!
20210401 Roel v Overbeek DBL.jpg
1 mei 2021

DBL Cup voor BAL of Yoast United

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – Na negen dagen komt er morgen een einde aan de DBL Cup 2021. Het bekertoernooi, ter vervanging van de Basketball Cup waar teams van allerlei niveau aan mee mogen doen, krijgt zondagmiddag in Zwolle een verrassende winnaar. Alle ploegen uit de Elite A sneuvelden al voor de finale. De strijd gaat dus tussen de nummer 1 van de Elite B Yoast United en de nummer 2 van de Elite B Basketbal Academie Limburg.

Het is niet vaak voorgekomen dat een nummer acht de eindstrijd van het bekertoernooi bereikte, maar toevallig was dat vorig seizoen wel het geval. Aris Leeuwarden slaagde erin om als nummer acht de finale te halen, die vervolgens nooit is gespeeld.

Yoast United speelde zich via Apollo Amsterdam (87-69), Donar (97-91) en Landstede Hammers (110-99 na verlenging) naar de eindstrijd. De droomreis van Basketbal Academie Limburg ging langs Almere Sailors (114-51), Zorg en Zekerheid Leiden (90-87) en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (84-79).

Dat de nummer 7 van de Dutch Basketball League te sterk zou zijn voor de nummer 3 (Donar) en nummer 4 (Landstede Hammers), kwam voor velen als een verrassing. Voor de splitsing in Elite A en Elite B was Yoast United er niet in geslaagd om van een ploeg uit de top-5 te winnen. Alleen Den Helder Suns werd een keer verslagen. Toch waren de Bemmelnaren lange tijd kansrijk om in de Elite A te belanden. De nederlaag op de slotdag in Den Bosch gooide roet in het eten. Bij een zege had niet Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball in de Elite A gespeeld, maar Yoast United.

In eerdere confrontaties met Donar en Landstede Hammers was Yoast United nog niet tegen deze twee formaties opgewassen, al waren dat ook meteen de eerste twee wedstrijden van het seizoen. Landstede Hammers won toen met 74-106, Donar iets minder overtuigend met 81-89. Wars van alle spannende potjes in de Elite A kon coach Matthew Otten in de Elite B zijn ploeg in alle rust steeds meer finetunen. Alle tien wedstrijden in de Elite B werden gewonnen en nu na de eerste drie bekerduels stormt Yoast United de finale in met een winning streak van dertien wedstrijden.

_A3H5384.jpg

Basketbal Academie Limburg kende een slechte start van het reguliere seizoen. In tegenstelling tot het door corona voortijdig beëindigde seizoen 2019/2020 vielen de dubbeltjes steeds de verkeerde kant op. Van de eerste zeven wedstrijden werd alleen het openingsduel met Almere Sailors met 64-81 gewonnen. Dieptepunt was wel het verspelen van een voorsprong van 24 punten tegen Heroes Den Bosch, waarna de Limburgers in de verlenging onderuit gingen. Dat mag toch als een soort keerpunt in het seizoen worden beschouwd. Er kon immers goed meegespeeld worden tegen de zogenaamde grote jongens. Van de vijf resterende duels tot aan de splitsing werden er vier in winst omgezet, waaronder ook een 88-89 overwinning tegen Feyenoord in Rotterdam.

De Amerikanen Trevor Jasinsky en Quatarrius Wilson begonnen steeds beter te spelen en de klik met Roel van Overbeek en Sander Hollanders was daar. In de Elite B grepen de Limburgers in zeven van de tien gevallen de winst. Er werd twee keer verloren van Yoast United en één keer van The Hague Royals. Met een voorsprong van 12 punten op Apollo Amsterdam en The Hague Royals nestelde de formatie van Radenko Varagic zich op de tweede plaats in de Elite B.

Voor de DBL Cup 2021 kreeg Basketbal Academie Limburg drie thuiswedstrijden toebedeeld. Dat de ploeg zich langs Almere Sailors zou plaatsen voor de kwartfinales mag geen verrassing worden genoemd. Dat was wel de zege tegen koploper Zorg en Zekerheid Leiden, dat in het reguliere seizoen nog met 96-69 van de Limburgers had gewonnen. In dat duel steeg Quatarrius Wilson boven zichzelf en iedereen van Zorg en Zekerheid Leiden uit door 29 punten, 10 rebounds en 5 assists te noteren. In het beslissende vierde kwart kwam Sander Hollanders door met vijf rake driepunters. Tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball hadden de Limburgers al een keer gewonnen en dat gebeurde nu ook weer. Het was een wedstrijd met runs van beide ploegen, maar in de spannende slotfase hield de ploeg uit Weert goed stand. Met als gevolg een finaleplaats.

Yoast United lijkt op grond van de eerdere resultaten de favoriet. In oktober werd BAL al in Weert verslagen, maar dat resultaat werd geschrapt. In dat duel, dat eindigde in 59-91, speelde Shane Hammink nog mee bij de ploeg uit Bemmel. Daar staat tegenover dat Austin Luke, Andres Ibarguen en Jett Speelman nog niet speelgerechtigd waren.

Ook de drie wel tellende onderlinge duels vielen in het voordeel van de ploeg uit Gelderland uit. In de halve competitie werd het in Weert 75-86 voor Yoast United. In de Elite B waren de verschillen kleiner: 80-82 in Weert en 86-79 in Bemmel.

Radenko 2 DBL.jpg

Het is de vraag in hoeverre de spelers hersteld zijn van het spelen van drie wedstrijden in vijf dagen tijd. Austin Luke leek in de slotfase van het duel tegen Landstede Hammers door zijn enkel te gaan. Zonder zijn inbreng wordt het een lastig verhaal voor de ploeg van coach Matthew Otten, die zag dat zijn ploeg vrijdag vijf minuten meer moest maken dan die van Radenko Varagic. Voeg daar nog aan toe dat de bank van de Limburgse formatie wat dieper is dan die van Yoast United. Het zal dus vooral gaan om fitheid van de spelers en het omgaan met het feit dat het niet alleen een finale is, maar dat het duel ook nog live wordt uitgezonden op de televisie.

De livestats van het om 14.30 uur beginnende duel zijn overigens hier te vinden.