!
20210403 Suns-Landstede.jpg
3 april 2021

Den Helder Suns kan niet stunten

Door Wop van Eis

DEN HELDER - Normaal gesproken zou je zeggen dat Den Helder zonder Boyd van der Vuurst de Vries weinig kans zou hebben tegen Landstede Hammers. De Zwollenaren misten echter Jhonathan Dunn, Kayel Locke, Noah Dahlman en Mike Schilder. Dat gaf de Helderse burger moed, maar de praktijk wees anders uit. De Suns waren bij tijden stuurloos en moesten de Hammers al snel laten gaan. Halverwege wasn het al 30-47. In het derde kwart deed Den Helder nog iets terug, maar dat was niet genoeg om het nog echt spannend te maken. Met een 73-89 overwinning keerden de Hammers huiswaarts.

Behalve Van der Vuurst de Vries ontbrak bij de Suns ook Tom Koopman, die een kwetsuur aan zijn enkel opliep tijdens een training. Met het ontbreken van deze twee starters toonden de overige spelers veel inzet, maar konden hun afwezigheid niet compenseren. Het begin van de wedstrijd kent een hoog tempo, waarin Stan van den Elzen met een vrijeworp de score opent. Namens de bezoekers is dat Yasiin Joseph die later, met 26 punten, als topscorer van het veld mag lopen.

Bij 6-6 nemen de Hammers afstand tot 8-15, maar met driepunters van de Helderse topscorer Bolden Brace (21 punten) en Mickey Kolhorn vinden de Suns aansluiting bij 14-15. Brace dunkt na een van zijn zeven steals 16-19 op het bord, echter aan de hand van Joseph neemt Landstede afstand aan het einde van het eerste kwart: 18-23

Na twee minuten in het tweede bedrijf is het verschil voor de bezoekers opgelopen naar tien punten 20-30. David Idada mag zijn eerste Suns minuten van het seizoen maken. Dit bekroont hij met een vrije worp na een fout van Ralf de Pagter: 30-45. Dat zijn ook de laatste Helderse punten voor rust. Ex-Den Helder speler Nigel van Oostrum noteert de ruststand: 30-47.

Yarick Brussen is de eerste minuten van de tweede helft belangrijk voor Den Helder met enkele scores. Keerzijde is dat hij binnen enkele minuten tegen zijn derde persoonlijke fout aanloopt. Bij 38-58 is het Joseph die namens de Hammers een driepunter laat noteren en daarmee een afstand creëert van twintig punten. Toch is de winst in kwart drie voor de Suns (23-18) als het dit eindigt met een score van Brace: 53-65.

Zodra de laatste tien minuten van start zijn gegaan, vliegen de driepunters je om de oren. Namens Den Helder Nino Gorissen en Ben Kovac, namens Zwolle doet andermaal Joseph een duit in het zakje. Een sterke start voor de Suns betekende 61-68 en daarmee hadden ze de bezoekers in het vizier. Na een aanvallende fout van De Pagter, zou je verwachten dat de Suns nog verder dichterbij konden kruipen. Echter, drie turnovers op rij aan Helderse zijde zorgden ervoor dat de Zwollenaren konden uitlopen naar 64-80 halverwege het laatste kwart. Ondanks dat de Suns niet wilden opgeven, was er geen tijd genoeg meer om terug in de wedstrijd te keren. Kovac mag de laatste score noteren, waarna Landstede Hammers de wedstrijd rustig uitspeelt: 73-89.