!
20210331 Buzzerbeater Nzekwesi.jpg
31 maart 2021

Buzzerbeater Nzekwesi beslist kraker

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft de kraker tegen Landstede Hammers in winst omgezet. De Zwolse formatie zag de voorsprong van de eerste helft tegen het einde van het derde kwart in rook opgaan. Bij 82-73 en nog zeven minuten te gaan leek de Leidse ploeg de twee punten al op zak te hebben, maar daar dacht vooral Jhonathan Dunn anders over. Met nog 3.2 seconden te gaan kwam Landstede Hammers alsnog op gelijke hoogte. Een buzzerbeater drietje van Emmanuel Nzekwesi besliste de wedstrijd in Leids voordeel: 96-93.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Hammers was de wedstrijd van woensdagavond hoe dan ook belangrijk. Landstede Hammers kon bij een zege de koppositie van de Leidse ploeg overnemen en tevens het onderling resultaat op een beslissende 2-0 zetten. Zorg en Zekerheid Leiden kon bij een zege een gaatje van vier punten slaan met de achtervolgers en tevens de onderlinge score met de Hammers gelijk trekken.

Het leverde een wedstrijd op met een hoge intensiteit en ploegen die zich niet gek lieten maken als ze even wat verder op achterstand werden gezet. Bij Landstede Hammers ontbraken de geblesseerde Noah Dahlman en de zieke Mike Schilder.

Landstede Hammers opende goed door meteen Jozo Rados in het spel te betrekken. De Oostenrijkse international opende met de eerste vier punten van de wedstrijd en zou er later nog 14 aan toevoegen. Zorg en Zekerheid Leiden had in Emmanuel Nzekwesi een makkelijk scorende power forward. De international, die ongetwijfeld Rookie of the Year gaat worden, had halverwege het duel al 18 punten op zijn naam staan door 8 van zijn 9 schoten te verzilveren.

Na een aarzelende start vlogen vanaf de vijfde minuut de scores als warme broodjes over de toonbank. Dat leverde een 24-24 score op na 10 minuten spelen. Landstede Hammers opende het tweede kwart met een 8-0 run, waarbij Jhonathan Dunn alle scores voor zijn rekening nam. Zorg en Zekerheid Leiden raakte niet in paniek en kwam via onder meer een drietje van Riley LaChance en een dunk van Worthy de Jong weer langszij. Een dunk van Nzekwesi zorgde voor 41-40, maar de laatste schermutselingen voor de pauze pakten in het voordeel van de bezoekers uit. Bij 45-48 zochten beide ploegen de kleedkamers op.

Zorg en Zekerheid Leiden moes in het derde kwart in de achtervolging. Tot drie minuten voor het einde van het derde kwart wist Landstede Hammers aan de gretige handen van Zorg en Zekerheid Leiden te ontsnappen. Via een and-1 van Marijn Ververs en een jumpertje van LaChance nam de Leidse ploeg de leiding over: 64-63. Even ging het nog heen en weer doordat Yasiin Joseph zich liet gelden, maar via een jumper en twee rake vrije worpen zette LaChance de Leidse ploeg na drie kwarten op 70-67.

Kevin Bleeker opende het vierde kwart met een dunk namens Landstede Hammers, maar daarna volgden via Giddy Potts, LaChance en Michael Finke drie Leidse driepunters op rij. Opeens was daar een gaatje: 79-71 na amper twee minuten spelen. Kort daarop kreeg LaChance de kans op een 4-point play en een Leidse voorsprong van 10 punten, maar zijn bonus vrije worp trof geen doel: 82-73. Rados en Ralf de Pagter scoorden vervolgens tegen, maar na een and-1 van Finke was het nog steeds een gaatje: 85-77 en nog vijf minuten te gaan.

Nzekwesi viel met een bloederige wond net boven zijn oog tijdelijk uit. Ondertussen kwam Landstede Hammers dichterbij door driepunters van Kayel Locke en Nigel van Oostrum. De Jong bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden weer wat lucht door in volle vaart over Rados heen te dunken voor 89-83 met nog drie minuten te gaan. Landstede Hammers gaf niet op en toonde karakter, tot groot genoegen van coach Herman van den Belt die al wel door zijn time-outs heen was. Met nog anderhalve minuut te spelen schoot Dunn via een driepunter 89-88 op de borden.

Na een rake vrije worp van de met een tulbandachtige bandage teruggekeerde Nzekwesi, maakte Dunn een kostbaar foutje. De Amerikaan nam de bal aan terwijl hij op de zijlijn stond. Landstede zette alles op alles in de verdediging en leek de Leidse ploeg in tijdnood te brengen, maar Marijn Ververs schoot een hoge bal over zijn verdediger heen voor 92-88 en nog 33 seconden.

Dunn antwoordde prompt weer met een driepunter. Nadat Ververs één vrije worp liet liggen, zorgde Yasiin Joseph met een drive voor een gelijke stand: 93-93. LaChance nam de bal snel in richting Nzekwesi op de aanvallende helft, die net voor de zoemer een driepunter losliet voor 96-93. “Ik kan me niet herinneren dat ik ooit met een driepunter een wedstrijd beslist heb”, zou Nzekwesi, die goed was voor 30 punten en 10 rebounds, na afloop zeggen.

Worthy de Jong en Riley LaChance waren namens Zorg en Zekerheid Leiden goed voor 16 punten. Giddy Potts droeg 10 punten bij. Jhonathan Dunn tekende voor 27 Zwolse punten. Naast de 18 punten van Rados kwamen Yasiin Joseph (15 punten) en Ralf de Pagter (14 punten) in de dubbele cijfers.