!
20191102- 201-82-Logo-3.jpg
2 november 2019

Den Helder is Aris de baas

Door Wop van Eis

DEN HELDER, 2 november 2019 - Den Helder Suns had een kwart nodig om op stoom te komen. Aris Leeuwarden leidde na tien minuten (15-20, maar moest daarna de formatie uit de kop van Noord-Holland al snel laten gaan. Via een ruststand van 39-30 werd het 74-63.

Het is Nino Gorissen die namens Den Helder de eerste twee punten op het scorebord mag zetten. Voor Aris verzuimt Torben Tönjann die score te openen vanaf de vrije worp lijn als hij beide schotpogingen mist. Ook bij de Suns loopt het zeker niet soepel in de beginfase. Je zou bijna kunnen stellen dat er met een kleinere ring wordt gespeeld. Bij 5-6 heeft Aris de leiding en heeft de later topscorer Samuel Idowu de volledige Friese productie achter zijn naam staan. Thibault Vanderhaegen zorgt met een driepunter dat de Suns weer aan de leiding komen: 8-6. Dit is echter van korte duur, want via 10-13 is het Tijme van Dijk die van achter de driepuntlijn 10-16 noteert. Met een ‘behind the back’ pass van Gorissen maakt Golan Michaeli 15-18. Namens Aris is het andermaal Van Dijk die de stand van de eerste tien minuten in het voordeel van Aris mag noteren: 15-20.

Yarick Brussen opent in kwart twee, Van Dijk zet Aris met een driepunter op 17-23. Josh Williams brengt de Suns op één punt met vijf punten op rij: 22-23. Time-out Aris. Deze haalt niet zo heel veel uit, want het is wederom Williams met een steal en score die de Suns deze keer op voorsprong zet: 24-23. Hierna geven de Suns de voorsprong ook niet meer uit handen. De tot nu toe productieve Van Dijk incasseert zijn derde persoonlijke fout en Williams voegt een driepunter aan zijn totaalscore toe: 33-27. De Suns sluiten het tweede kwart winnend (24-10) af bij 39-30.

In kwart drie wordt definitief het verschil gemaakt en laten beiden teams leuk basketbal zien. Met 27 punten tegen 20 nemen de Suns een 16 punten voorsprong mee naar het laatste en vierde kwart: 66-50.

De laatste tien minuten worden voor Den Helder geopend door Michael Miller. Aris vlucht direct in een time-out. Echter, de Friese coach Ferried Naciri weet daarmee niet direct iets te forceren. Na drie minuten staat het 70-53 en heeft er nog weinig attractief basketbal plaatsgevonden. Het effect van de time-out slaat wat laat toe als de bezoekers uit Friesland weten te naderen tot 72-61. Tijd voor Peter van Noord om orde op zaken te stellen in een time-out. Alles dient voorkomen te worden om een debacle als vorig seizoen tegen Aris (Dik twintig punten voor in het laatste kwart en met een punt verliezen) uit te sluiten. Het is geen best kwart voor de Suns. Met slechts acht punten in de kwart sluiten ze de wedstrijd af als Idowu namens Leeuwarden met twee vrije worpen de eindstand op het bord zet: 74-63. Hiermee schrijven de Suns hun derde overwinning in zeven wedstrijden bij.