!
Yoast ~ Donar-1.jpg
20 januari 2021

Comeback Yoast United komt te laat

Door Vincent Decates

BEMMEL - Donar was vanaf de start goed bij de les in Bemmel. Na drie minuten moest Matthew Otten, de coach van Yoast United, al in een time-out vluchten. Verdedigend kon de thuisploeg Donar niet aan, waardoor het na tien minuten al 14-30 stond. Daarna beet Yoast United beter van zich af en wist het door een sterk laatste kwart de schade te beperken tot acht punten: 81-89.

De wedstrijd tussen Yoast United en Donar belooft op voorhand een te worden waarin flink gestreden gaat worden om de winst. Beide ploegen verloren afgelopen weekeinde met dikke cijfers en zijn uit op eerherstel. Het thuisteam moet dat overigens doen zonder captain Matthew van Tongeren, die geblesseerd vanaf de reservebank toekijkt. De bezoekers uit Groningen zijn dat overigens ook nog niet, want zij missen de wel aanwezige Juwann James en Willem Brandwijk.

Al in de beginminuten laten de Groningers zien dat het voor niets anders dan die overwinning is afgereisd naar de Betuwe. Dankzij drie sterke scores inside en de nodige slordigheden bij Yoast staat het al snel 0-6. De eerste score van Bemmelse kant komt pas na een kleine drie minuten, na een sterke actie inside en rake bonus vrije worp van Andres Ibarguen. Toch is het Donar dat aandringt en al snel naar 3-11 uitloopt, waarna Otten halsoverkop een time-out neemt. Maar ook na de time-out blijft het prijsschieten voor de bezoekers, waar vooral Thomas Koenis (9 punten in het kwart, 19 in totaal) op dreef is. Bij Yoast is eigenlijk alleen Kaleb Warner aanvallend scherp: hij weet nog iets terug te doen door driemaal een driepunter raak te schieten. In de slotseconden van het kwart weet Donar nog verder uit te lopen: een onsportieve fout van Austin Luke betekent twee (rake) vrije worpen, waarna Will Moreton een driepunter raak schiet terwijl de zoemer klinkt. Score 14-30.

In het tweede kwart komen de Bemmelnaren beter voor de boeg en starten ze gelijk met een 10–4 run. Vooral Jett Speelman is op dreef: de Amerikaan scoort acht van de tien punten. Na een time-out van coach Ivan Rudez komt Donar beter voor de dag en weet het de weg naar de basket weer te vinden. Zo raakt Moreton een driepunter en krijgt hij een open lay-up cadeau nadat Bemmel niet op loopt te letten in de opbouw. Toch doet Yoast het beter dan in het eerste kwart. Vooral in de rebound, waar Ibarguen eigenhandig de grote mannen van Groningen bezig houdt en er voor zorgt dat ze de nodige fouten op hem moeten maken om hem af te stoppen. Desondanks loopt het uitteam aan het einde van het kwart alsnog uit naar een voorsprong van 21 punten dankzij onder andere een sterke dunk van Nesta Agasi en een and-one van Davonte Lacy (12 punten in de eerste helft, 15 in totaal). Voor Bemmel raakt Warner nog een keer vanaf de driepuntslijn. De ruststand komt uit op 37- 55.

Na de pauze is het Koenis die de score opent met een makkelijke lay-up inside. Vlak daarna scoort ook Moreton (14 punten) nadat hij voor de tweede keer in de wedstrijd een open lay-up krijgt na slechte passing in de opbouw bij Bemmel. Signaal voor het thuisteam om wat terug te doen. Onder andere Luke (die eindigt met 10 punten en 13 assists) en Warner weten enkele schoten te raken en ook Ibarguen valt weer op wanneer hij een dunkpoging van Koenis afstopt met een sterk blok vlakbij de ring. Bij Donar stokt de productie waardoor het scorebord halverwege het kwart een stand van 47-63 aangeeft. Daarna valt ook de scoringsdrift bij Yoast weg, mede door de full court verdediging van de Groningers. Die verdediging staat overigens bijna de gehele wedstrijd prima: de schutters van Yoast, met name Keime Helfrich, worden zelden onbewaakt gelaten. Aan het einde van het kwart plaatst Donar nog een run en komt de eindscore op 55-74.

De echte spanning komt echt pas in het laatste kwart, waarin beide teams overschakelen naar een full court zoneverdediging. Een keuze die voor Bemmel beduidend beter uitpakt dan voor Groningen. Aan het begin laten de bezoekers de bal nog geduldig rond gaan en weten onder andere Agasi en Lacy de bal nog door de ring te krijgen, maar daarna neemt Bemmel het heft in handen. Speelman (23 punten in totaal) en Warner (topscorer met 24 punten) raken beiden een driepunter en na een open lay-up van Helfrich voelt coach Rudez zich genoodzaakt om te vragen om een time-out. De score is dan 67-81. Die time-out heeft niet het beoogde effect: De Bemmelnaren verkleinen de achterstand zelfs naar tien punten. Dankzij broodnodige scores van Jarred Ogungbemi-Jackson (13 punten) en Koenis blijft Groningen overeind: 74-89. Het slotakkoord is echter weer voor het thuisteam. Dankzij scores van Warner, Luke en Ibarguen (20 punten, 9 rebounds) komt de achterstand terug op acht punten met ongeveer een minuut te spelen. Dat blijkt voldoende tijd voor Groningen om de bal rustig rond te laten gaan en de wedstrijd uit te spelen. De comeback van Yoast United was indrukwekkend, maar kwam te laat: Donar maakt geen fouten in de laatste minuten en wint met 81-89.