!
Orange Lions volkslied KRO.jpg
7 november 2020

Deel Orange Lions traint voor eerste keer op weg naar bubbel in Instanbul

Door Ronald van Dam

Een deel van de selectie van de Orange Lions is zaterdag voor de eerste keer bijeen gekomen op weg naar de 'bubbel' in Turkije. Onder leiding van assistent-coach Matthew Otten werkten tien spelers een training af in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. Het gaat om de tien spelers die normaal gesproken actief zijn voor hun Nederlandse club in de Dutch Basketball League, die sinds half oktober stil ligt door de verscherpte coronamaatregelen.

De voorselectie voor het tweede kwalificatiewindow voor EuroBasket 2022 bestaat in totaal uit 24 spelers. De tien die zaterdag in Amsterdam hebben getraind zijn captain Worthy de Jong, Luuk van Bree en Emmanuel Nzekwesi van Zorg en Zekerheid Leiden, Leon Williams en Willem Brandwijk van Donar, Thomas van der Mars, Boy van Vliet en Morgan Stilma van Heroes Den Bosch, Shane Hammink van Yoast United en Mohammed Kherazzi van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

De Nederlandse basketballers werken op 27 en 29 november a.s. in de Tukse stad Istanbul twee kwalificatiewedstrijden af tegen Zweden en Turkije. Dat gebeurt in een speciaal voor het tweede window op initiatief van de internationale basketbalbond FIBA gecreëerde bubbel, waarvoor de Orange Lions naar Turkije moeten afreizen. De duels tegen Zweden en Turkije waren voor de ploeg van de Italiaanse bondscooach Maurizio Buscaglia eigenlijk twee thuisduels.

De Jong vs Turkije.jpg

Worthy de Jong met een verdedigende actie in het gewonnen uitduel tegen Turkije in februari van dit jaar (foto FIBA).

In het eerste window in februari van dit jaar stuntte Nederland door uit met 65-72 van Turkije te winnen, waarna een 59-69 thuisnederlaag tegen Kroatië volgde. Begin volgend jaar spelen de Orange Lions op 19 en 22 februari hun laatste twee kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2022, ook dan in een bubbel. Op papier zijn dat twee uitduels, eerst tegen Kroatië, daarna tegen Zweden. De locatie is nog niet bekend. Nederland staat op dit moment derde in groep D. Om zich te plaatsen voor het Europees Kampioenschap in 2022 moeten de Orange Lions bij de eerste drie in de groep eindigen.

Het tweede window voor de Orange Lions start officieel op 23 november. Tot die tijd krijgt de Nederlandse Basketball Bond alle medewerking van de Nederlandse clubs om alvast met de in de DBL actieve spelers drie keer per week centraal in Amsterdam 'met contact' te trainen, waarvoor sportkoepel NOC*NSF het licht op groen heeft gezet. Daarnaast trainen deze tien spelers ook bij hun eigen clubs. Topsport Amsterdam en de gemeente Amsterdam hebben zich ingespannen om voor de mannen een trainingsplek in de Sporthallen Zuid te creëren. Om daar aan de slag te kunnen, moesten alle spelers wel eerst een negatieve test kunnen overleggen.

Matthew Otten is heel blij dat hij met de tien Lions aan de slag kon gaan. "Hoofdcoach Maurizo, die hopelijk volgende week naar Nederland komt als hij aan alle coronavoorschriften en testen heeft voldaan, heeft de afgelopen periode alle coaches van de DBL-clubs gebeld en toestemming gekregen om de jongens met contact te laten trainen. Dat mochten ze bij hun clubs niet als gevolg van de verscherpte overheidsregels. Daardoor hebben we deze groep ook al een week eerder bij elkaar dan we dachten. Fijn dat de clubs er zo in staan. Wat ik zag, was een hele hongerige groep die blij was voor het eerst weer met contact te kunnen trainen. En die gefocust is om ons gezamenlijke doel te bereiken: bij de eerste drie in groep eindigen en EuroBasket te bereiken. Hoe we het vinden om naar een bubbel te gaan? We have a job to do! Vandaag is technisch directeur Okke te Velde samen met tijdelijk teammanager René Vlaanderen komen vertellen over alle strenge regels die op weg naar en in Turkije gevolgd moeten worden. Vervolgens waren de jongens heel blij om weer echt te kunnen trainen, hard te werken en conditioneel in shape te komen voor het tweede window. Het was goed om daartoe vandaag de eerste stap te kunnen zetten."