlotten bij de thuisploeg. Aan de andere kant weet vooral Van der List met sterk spel inside gevaar te stichten. Ook Arunas Mikalauskas draagt een steentje bij met twee driepunters. De Rotterdammers zoeken met een tevreden gevoel de kleedkamer op bij een stand van 28-44.

Na de onderbreking lijkt het erop dat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord door gaat waar het mee bezig was: de score uitbreiden. De ploeg begint sterk, tot Bemmel dan eindelijk ook los komt. Verdedigend zet het team een tandje bij en aanvallend zorgt Andres Ibarguen (20 punten in totaal) voor enkele punten én rebounds. Dankzij een raak schotje van Warner komt het verschil vervolgens terug op tien punten. Mikalauskas scoort een knappe driepunter, maar na wederom een score onder het bord van Ibarguen én een driepunter van Warner neemt coach Toon Van Helfteren een time-out met een score van 41-49. Met succes: hoewel Yoast nog inloopt tot zes punten (45-51), weet Feyenoord de run van de thuisploeg te stoppen. Het slotakkoord is uiteindelijk voor de Gelderse formatie: met nog 0.9 seconden op de klok scoort Austin Luke vanaf eigen helft en is het verschil nog maar zeven punten: 51-58.

In het vierde kwart is het erop of eronder voor beide teams, maar in de beginfase laat vooral Feyenoord dat zien: de ploeg weet het verschil te vergroten naar zeventien punten dankzij Ordane Kanda en wederom Van der List. Signaal voor de Bemmelse ploeg om wat terug te gaan doen. Dankzij rake driepunters van Jett Speelman komt de score halverwege het kwart op 60-70 uit, waarna Helfrich er zelfs weer een verschil van acht van weet te maken. Hét moment waarop Van Helfteren weer een time-out aanneemt. Een goede zet, want Feyenoord weet de opmars van Yoast wederom af te stoppen. Van der List (topscorer met 24 punten) geeft de bezoekers vervolgens weer wat ademruimte met enkele scores: 62-73. Voor Yoast doet Ibarguen wat terug met sterke scores inside, waardoor Bemmel nog tot zeven punten nadert. Uiteindelijk zijn het de Rotterdammers die de winst veilig stellen door de bal rond te laten gaan en te profiteren van de foutenlast van de Gelderse ploeg. Yoast probeert nog een paar keer snel te scoren, maar zonder succes. Eindstand: 69-78.