!BASKETBALLNEDERLANDBASKETBALLNEDERLAND
BNXT_small[2] 1920x1080.jpg
22 september 2021

BNXT League gaat van start met nationale ronde van twintig duels

Door Ties Rozema

De eerste jaargang van de betFIRST BNXT League is op 11 september gestart in de vorm van de BNXT Supercup. Filou Oostende was daarin met 90-68 een maat te groot voor Zorg en Zekerheid Leiden. Op 24 september gaat de reguliere competitie van start met de nationale ronde die in Nederland bestaat uit 20 wedstrijden. In februari gaat vervolgens de internationale ronde van start en worden de onderlinge verhoudingen duidelijk tussen de Nederlandse en Belgische ploegen.

In het Nederlandse deel van de competitie is plaats voor veel nieuwe namen, maar ook een flink aantal vertrouwde gezichten. Helaas heeft ten opzichte van het vorige seizoen Almere Sailors het strijdtoneel noodgedwongen moeten verlaten, waardoor de Nederlandse inbreng in de betFIRST BNXT League nu bestaat uit elf teams

Format biedt volop kansen

De opzet van de BNXT League biedt tot het einde toe kansen. Zo wordt in de nationale ronde bepaald welke vijf Nederlandse teams gaan deelnemen aan de internationale Elite Gold. Deze vijf teams zijn tevens verzekerd van een plaats in de nationale play-offs. Vervolgens wordt in de Elite Gold bepaald wie de twee beste ploegen zijn, die de kwartfinales van de play-offs mogen overslaan en instromen in de halve finales.

De zes overgebleven teams gaan naar de internationale Elite Silver. De Nederlandse ploeg die daarin als hoogste eindigt, weet zich verzekerd van het zesde en laatste plekje in de nationale play-offs. De overige vijf Nederlandse equipes in de Elite Silver wedijveren met de laatste vier Belgische teams om acht plaatsen in de eerste ronde van de BNXT play-offs. Als de nationale en internationale rondes zijn gespeeld is dus enkel het laagst geklasseerde team uitgespeeld, ongeacht of dit een Belgische of Nederlandse afvaller is.

De glazen bol

Het is natuurlijk nog koffiedik kijken hoe de rangschikking er na de nationale ronde uitziet, laat staan hoe de verhoudingen liggen nadat ook de Elite Gold en Silver zijn gespeeld. Toch lijkt in de voorbereiding de inmiddels traditionele top vier de zaakjes goed voor elkaar te hebben.

Zo wist huidig DBL-kampioen Zorg en Zekerheid Leiden het vertrek van MVP Emmanuel Nzekwesi goed op te vangen en zit er in de voorbereiding muziek in het spel van Heroes Den Bosch. In het noorden van het land bouwde Donar na het aantrekken van coach Matthew Otten aan een nieuwe ploeg, terwijl bij Landstede Hammers ondanks de financieel zware coronaperiode werd doorgebouwd op het stevige fundament van de afgelopen seizoenen.

Er zijn natuurlijk kapers op de kust en bovengenoemde ploegen kunnen zich weinig misstappen veroorloven in de nationale ronde, die uit slechts twintig wedstrijden bestaat. Elk verlies telt dan zwaar en kan er zomaar voor zorgen dat je buiten een felbegeerde plaats in de Elite Gold grijpt. De top voelt dan ook de hete adem in de nek van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, dat last minute nog twee Amerikanen contracteerde, en Yoast United, dat met coach Paul Vervaeck en een handvol nieuwe spelers het verrassend goede eerste seizoen hoopt te overtreffen.

Er moet natuurlijk ook weer rekening gehouden worden met Basketbal Academie Limburg. De bekerwinnaar van 2021 verloor met de geblesseerde Andrew Eudy al wel een belangrijke schakel, maar het goede teamspel van de Limburgers maakt doorgaans veel goed en de vervanger van Eudy staat al klaar. Apollo Amsterdam en Aris Leeuwarden lijken geduchte outsiders voor de subtop te zijn. De Amsterdammers beschikken voor het eerst sinds jaren weer eens over meerdere Amerikanen en Aris slaat onder coach Vincent van Sliedregt duidelijk een nieuw pad in ten opzichte van vorige seizoenen.

Den Helder Suns en The Hague Royals zullen volop strijden voor één van de laatste plekjes in de BNXT play-offs. De Suns kenden een moeizame voorbereiding, maar in de Kop van Noord Holland is zeker talent aanwezig. De Hagenaars leunen vooral op de kwaliteiten en scorende inbreng van enkele spelers en het is de vraag of dit voldoende is om de competitie gedurende een heel seizoen het hoofd te kunnen bieden.

Onder de loep: ten to watch

Een nieuw seizoen betekent nieuwe en oude gezichten. Hieronder wordt de blik gericht op tien spelers, die in 2021-22 zomaar hoge ogen kunnen gooien.

Berend Weijs - De routinier uit Amsterdam besloot voorafgaande het vorige seizoen te stoppen, maar keerde in januari toch terug bij Apollo. De center was direct weer één van de steunpilaren van de ploeg en met de nieuwe betFIRST BNXT League in het vooruitzicht besloot hij er nog een jaar aan vast te plakken. Fijn voor Apollo en fijn voor toeschouwers, want Berend Weijs is altijd goed voor het nodige spektakel met zijn dunks en blockshots.

Sander Hollanders - Nog maar net 20 jaar oud en nu al is Sander Hollanders één van de belangrijkste spelers van Basketball Academie Limburg. Hollanders valt de afgelopen jaren steeds meer op bij BAL en bewees het afgelopen seizoen meer te zijn dan alleen maar een schutter. Hoewel de driepunter wel zijn voornaamste wapen is, schuwt de 1.92 meter lange shooting guard de weg naar de basket niet. In de finale van de DBL Cup was hij met 17 punten één van de drijvende krachten achter de winst van zijn ploeg.

20200912 Hollanders.jpg

Ryan Logan - Deze nieuwe forward van Aris heeft in Luxemburg, Duitsland en Spanje al de nodige Europese ervaring opgedaan. De allrounder heeft een prima schotje en is niet te beroerd om hier en daar met no look passes te strooien. Ryan Logan is een onzelfzuchtige speler die uit kan groeien tot één van de floorleaders van Aris Leeuwarden en een smaakmaker in de competitie.

Edon Maxhuni - Er is dit jaar een aardige verscheidenheid aan nationaliteiten in de (Nederlandse helft van) de BNXT League. Zo vond Heroes Den Bosch een nieuwe spelverdeler in Finland. Edon Maxhuni is een vlugge guard met een prima (step back) schot. De 23-jarige Maxhuni kwam vorig seizoen namens KK Parnu sterk voor de dag in de Ests-Letse league en groeide ook al snel uit tot een drijvende kracht in het Finse nationale team.

Kaleb Warner - Samen met Yoast United maakte Kaleb Warner vorig seizoen zijn debuut in de DBL, nadat hij met Dreamfield Dolphins al uitkwam in de Promotiedivisie. Het was zeker geen stap te ver voor Warner, die goed was voor gemiddeld 15 punten en 5 rebounds per wedstrijd. Hij was daarmee één van de sterkhouders van de attractief spelende DBL-debutant. In de BNXT League wil Warner samen met zijn ploeg laten zien weer een extra stap te kunnen maken.

Noah Dahlman - Noah Dahlman wil de beste speler aller tijden worden van Landstede Hammers. Na vier seizoenen in Zwolse dienst komt hij op z’n minst al in de buurt. Ietwat aan de kleine kant voor zijn positie, schuwt Dahlman het fysieke spel niet. Met zijn bekeken speelstijl weet hij bovendien directe tegenstanders dikwijls in de luren te leggen. In de DBL kon men al snel niet meer om Dahlman heen en in het seizoen 2019-20 liet hij bovendien een uitstekende indruk achter in de FIBA Europe Cup.

28.jpg

Bryce Smith - Namens The Hague Royals heeft Bryce Smith het in zich om uit te groeien tot één van de topscorers van de betFIRST BNXT League. De Amerikaanse power forward annex center is het middelpunt van de Haagse aanval, waarin hij kan profiteren van de passes van spelmaker Deividas Kumelis. Smith heeft een aardige driepunter in huis en is een handige finisher onder de basket.

Austin Luke - De Amerikaanse spelverdeler Austin Luke was het afgelopen seizoen de onbetwiste leider van debutant Yoast United. De guard strooide met assists en toonde ook zijn scorend vermogen. Dit kwam nadrukkelijk tot uiting in de halve finale van de DBL Cup, waarin Luke tegen Landstede Hammers maar liefst 52 punten scoorde. De Texaan volgde deze zomer zijn coach Matthew Otten naar Groningen, waar hij één van de nieuwe gezichten van Donar is.

Stan van den Elzen - Na zijn overgang van Heroes Den Bosch naar Den Helder Suns werd Stan van den Elzen vorig seizoen uitgeroepen tot Most Improved Player van de DBL. Door het vertrek van Boyd van der Vuurst de Vries en Bolden Brace zal de rol van Van den Elzen er enkel nog groter op worden. Een mooie uitdaging voor de pas 21-jarige swingman.

Worthy de Jong - Met zijn debuut in de BNXT League voegt Worthy de Jong een nieuw hoofdstuk toe aan zijn toch al niet geringe palmares. Het zal voor het spel van De Jong weinig uitmaken. Waar hij ook speelt en wie de tegenstander ook is, De Jong gaat altijd voor de volle honderd procent. Het debuutjaar van de betFIRST BNXT League betekent ook alweer het elfde seizoen van De Jong bij Zorg en Zekerheid Leiden.

20210421 Worthy Defensive player of the year.jpg