!
20210407 King Nzekwesi2.jpg
7 april 2021

Den Helder laat ZZ Leiden zweten

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft geen punten verloren tegen Den Helder Suns, maar op basis van intensiteit en agressie verdienden de Suns eigenlijk wel twee punten. Pas ver in het laatste kwart besliste Zorg en Zekerheid Leiden het duel, door van 78-75 weg te lopen naar een 90-81 overwinning. Emmanuel Nzekwesi tekende voor 33 punten, aan Helderse zijde kwam Ben Kovac tot 24 punten.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden met een voltallige selectie kon aantreden, daar had Den Helder Suns nogal wat personele problemen. De Suns traden aan zonder Boyd van der Vuurst de Vries (schouder uit de kom gehad), Tom Koopman (enkelblessure) en Stan van den Elzen (hielspoor). Daarmee raakte Peter van Noord drie startende spelers voor langere tijd kwijt. Een ruime overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden leek in het verschiet te liggen.

Niets bleek minder waar. In plaats van een zo klein mogelijke nederlaag te bewerkstelligen, koos Van Noord voor de aanval. Zijn ploeg troefde Zorg en Zekerheid Leiden op agressie en intensiteit af. Tot aan de rust slaagde Den Helder erin om geen seconde op achterstand te komen. De Suns bewogen frank en vrij in het veld en zagen Ben Kovac met scherp schieten. De jonge Luxemburger was voor de pauze al goed voor 17 punten.

De met een gebroken vinger spelende Worthy de Jong zette beide ploegen na zeven minuten naast elkaar, wat leidde tot een time-out van de Suns. Via een driepunter van Mickey Kolhorn en een and-1 van Kovac plaatste Den Helder de grootste run naar 17-23. Via een driepunter van Luuk van Bree en twee inside scores van Nick King wist de Leidse ploeg de schade na tien minuten te beperken tot 24-26.

Den Helder opende het tweede kwart met een 4-point play van Kovac. Zorg en Zekerheid Leiden bleef een tijdje rond zes punten achterstand hangen. De Leidse ploeg speelde veel te statisch en de bal bleef geregeld te lang in dezelfde handen. In de zesde minuut werd de grootste voorsprong van Den Helder Suns bereikt. Dyon Halman tekende voor 30-38. Toch knabbelde de Leidse ploeg voor de pauze nog wat van de achterstand af. Emmanuel Nzekwesi dunkte twee keer raak, Michael Finke pakte twee scores mee en Giddy Potts tekende voor twee driepunters. Bij een stand van 44-46 zochten beide ploegen de kleedkamers op.

Wie na de pauze een ander spelbeeld zou verwachten, kwam aanvankelijk bedrogen uit. Even leek Zorg en Zekerheid Leiden het lek boven te hebben (and-1 van Marijn Ververs en scores van Finke en Nzekwesi), maar de 53-48 voorsprong ging dankzij goede acties van Halman, Yarick Brussen en Bolden Brace net zo snel weer in rook op. Ondanks een alley-oop pass van De Jong naar een dunkende Nzekwesi, bleven de Suns de boventoon voeren. Na driepunters op rij van Kovac en Brace was het na negen minuten spelen in het derde kwart gewoon weer 60-64. Via een and-1 en een dunk van Nzekwesi, die na de pauze 25 van zijn 33 punten liet aantekenen, was het vlak voor het einde van het kwart 65-64. Het laatste woord was echter aan Brace die met een driepunter 65-67 op de borden schoot.

In de eerste twee minuten van het laatste kwart ging het nog gelijk op, maar een rake driepunter van Ververs zette de Leidse ploeg op voorsprong. Nzekwesi en Finke voegden daar een vrije worp aan toe. Nzekwesi rondde vervolgens een steal van Finke af voor 78-71. Was Den Helder daarmee geknakt? Nog lang niet, want Brace kwam door met een 4-point play. Na twee vrije worpen dunkte de boomlange David Idada, die onverwacht veel minuten maakte, namens de Suns voor 80-77. Vijf punten op rij van Nzekwesi en een drietje van Finke zorgden er uiteindelijk voor dat de punten toch in Leiden bleven: 90-81.

Naast de 24 punten van Kovac kwam Brace, mede door vijf driepunters tot 22 punten. Yarick Brussen was goed voor een double: 12 punten en 11 rebounds. Nino Gorissen deelde 12 assists uit, maar had ook 10 turnovers. Aan Leidse zijde voegde Nzekwesi naast zijn 33 punten ook nog 12 rebounds, 4 assists, 3 steals en 1 block toe, wat hem een efficiency score opleverde van 43. Finke (12 punten) en King (10 punten) scoorden ook in de dubbele cijfers. De Jong was goed voor 9 assists.