!
24022020 TUR NED Mohammed Kherrazi spierballen.jpg
20 november 2020

De wedstrijden worden anders, maar het doel blijft kwalificatie voor het EK

Door Luuk von Burg

De wedstrijden worden gespeeld zonder publiek in bubbels, het waren oorspronkelijk thuiswedstrijden en bijna de helft van de nationale selectie mist wedstrijdritme. Het is niet de meest ideale situatie, maar “het is heerlijk om weer een oranje shirt te dragen en we hebben een klus te klaren”, zegt international Mohamed Kherrazi gemotiveerd.

Met een overwinning op Turkije en verlies tegen de Kroaten staat Nederland nu op een tweede plaats in poule D. Om zich te plaatsen voor EuroBasket 2022 moeten de Orange Lions bij de beste drie in de poule horen.

De Nederlandse basketbalcompetitie ligt als enige in Europa nog stil. Dat betekent dat maar liefst zes spelers van de nationale selectie, die in Nederland actief zijn, geen of nauwelijks wedstrijdritme hebben. “Maar we moeten het niet alleen maar negatief benaderen”, stelt bondscoach Maurizio Buscaglia. “Normaal zien we elkaar pas op het vliegveld, nu kunnen we geruime tijd van tevoren in Nederland samenkomen met een deel van de groep, om ons voor te bereiden. Daarvoor wil ik de Nederlandse clubs bedanken."

De mannen moeten in Istanbul, net als de vrouwen vorige week in de bubbel, op hun eigen kamers blijven. Alleen rond de wedstrijden, trainingen en videobesprekingen mogen ze bij elkaar komen. Buscaglia: “We hebben inderdaad daar kort de tijd samen, maar we moeten gewoon gaan focussen op het basketball.”
Ook Kherrazi wil niet te veel aan de beperkingen denken. “We zijn er natuurlijk met een doel en dat is het EK weer halen, en daar horen wij ook”, zegt de 30-jarige international vastbesloten.

Op vrijdag 27 november spelen de Lions eerst tegen Zweden en twee dagen later opnieuw tegen de Turken. In februari won de nationale ploeg met 65-72 van het gastland. Ook Zweden wist eerder in deze kwalificatie te winnen van Turkije en staat nu met Nederland op een gedeelde tweede plaats. Buscaglia nodigt alle Nederlandse fans uit om te gaan kijken en de spelers te gaan volgen. “Als wij daar in de bubbel toch het gevoel hebben dat het land achter ons staat, is dat natuurlijk een opsteker.”