!
50.jpg
23 september 2019

De SuperCup is voor Landstede Hammers

Door Ties Rozema

ZWOLLE, 22 september 2019 - Landskampioen Landstede Hammers heeft de eerste prijs van het seizoen 2019-2020 in de wacht gesleept. In een goed bezet Theater van de Sport werd bekerwinnaar Zorg en Zekerheid Leiden met 78-68 teruggewezen.

De wedstrijd is amper begonnen of oud ZZ-speler Mohamed Kherrazi staat al op de vrije worplijn nadat zijn drive is afgestopt met een fout. Terwijl de meegereisde Leidse fans “Mo is een Leidenaar” scanderen, schiet Kherrazi één van de twee schoten raak. De dadendrang van Kherrazi is daarmee niet gestild. De eerste minuten zijn de Mo-show. De forward reboundt boven iedereen uit, geeft fijne assists en grist her en der ballen weg voor de neuzen van tegenstanders. Hij heeft daarmee een flink aandeel in de vlotte start van Landstede Hammers. Binnen enkele minuten staat de ploeg op een 11-2 voorsprong. Tayler Persons doet dan namens Zorg en Zekerheid Leiden wat terug, maar aan de andere kan zorgen driepunters van Jordan Johnson en Sherron Dorsey-Walker voor een 17-5 tussenstand. De Leidenaren lijken dan pas wakker te worden. De verdediging laat minder steken vallen, de bal gaat sneller rond en broodnodige punten worden gesprokkeld. Dankzij scores van onder meer Braxton Huggins en Jarvis Williams weet ZZ Leiden de schade te beperken tot 23-15 na het eerste kwart.

De Leidenaren beginnen de tweede periode voortvarend met een drietje van Worthy de Jong. Landstede Hammers laat zich echter ook niet onbetuigd. Met name Johnson valt in deze fase op. De guard flitst meerdere malen hard naar de ring en zet Nigel van Oostrum met een ragfijne pass over het halve veld vrij voor een lay-up. Gesterkt door dit optreden lopen de Zwollenaren uit naar 40-22. Het tot dan slordig spelende Zorg en Zekerheid Leiden leeft weer iets op na een keiharde dunk van Josh Cunningham over Kherrazi heen.Een drietje van De Jong en twee rake vrije worpen van Drago Pasalic zorgen voor 42-31. Zorg en Zekerheid Leiden lijkt dan de boel weer op de rit te hebben, maar bewijst zichzelf geen dienst door kort voor rust nog zes punten weg te geven. Zelf komt de ploeg van coach Rolf Franke niet meer tot scoren, zodat de rust bereikt wordt met comfortabele 48-31 voorsprong voor Landstede Hammers.

Zorg en Zekerheid Leiden toont na de pauze wederom veerkracht. De tot dan ongelukkig spelende Tayler Persons gaat zich met de score bemoeien en Landstede Hammers heeft moeite om tot scoren te komen. Twee dunks van Williams en een score van Sergio de Randamie beperken de Leidse achterstand halverwege het kwart tot 54-43. Verder laten de Hammers het niet komen. Schoten van Dorsey-Walker en Van Oostrum geven de thuisploeg weer wat lucht, waarna Persons in de laatste seconde van het derde kwart een 60-48 tussenstand op het bord zet.

Landstede Hammers breidt de voorsprong in het laatste bedrijf uit met twee snelle scores van Johnson. Persons antwoordt met een drietje, maar dankzij een driepunter van Martez Walker en een dunk van Kherrazi lijkt de winst met nog zes minuten te gaan binnen handbereik voor de Hammers. Zorg en Zekerheid Leiden zet dan nog wel aan en komt nog terug tot 71-61, maar dan is de koek wel op. Een schotje van de baseline van Noah Dahlman en een driepunter van Johnson zorgen weer voor een verschil van vijftien punten. De kers op de Zwolse taart wordt in de laatste minuut verzorgd door een alley-oop pass van Johnson op de invliegende Walker. Landstede Hammers wint zo met 78-68 van Zorg en Zekerheid Leiden en wint daarmee de eerste prijs van het seizoen.